Ugriz komarca – prirodni lijekovi koji će ublažiti svrbež

Ugriz-komarca

Većina nas se veseli toplom vremenu, laganom proljeću te vrućem ljetu, a naravno i godišnjim odmorima. No, komarci koji dolaze s toplim vremenom nerijetko izazivaju velike smetnje, a njihovi ubodi nelagodu i svrbež.

U nastavku vam donosimo 9 kućnih lijekova koji će Vam uvelike pomoći kod uboda komaraca.

Ubod komarca – oteklina

Komarac
Foto: Unsplash

Ubod komarca je definitivno jedna od najneugodnijih pojava tijekom ljetnih mjeseci. Često nije u pitanju samo jedan ubod nego čak više njih na različitim mjestima na tijelu. Mnogi ne znaju da samo ženka komarca može ubosti ljude, a oteklina nastaje onda kada komarac ispusti svoju slinu ispod površine kože čovjeka.

Naime, slina komarca sadrži određene bjelančevine koje su našem imunološkom sustavu potpuno strane supstance te upravo zbog toga reagira u obliku obrane organizma od štetnih posljedica. Zato dolazi do nastanka otekline na mjestu uboda koja izaziva svrbež, a to je najbolji način kojim se tijelo može obraniti od komarca.

Ubod tigrastog komarca najčešće rezultira puno većim oteklinama od običnog komarca, no one uglavnom prolaze nakon nekoliko dana. Drugim riječima, kada je u pitanju ubod komarca, alergija je normalna pojava kod većine ljudi. Međutim, kod nekih je reakcija snažnija pa nastane oteklina, a kod nekih se skoro ne vidi.

Osim različitih krema i sprejeva protiv komaraca, mnogi stručnjaci također savjetuju za ubod komarca prirodni lijek kao što su limun, med, češnjak, voda te mnogi drugi prirodni načini liječenja uboda komaraca.

Soda bikarbona

Soda bikarbona
Foto: Photo Secrets

Ono što već sigurno znate jest da soda bikarbona ima zaista široku primjenu pa smo ju mi tako svrstali u jedne od najboljih kućnih lijekova za ubode komaraca.

Jednostavno u malu posudu dodajte žlicu sode bikarbone, a zatim postepeno dolijevajte vodu dok ne dobijete čvrstu smjesu. Nanesite na zahvaćeno područje, ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Ocat

Ocat će na ubode komaraca djelovati tako da će smanjiti oticanje i svrbež. Natopite vatu octom, a zatim postavite na zahvaćeno područje. Vatu možete zalijepiti i flasterom te ostaviti da djeluje oko desetak minuta.

jabučni ocat
Foto: Photo Secrets

Ocat također možete pomiješati s kukuruznim brašnom te tako dobiti čvrstu smjesu koju možete nanijeti na mjesto ugriza komarca, a zatim nakon desetak minuta isprati toplom vodom.

Voda

Voda može trenutno ublažiti osjećaj svrbeža i nelagode. Temperaturu vode prilagodite sebi, no pripazite da ona ne bude pretjerano vruća. Jednostavno čistu tkaninu natopite vodom, a zatim primijenite na ugriz komarca.

U vodu također možete dodati ocat koji smo ranije spomenuli, a svakako Vam preporučujemo da običnu vodu zamijenite slanom ako ste u blizini mora.

Također, ako Vam je pri ruci čaj od nevena, svakako ga nanesite na ubod komarca. Čaj od nevena slovi kao “najbolji prijatelj” kože pa tako ublažava osjećaj nelagode i svrbeža kod uboda komaraca.

Led

Led je odličan izbor za uklanjanje neugodnog osjećaja svrbeža, a posebno je koristan kada su u pitanju otekline uzrokovane ubodom komarca. Jednostavno uzmite jednu kockicu leda, zamotajte u običnu tanku krpu i stavite na mjesto uboda komarca.

Led
Foto: Unsplash

Med

Med također može olakšati svrbež i nelagodu na mjestu uboda komarca. Naime, med posjeduje antimikrobna svojstva koja će brzo spriječiti infekciju, a pritom smanjiti svrbež i peckanje nastalo na mjestu uboda.

Primjena je također vrlo jednostavna. Malo meda nanesite na mjesto uboda, ostavite nekoliko minuta kako bi moglo djelovati, a potom isperite toplom vodom. 

Med
Foto: Photo Secrets

Proizvodi iz kupaonice

Naši ormarići u kupaonici su nerijetko natrpani raznim proizvodima, a neki od njih vam mogu pomoći i kod uboda komaraca. Primjerice, aspirin možete rastopiti u malo vode, a smjesu utrljati na ugriz.

Ako ste alergični na aspirin, možete ga zamijeniti pastom za zube koja će isušiti ugriz komarca i tako smanjiti osjećaj svrbeža. Poslužiti vam može i baby puder kojega jednostavno možete nanijeti na ugriz, a poslije ga ne morate ispirati.

Blato

Blato može poslužiti kao odličan lijek kod uboda komaraca, pogotovo ako se nalazite negdje vani, a nijedan drugi kućni lijek vam nije pri ruci. Nanesite malo blata na ubod komarca, a zatim omotajte povezom. Blato držite na ubodu sve dok se ne osuši, a zatim isperite toplom vodom.

Eterična ulja

Eterična ulja lavande i čajevca mogu ublažiti osjećaj nelagode i svrbeža. Eterično ulje lavande primijenite izravno na ubod, a eterično ulje čajevca dodajte kao oblog s vodom, a zatim nanesite i na mjesto uboda.

Biljni lijekovi

Brojni su biljni lijekovi koji vam mogu pomoći kod uboda komaraca, a neke od njih sigurno već imate kod kuće. Za ublažavanje svrbeža možete utrljati aloe veru, bosiljak, limun, unutrašnjost kore banane, luk ili sirov krumpir.

Ubodi komarca kod djece

Komarci posebno vole napadati djecu koja također mogu različito reagirati na ubod komarca. Naime, djeca su posebno osjetljiva zato što kod njih ubod komarca može izazvati snažniju alergijsku reakciju u obliku velikih plikova i oteklina.

U takvim situacijama je najbolje koristiti ulje lavande ili čajevca za smirenje kože, a također bi bilo dobro staviti kockicu leda na mjesto uboda kako bi se spriječio svrbež.

Nadalje, djecu je najbolje zaštititi prevencijom uboda komarca na način da im je tijelo maksimalno prekriveno odjećom na mjestima gdje su komarci posebno prisutni.

Također, postavljanje mrežica protiv komaraca na prozore može biti učinkovita metoda sprječavanja uboda komarca. Ako to nije moguće, preporučuje se zatvaranje prozora tijekom noći te korištenje ventilatora kako bi se rashladila prostorija zato što su komarci slabi letači i teško mogu opstati u blizini ventilatora.

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.58 / 5   19

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ubod komarca prirodni lijek, ugriz komarca, ubod komarca, ujed komarca lijek, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Ugriz komarca – prirodni lijekovi koji će ublažiti svrbež

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.