Stručno odobrava

,

Malarija: Samo jedan ugriz komarca može biti koban! Evo koji su simptomi, može li se izliječiti i kako se zaštititi

Malarija

Malarija je zarazna bolest crvenih krvnih stanica, uzrokovana parazitima iz roda Plasmodium. Bolest se javlja u tropskim krajevima – u Africi i Južnoj Americi. Pod rizikom su i jugoistočna Azija, istočni mediteran i zapadni Pacifik.

Prema posljednjem izvješću o malariji u svijetu, 2021. bilo je 247 milijuna slučajeva malarije u usporedbi s 245 milijuna slučajeva 2020. godine. Procijenjeni broj smrtnih slučajeva od malarije iznosio je 619.000 2021. u usporedbi s 625.000 godinu dana ranije.

Postoje četiri vrste parazita iz roda Plasmodium koja uzrokuju malariju, a to su:

 • P. vivax
 • P. falciparum
 • P. ovale
 • P. malariae.

Svaki od parazita stvara nešto drugačiju kliničku sliku.

Malarija
FOTO: Getty Images

Uzroci malarije 

Najčešći uzrok jest ugriz komarca, nositelja parazita koji se tako prenose u tijelo osobe. Ovaj parazit preživljava u ženskim komarcima roda Anopheles. Zato se i rasprostranjenost ove bolesti podudara s rasprostranjenošću ovih komaraca koji vole jako tropsku klimu.

Unutar tijela komarca dolazi do razmnožavanja parazita. Ako dođe do ugriza zaraženog komarca, on svojom slinom prenese parazita u čovjekov krvotok. Tako je komarac prijenosnik zaraze na ljude i/ili druge sisavce.

Hraneći se zaraženim sisavcima zdravi komarci unose parazita u svoj organizam pa se ciklus ponavlja.  

Malarija – prijenos

S obzirom na to da se malarija prenosi krvlju, može se prenijeti i putem:

 • transplantacije organa
 • transfuzijom zaražene krvi
 • upotrebom iskorištene igle koju je prethodno upotrijebila zaražena osoba
 • prijenosom sa zaražene majke na dijete pri porodu.

Ne zaboravite, malarija je moguća samo ubodom komarca roda Anopheles. Malariju ne možete dobiti od zaraženog čovjeka ako nije došlo do miješanja krvi.

Pogledom na kartu vidimo da je cijela Europa sigurna od malarije. 

Malarija - prijenos
FOTO: Shutterstock

Što se događa u zaraženom čovjeku?

Kada paraziti dospiju u krvotok, dolaze do jetre, gdje ulaze u hepatocite (jetrene stanice) i u njima se razmnožavaju. Bolest je kroz tih 8 – 30 dana najčešće asimptomatska. Dolazi do razaranja i raspadanja jetrenih stanica.

Nakon raspada hepatocita, ulaze u eritrocite u kojima se ponovno razmnožavaju. Dolazi do značajnog povećanja količine parazita, dok se klinički prati porast tjelesne temperature. Zatim slijedi razaranje eritrocita.

U stanicama jetre i eritrocitima parazit je dobro zaštićen od imunološkog odgovora.

Malarija – inkubacija

Trajanje inkubacije ovisi o vrsti parazita:

 • kod infekcije s P. vivax inkubacija obično traje 12 – 17 dana
 • kod infekcije s P. falciparum inkubacija obično traje 9 – 14 dana
 • kod infekcije s P. ovale inkubacija obično traje 16 – 18 dana i dulje
 • kod infekcije s P. malariae inkubacija obično traje 18 – 40 dana ili godinama. 
Malarija - simptomi
FOTO: Getty Images

Malarija – simptomi

Simptomi obično počinju između 10. i 35. dana (četiri tjedna) nakon ugriza zaraženog komarca. Javljaju se u ciklusima, a traju 2 – 3 dana. 

S obzirom na to da parazit napada jetru i crvene krvne stanice, simptomi će odgovarati zahvaćenosti tih struktura.

Na početku bolesti, u tzv. prodromalnoj fazi, pacijent osjeća:

Nakon što se umnožilo jako puno parazita, simptomi se pogoršavaju. Osoba proživljava najgoru moguću zimicu i glavobolju.

Takvo stanje traje oko sat vremena, nakon čega počinje naglo rasti tjelesna temperatura, na jako opasnih 41 ili 42 °C.

Javljaju se mučnine, bolovi u trbuhu, povraćanje i gubitak svijesti. Nakon što temperatura padne, pacijent je iscrpljen.

Sličan napad događa se svakih 48 – 72 sata ili svakodnevno, ovisno o vrsti parazita.

Bolest traje 10 – 15 dana. Takvi malarični napadaji mogu potrajati i do 20 sati, dovesti do teške dehidracije, iscrpljenosti, psihoza te čak kome i smrti.

Simptomi malaričnog napadaja 

Ovo su simptomi malaričnog napadaja:

Najteži oblik malarije uzrokuje Plasmodium falciparum i, ako se ne liječi na vrijeme, posljedice su:

Malarija - dijagnoza 
FOTO: Getty Images

Malarija – dijagnoza 

Ako imate slične simptome u Hrvatskoj, a niste boravili u tropima, najvjerojatnije se radi o bolesti koja je česta u našim krajevima, poput gripe

Ako ste se baš vratili s egzotičnog putovanja i doživljavate slične simptome, posjetite doktora. Ne zaboravite mu reći važnu informaciju – svoje putovanje!

Doktor će vas pregledati, vidjeti jesu li vam povećane jetra i slezena, izvaditi vam krv (napraviti mikroskopsku pretragu krvi) i tražiti parazita u krvi. 

Ako ste ipak zaraženi malarijom i preplašite se brojkom od 29 % smrtno oboljelih, nemojte zaboraviti da se to događa u krajevima koji nemaju liječnike i organizirani zdravstveni sustav. Kod nas, u Hrvatskoj, ako se dijagnoza postavi na vrijeme, malarija je izlječiva.

Malarija – liječenje

Važno je naglasiti da se malarija može izliječiti. Laboratorijski nalaz otkriva i vrstu plazmodija koji uzrokuje simptome jer razvoj bolesti i liječenje ovise o navedenom. Usto, oporavak ovisi i o vrsti primijenjenog lijeka te dobi bolesnika.

Danas je dostupan velik broj antimalarika:

 • za eritrocitnu fazu klorokin
 • za jetrenu fazu primakin
 • kod težih oblika kinin sulfat u kombinaciji s doksiciklinom
 • kod lakših oblika meflokin.

Ako je došlo do komplikacija bolesti u smislu dehidracije bolesnika, daje se infuzija, kod anemije transfuzija, kod zatajenja bubrega hemodijaliza.

Područja zahvaćena malarijom

Pojava malarije zabilježena je danas u više od 100 država, a rizičnim se područjima smatraju veliki prostori Srednje i Južne Amerike, Afrike, južne i jugoistočne Azije, Bliskog istoka i Oceanije.

Malarija je u Republici Hrvatskoj uspješno iskorijenjena nakon Drugog svjetskog rata.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da od malarije godišnje oboli 300 – 500 milijuna, a umre otprilike milijun ljudi.

Zato se preporučuje rutinsko praćenje otpornosti lijekova i podržava države u promicanju svijesti te naporima koje čine kako bi se spriječilo njezino širenje.

U izvanrednim situacijama lokalne vlasti zaprašuju pesticidima područja gdje se nalaze komarci. Koncentracija pesticida je bezopasna za ljude, ali dovoljno snažna za ubijanje komaraca.

Malarija - prevencija 
FOTO: Getty Images

Malarija – prevencija 

Ako upravo planirate putovanje u tropske krajeve, u područja gdje postoji malarija, najpametnije je uzeti profilaksu (skup procedura koje su usmjerene sprječavanju nastanka bolesti).

Morate početi piti tablete klorokina ili sličnih lijekova tjedan dana prije putovanja, cijelo vrijeme dok ste u ugroženom području i još 4 – 6 tjedana nakon povratka.

Malarija – cjepivo

Nažalost, trenutno ne postoji cjepivo za malariju koje bi ubodom riješilo sve vaše muke. Kada budete odlučivali o svojem putovanju, nemojte zaboraviti koliko je česta i opasna ova bolest. Iako će lijekovi sigurno uzrokovati neke nuspojave, svaka je sigurno lakša od teških muka malarijskog napada.

Savjeti za prevenciju od malarije prije odlaska 

Prije nego što odete u zemlju koja je rizična za obolijevanje od malarije, važno je napraviti nekoliko koraka prije odlaska te u prvim danima dolaska u dotičnu zemlju.

 • Važno je posjetiti svojeg doktora otprilike šest tjedana prije odlaska u određenu tropsku državu kako biste uzeli potrebne preventivne lijekove za malariju. Ova vrsta lijekova nije pokrivena besplatnim zdravstvenim osiguranjem, a cijena im je oko 40 eura.
 • Kod biranja i razgovora s doktorom o određenim preventivnim tabletama obratite pažnju na simptome i nuspojave. Primjerice, neki lijekovi protiv malarije nisu namijenjeni trudnicama i sl.
 • Kada stignete, odaberite smještaj, odnosno područje, u kojem nema toliko komaraca, nipošto blizu rijeka, jezera, ustajalih voda, žbunja i šikara.
 • Za prevenciju postavite mrežu protiv komaraca na prozore, vrata i oko kreveta.
 • Nosite svjetliju odjeću dugih rukava. 
 • Koristite sredstva za odbijanje komaraca.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Lam, P. (2023.) What to know about malaria. Medical News Today.
 2. Malaria. (2023). WHO.
 3. Burke, D. (2019). Malaria. Healthline.
 4. Spremni pobijediti malariju. (2018). HZJZ.

Ocijenite članak

4.43 / 5   7

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu