Ublažite bolove u mišićima na jednostavan način!

Itami flaster bol u mišićima

Kada se svojim mišićima ne posvetite kako treba, čak i mala ozljeda može predstavljati problem.

Kako ćete znati trebate li posvetiti dodatnu pažnju mišićima ili ne?

Tipično, bol će biti oštra, intenzivna i lokalizirana na specifičnom području. Bolovi će sigurno biti blaži kada se dobro odmorite, ali ćete svejedno osjećati napetost. Postoji mogućnost pojave oteklina i modrica ukoliko je došlo do ozljede. 

Itami flaster treniranje trčanje
Foto: Photospin

Na tržištu se nalaze brojni protuupalni lijekovi poput aspirina ili ibuprofena, kojima smo navikli ublažavati bol i nelagodu. Međutim, malo nas zna da ti i drugi nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) nose rizik od pojave ozbiljnih nuspojava poput unutarnjeg krvarenja i srčanog udara. 

Jedno američko istraživanje je pokazalo da više od 15% odraslih osoba uzima više od maksimalno preporučene dnevne doze tih lijekova, čime direktno i ozbiljno ugrožavaju vlastito zdravlje.

Stoga je preporuka držati se preporučenih doza ukoliko se NSAID-i uzimaju u obliku tableta, konkretno za ibuprofen je to 600 mg dnevno, za diklofenak (Voltaren) 50 mg dnevno. Primjena NSAID-a je najefikasnija ukoliko se primjenjuje u obliku gela (Deep Relief, Voltaren gel i dr.) te se tako i smanjuje rizik od nuspojava jer je djelovanje lijekova lokalizirano. 

Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da na siguran način ublažite bolove u mišićima i ubrzate njihov oporavak.

Itami flaster modrice

Obratite pažnju na modrice

Ako ste primijetili modricu na dijelu tijela gdje vas boli mišić, onda te bolove možete smatrati relativno ozbiljnima. Modrice nastaju kada je mišićno tkivo toliko oštećeno da iznutra krvari. Ako je oštećenje nastalo dublje u mišićnom tkivu, možda će trebati čak i do nekoliko dana da na površini kože primijetite modricu.

Često se protiv bolova i modrica primjenjuju flasteri koji se lijepe na područje boli. Prednost flastera je što uklanja bol točno tamo gdje vas boli. Samo ga zalijepite i protiv bolova će djelovati do nekoliko sati. 

Nemojte se istezati

Itami flaster istezanje
Foto: Photospin

Ili barem nemojte to raditi odmah. Istezanje oštećenog mišića će uzrokovati dodatna oštećenja i stvari učiniti još gorima. Prvo mišićima dajte malo vremena (najmanje dva do tri dana) da se oporave, a tek onda odradite istezanje. Ako je oštećenje blago, a najvjerojatnije i jest, možete lagano istezati mišiće idućih nekoliko dana. Istežite se do granice boli. U trenutku kada počnete osjećati bol, pokušajte zadržati te se opustite i odmorite. Nakon nekoliko dana će se bol povući.

Usporite

Ovisno o tome koliko je oštećenje ozbiljno, možda ćete trebati napraviti pauzu nekoliko dana ili tjedana i u to vrijeme odmarati. Nemojte nikada nastavljati s programom vježbanja u trenucima kada osjećate intenzivne bolove u mišićima.

Mišići vas ne bi smjeli boljeti. Ako vas bole, trebate prestati vježbati na neko vrijeme ili barem smanjiti intenzitet vježbanja.

Razmislite o tome što je pošlo po krivu

Dok god bolovi u mišićima nisu posljedica pada ili udarca, trebat ćete posvetiti pažnju tome da otkrijete koji je uzrok. Možda mišići nisu jednako razvijeni i snažni.

Primjerice, trkači često osjećaju bolove na području stražnje strane nogu jer mišići stražnjice nisu dovoljno razvijeni. Kako god da vježbate, trebate raditi na tome da razvijate sve mišiće.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.60 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu