Paraziti u krvi – uzroci, simptomi i liječenje

paraziti u krvi

Postoje određeni paraziti koji uzrokuju infekcije u ljudi, a mogu biti nađeni unutar krvožilnog sustava, najčešće kao posljedica uboda ili ugriza zaraženog vektora (prijenosnika) ili širenjem putem krvi zaražene osobe (transfuzija krvi ili upotreba istih kontaminiranih igli).

U zemljama Europe i Sjeverne Amerike prijenos parazitskih bolesti nije česta pojava koje su ipak puno češće u afričkim i azijskim zemljama, odnosno tropskim područjima. Bez obzira na to, ponekad i u tim zemljama mogu izbiti infekcije parazitima zbog prijenosa među zaraženim ljudima koji su obično prethodno boravili u mjestima endemičnima za te parazite.

Paraziti u krvi – uzroci

U prirodi paraziti se šire ubodom ili ugrizom vektora koji su obično kukci (komarci, krpelji) ili druge životinje (mačke).
Paraziti koji ulaze u krvotok, a o kojima se najčešće govori su:

Paraziti u krvi – simptomi

Ulazak parazita u krvotok uzrokuje različite simptome ovisno o vrsti parazita, no najčešće se javlja:

  • povišena tjelesna temperatura (koja nije kontinuirana, nego raste i pada u valovima),
  • glavobolja,
  • umor,
  • slabost u mišićima,
  • anemija,
  • splenomegalija (povećana slezena),
  • bezvoljnost,
  • manjak koncentracije,
  • srčane aritmije,
  • ozbiljni neurološki simptomi u slučaju prolaska parazita u središnji živčani sustav: pojava tikova, usporen govor, gubitak koordinacije, epileptični napadaji, koma.

Paraziti u krvi – dijagnoza

Liječnik najprije postavlja sumnju na parazitsku bolest uzevši pomnu anamnezu bolesnika koja uključuje pitanja o područjima u kojima je nedavno boravio te opis kliničke prezentacije simptoma poput nepravilne tjelesne temperature i povećanih limfnih čvorova i promjene u ponašanju. Da bi dijagnoza bila potvrđena potrebni su laboratorijski testovi.

Test na parazite

Pacijentu se testira krv na parazite upućivanjem u mikrobiološki laboratorij na serološke testove, kao i mikroskopskim pregledom krvi, sadržaja limfnih čvorova ili cerebrospinalnog likvora u potrazi za parazitnim stanicama.

laboratorijski test
Foto: Pixabay

Paraziti u krvi – liječenje

Otkrivanjem točnog uzročnika, pristupa se ciljanom liječenju, tzv. antiparazitskoj terapiji koju je potrebno uzimati prema preporukama liječnika i strogo ih se pridržavati u cilju kompletne eliminacije parazita iz organizma.

Najbolji savjet je prevencija uboda ili ugriza zaražene životinje mazanjem određenim sredstvima koji su tomu namijenjeni ili upotrebom sprejeva koji se mogu naći u supermarketima ili ljekarnama.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu