Natrijev klorid – bitan spoj za ljudski organizam

Natrijev klorid (NaCl) bitan je spoj kojeg naše tijelo koristi za:

  • apsorpciju i transport hranjivih tvari,
  • održavanje krvnog tlaka,
  • održavanje ravnoteže tekućine,
  • prijenos živčanih signala,
  • stezanje i opuštanje mišića.

Natrijev klorid je anorganski spoj, što znači da ne dolazi od žive tvari. Ona nastaje kada Na (natrij) i Cl (klorid) zajedno formiraju bijele kristale. Vaše tijelo treba natrijev klorid za normalno funkcioniranje, ali premalo ili previše soli može biti štetno za vaše zdravlje.

Natrij klorid nezaobilazni je dodatak gotovo svakoj hrani. Doprinosi boljem okusu hrane, neophodan je za normalno funkcioniranje organizma jer sudjeluje u mnogim fiziološkim procesima. 

Preveliki unos soli utječe negativno na rad kardiovaskularnog sustava, bubrega te na niz raznih procesa u organizmu. Veliki broj namirnica sadrže u svom sastavu određenu količinu soli na koju sami ne možemo utjecati.

Nastavite čitati tekst i saznajte zašto i kako sol igra važnu ulogu u našem tijelu.

Koja je razlika između soli i natrija?

Unatoč činjenici da su mnogi ljudi smatraju da su sol i natrij ista stvar, oni su zapravo različiti. Natrij je mineral i nutrijent kojeg možemo pronaći na različitim mjestima u prirodi. Neprerađene namirnice poput svježeg povrća, mahunarki, voća mogu imati natrija.

No, oko 75 do 90 posto natrija dobivamo od soli koja se već nalazi u našoj hrani. Sol je zapravo kombinacija 40 posto natrija i 60 posto klorida.

Glavni minerali, posebno natrij, klor i kalij, utječu na ravnotežu tjelesnih tekućina – održavaju homeostazu. Natrij, klor, kalij, kalcij i magnezij ključni su za kontrakciju mišića i prijenos živčanih impulsa; također su primarni za regulaciju krvnog tlaka“, navode autori Bender i Krstev u preglednom radu objavljenom 2008. godine u znanstvenom časopisu Medicus.

Kako možete upotrijebiti natrijev klorid?

Sol najčešće koristimo prilikom kuhanja. Njegove koristi uključuju:

  • začin hrani,
  • djeluje kao prirodni konzervans,
  • jačanje prirodne boje hrani,
  • rasol za mariniranje namirnica.

Tu je i širok spektar kućanskih namjena:

  • čišćenje posuđa,
  • sprečavanje plijesni,
  • uklanjanje mrlja i masti,
  • soljenje cesta u zimskim mjesecima.

Kako se natrijev klorid koristi medicinski?

Kada vaš liječnik propisuje terapiju sa soli, on će koristiti termin natrijev klorid. Natrijev klorid pomiješan s vodom stvara slanu otopinu, koja se koristi za različite medicinske svrhe.

Medicinske koristi fiziološke otopine su:

  • infuzija,
  • injekcije solne otopine,
  • čišćenje rana,
  • kapi za oči.

Važno je da se konzultirate s liječnikom prije korištenja slane otopine u medicinske svrhe. Različite vrste otopina sadrže različite omjere natrijevog klorida u vodi. Takve otopine također mogu sadržavati dodatne kemikalije ili spojeve.

Natrijev klorid

Koliko soli treba jesti?

Prema CDC, prosječni Amerikanac pojede više od 3.400 mg dnevno, dok je preporučena doza manje od 2.300 mg natrija dnevno.

U Hrvatskom časopisu za javno zdravstvo 2014. godine objavljeno je istraživanje kojem je cilj bio utvrditi količinu soli prisutnu u pojedinim vrstama hrane, a koja se svakodnevno koristi u prehrani, osobito djece i mladih. 

Ukupno je analizirano 54 uzoraka hrane podijeljenih u četiri skupine: mlijeko i proizvodi od mlijeka, pekarski proizvodi, orašasti proizvodi i snack proizvodi. 

Rezultati su pokazali kako u svim analiziranim kategorijama hrane, postoje proizvodi koji sadrže znatnu količinu soli, a koja bi prilikom prekomjernog i kontinuiranog uživanja takvih namirnica mogla štetno utjecati na zdravlje potrošača. To je osobito izraženo kod orašastih i snack proizvoda, a koje najčešće konzumira mlađa populacija. 

Dijeta sa smanjenim udjelom soli

Ako ste u opasnosti od visokog krvnog tlaka ili bolesti srca, vaš liječnik može predložiti dijetu sa smanjenim udjelom natrija. Ako imate bolesti srca, trebali biste pokušati konzumirati manje od 2.000 mg natrija dnevno, iako American Heart Association (AHA) preporučuje 1500 mg. Eliminiranjem prerađenih namirnica poput kobasica i gotovih jela možete na jednostavan način umanjiti unos soli.

Na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2014. godine provedeno je istraživanje kojem je cilj bio prikazati važnost smanjenja unosa soli kroz primjer dijeta koje mogu biti učinkovite. Smanjenje unosa soli se smatra prvim korakom u prevenciji hipertenzije.

Prevelik unos soli za posljedicu ima razvoj kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije koje su postale vodeći uzrok smrtnosti u svijetu jer je unos soli mnogo veći od preporuka.

Dijeta koja se pokazala učinkovitom u smanjenju visokog krvnog tlaka jest DASH dijeta. Koja je razvijena kako bi pomogla ljudima s hipertenzijom da uz prihvatljive promjene u načinu prehrane postignu snižavanje visokog krvnog tlaka.

DASH plan prehrane, uvodi redukciju unosa soli i zasićenih masti, ali pritom stavlja naglasak na važnost konzumacije većih količina voća i povrća.

Osim na snižavanje krvnog tlaka DASH dijeta je pokazala i dodatne pozitivne učinke za organizam:

  • snižava kolesterol i trigliceride u krvi, 
  • čuva srce i mozak, 
  • osigurava tvari koje štite od raka. 

Procjenjuje se da bi se primjenom DASH načina prehrane broj srčanih bolesti mogao smanjiti za 15 posto, a moždanog udara za 27 posto.

Za što vaše tijelo koristiti natrijev klorid?

Natrij i klor igraju važnu ulogu u tankom crijevu. Natrij pomaže tijelu apsorbirati:

  • klorid,
  • šećer,
  • vodu,
  • aminokiseline.

Klorid, kad je u obliku klorovodične kiseline (vodik i klorid) je komponenta želučanog soka. Ona pomaže tijelu probaviti i apsorbirati hranjive tvari.

Nuspojave

Natrijev klorid nije štetan po zdravlje, ali u prevelikim količinama može iritirati:

  • oči,
  • kožu,
  • dišne puteve,
  • trbuh.

Možete tretirati iritaciju, ovisno o području, ispiranjem mjesta s običnom vodom ili odlaskom na svjež zrak. Potražite liječničku pomoć ako iritacija ne prestaje.

Višak soli

Natrij je iznimno bitan, ali također može izazvati brojne smetnje ako ga uzimamo u velikim količinama. Pretjerana konzumacija soli izaziva:

  • visoki krvni tlak,
  • povećan rizik za bolesti srca i bolesti bubrega,
  • povećano zadržavanje vode,
  • dehidracija.

Nuspojave solne otopine

Otopine soli tipično daju intravenski. Visoke koncentracije otopine soli mogu imati nuspojave u obliku crvenila ili oteklina na mjestu uboda.

Premalo natrija

Nedostatak natrija vodi prema nizu poremećaja. Manjak soli se zove hiponatremija. Do tog stanja dolazi zbog:

  • neprimjerene sekrecija antidiuretskog hormona (ADH),
  • prekomjernog unosa vode,
  • dugotrajnog povraćanja ili proljeva,
  • korištenja nekih diuretika,
  • nekih bolesti bubrega.

Pretjerano i kontinuirano znojenje bez odgovarajuće hidratacije je također potencijalni uzrok, pogotovo kod ljudi koji treniraju i natječu se u sportovima izdržljivosti kao što maratoni i triatloni.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Bošnir, J., Šabarić, J., Serdar, S., Lasić, D., & Tomić, R. (2015). Praćenje količine soli u prehrambenim proizvodima. Hrvatski časopis za javno zdravstvo, 10(40), 9.
  2. Pirović, J. (2014). Redukcija unosa soli u cilju prevencije hipertenzije (Doctoral dissertation, University of Zagreb. Faculty of Food Technology and Biotechnology. Department of Process Engineering. Laboratory for Measurement, Regulation and Automatisation.).
  3. Vranešić Bender, D., & Krstev, S. (2008). Makronutrijenti i mikronutrijenti u prehrani čovjeka. Medicus, 17(1_Nutricionizam), 19-25.

 

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: natrijev klorid, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu