Fiziološka otopina – izotonična tekućina za čišćenje rana i ispiranje nosa

prava-fizioloska-otopina

Fiziološka otopina je sterilna mješavina soli i vode. Poznata je i kao otopina koja smiruje i ne nagriza tjelesna područja na koja se nanosi te zbog toga lako nalazi široku primjenu i u “kućnoj medicini”. Koristi se za:

  • injektiranje lijekova kroz vene (intravenska infuzija),
  • ispiranje kontaktnih leća,
  • kapi za oči ili nos,
  • ispiranje nosa (ublaživanje simptoma alergije i prehlade),
  • čišćenje otvorenih rana,
  • čišćenje mjehura i katetera.

Fiziološka i slične otopine nalaze primjenu u medicini, jer je njihova koncentracija soli slična onoj koja se prirodno nalazi u suzama, krvi i drugim tjelesnim tekućinama (0,9% slane otopine). Zbog toga se naziva i izotoničnom otopinom.

fizioloska-otopina

Čišćenje otvorenih rana fiziološkom otopinom

Obična fiziološka otopina je izvrsno sredstvo za čišćenje rana. Kao izotonična otopina, ona ne utječe na uobičajeni proces ozdravljenja. Također, isplativa je i dostupna u različitim oblicima i pakovanjima, od jedne male doze do cijele litre i u obliku spreja. Osobito se preporučuje u slučaju otvorenih rana s izloženom kosti ili tetivom.

Ranu ćete najlakše ispravno očistiti ako se odmah prema ozlijeđenoj osobi, odnosno rani postavite tako da otopina, kada je nanesete, gravitacijskom silom teče od jednog kraja rane do drugog. Nanos nanošenja otopine uklonite suvišnu vlagu s okolne kože i iz same rane.

Ispiranje nosa fiziološkom otopinom

Mnogi ljudi koji se u ovo vrijeme godine bore s alergijama traže jednostavne lijekove, osobito ako im nedovoljno pomažu uobičajeni lijekovi i tretmani. Ako imate inhalacijsku alergiju, kao što je ona na pelud, svoje dišne puteve možete osloboditi pomoću fiziološke otopine.

Istraživanja su pokazala da slana otopina vraća nosu vlagu i zaustavlja upalu sluznice. Otopinu možete koristiti na kraju dana, da bi uklonili tragove peludi u proljeće i ljeto, ali i u zimsko vrijeme, kada suh zrak isušuje sluznicu nosa. Ona, osim alergena, može ukloniti i sluz iz nosa.

Stoga, ako koristite neke druge lijekove za alergiju u obliku kapi ili spreja, nos najprije isperite fiziološkom otopinom. Otopinu lagano kapnite ili poprskajte u nos. Nagnite glavu i ostanite tako do dvije minute. Otopina bi trebala proći kroz nosne prolaze i vratiti se u grlo. Nakon toga je ispljunite.

ispiranje-nosa

Pritom možete koristiti razne šprice i nosne kapaljke koje olakšavaju cijeli proces. Oni će biti posebno korisni kada su u pitanju začepljeni nosevi male djece. Naime ona, čak i ako su zdrava, ne mogu samostalno disati na usta do šestog mjeseca života.

Fiziološka otopina saveznik je svih majki, jer se može koristiti od prvih dana djetetova života za zdravlje, vlažnost i prevenciju upale nosa. Kod prehlada, alergija ili hunjavica, ona omekšava sluznicu i pomaže djetetu da lakše diše. Naravno, njezina primjena može biti izazov, jer je za prolaz otopine važno da dijete bude mirno nekoliko minuta.

Cijena

Fiziološku otopinu u ljekarni možete pronaći u obliku spreja ili kapi, najčešće u manjim pakovanjima od 20 do 50 ml. Njezina se cijena kreće od 15 do 20 kuna za sprej od 50 ml ili 5 do 10 kuna za kapi od 30 grama. Obje vrste f.o. nalaze se na popisu lijekova HZZO-a.

Zbog pristupačne cijene, nema potrebe da je pokušavate sami napraviti. Iako se na Internetu lako mogu pronaći recepti, nije tako lako pogoditi točan omjer soli i vode. Također, teško je postići sterilnost tekućine u kućanstvu.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.93 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: fiziološka otopina, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu