Čaj od nevena – uzgoj, ljekovitost i priprema

ulje-nevena-macerat

Neven (lat. Calendula officinalis) je zeljasta biljka lijepih prepoznatljivih narančastih cvjetova. Iako je porijeklom s Mediterana, biljka nevena je poznata širom svijeta.

Najčešće se koristi u obliku ulja i kreme za primjenu na koži, ali od cvjetova se može pripremiti i čaj od nevena

U nastavku članka saznajte kako pripremiti čaj od nevena i koja su mu ljekovita svojstva

Neven ljekovitost
Foto: Photospin

Neven – uzgoj

Neven je zeljasta biljka koja može rasti samoniklo, a može se i uzgajati. Poznata je po velikim jarko narančastim cvjetnim glavicama te blijedozelenim listovima. 

Neven cvjeta kroz cijelo ljeto i u ranu jesen, a može se posaditi prije ljeta. Nije zahtjevna biljka, a traži povremeno zalijevanje i sjenovita mjesta, ističu stručnjaci s poljoprivrednog portala Plantea.

Cvjetovi i listovi nevena su jestivi, ali se najčešće ne jedu. Od cvjetnih latica nevena se spravljaju uljni macerati i kreme za njegu kože. Djeluju protuupalno i njegujuće. 

Od cvjetova nevena se može pripremiti i ljekoviti čaj. 

Čaj od nevena – ljekovita svojstva

Neven posjeduje protuupalna i antimikrobna svojstva, a zahvaljuje ih bogatom sadržaju aktivnih biljnih spojeva. Cvjetne latice nevena sadrže pigmente iz skupine karotenoida koji djeluju antioksidativno te linoleinsku i kalendičnu kiselinu

Rumunjske znanstvenice su u radu, objavljenom 2012. godine u časopisu Chemistry Central Journal, karakterizirale i navele biološki aktivne komponente koje sadrže cvjetovi nevena. To su:

  • proteini i aminokiseline,
  • vitamini (posebno vitamin C),
  • minerali,
  • saponini,
  • polinezasićene masne kiseline (poput linoleinske i kalendične),
  • polifenoli – flavonoidi i fenolne kiseline,
  • pigmenti.

Zbog tih spojeva, nevenov čaj može pomoći kod olakšavanja boli, koje nastaju zbog upalnih procesa u tijelu, te simptoma predmenstrualnog sindroma, posebno grčenja mišića maternice.

Također, ispijanje nevenovog čaja može poboljšati zdravlje usne šupljine i, uz redovnu higijenu, spriječiti nastanak gingivitisa, karijesa i ostalih bolesti. 

neven čaj za jetru
Foto: Photospin

Čaj od nevena – priprema

Za pripremu vam trebaju 2 žličice osušenih nevenovih cvjetova. One se stavljaju u 4 decilitra vode zagrijane na 90 stupnjeva Celzijevih. Dovoljno je pustiti da voda zakipi pa pričekati pola minute.

Nakon 3 minute procijedite čaj.

ulje-nevena
Foto: Photospin

Neven – nuspojave

Neven je generalno siguran za upotrebu, bilo za oralnu konzumaciju ili primjenu na koži. 

Mogu se pojaviti alergijske reakcije kod ljudi koji su inače alergični na biljke iz iste porodice, kao što su tratinčice, kadife, krizanteme i slične, upozoravaju stručnjaci sa zdravstvenog portala WebMD. 

Trudnice i dojilje te kronični bolesnici bi se prije upotrebe pripravaka od nevena u ljekovite svrhe svakako trebali savjetovati s liječnikom

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Calendula: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. (2019) WebMD.
  2. Neven. (2016) Priroda i biljke. Plantea.
  3. Butnariu, M., Coradini, C.Z. (2012) Evaluation of Biologically Active Compounds from Calendula officinalis Flowers using Spectrophotometry. Chem Cent J. 2012; 6: 35.

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

4.20 / 5   5

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Nevenov caj, čaj od nevena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu