Paraziti u krvi – uzroci, simptomi i liječenje

paraziti u krvi

Postoje određeni paraziti koji uzrokuju infekcije u ljudi, a mogu biti nađeni unutar krvožilnog sustava, najčešće kao posljedica uboda ili ugriza zaraženog vektora (prijenosnika) ili širenjem putem krvi zaražene osobe (transfuzija krvi ili upotreba istih kontaminiranih igli).

U zemljama Europe i Sjeverne Amerike prijenos parazitskih bolesti nije česta pojava koje su ipak puno češće u afričkim i azijskim zemljama, odnosno tropskim područjima. Bez obzira na to, ponekad i u tim zemljama mogu izbiti infekcije parazitima zbog prijenosa među zaraženim ljudima koji su obično prethodno boravili u mjestima endemičnima za te parazite.

Paraziti u krvi – uzroci

U prirodi paraziti se šire ubodom ili ugrizom vektora koji su obično kukci (komarci, krpelji) ili druge životinje (mačke).
Paraziti koji ulaze u krvotok, a o kojima se najčešće govori su:

Paraziti u krvi – simptomi

Ulazak parazita u krvotok uzrokuje različite simptome ovisno o vrsti parazita, no najčešće se javlja:

 • povišena tjelesna temperatura (koja nije kontinuirana, nego raste i pada u valovima),
 • glavobolja,
 • umor,
 • slabost u mišićima,
 • anemija,
 • splenomegalija (povećana slezena),
 • bezvoljnost,
 • manjak koncentracije,
 • srčane aritmije,
 • ozbiljni neurološki simptomi u slučaju prolaska parazita u središnji živčani sustav: pojava tikova, usporen govor, gubitak koordinacije, epileptični napadaji, koma.

Paraziti u krvi – dijagnoza

Liječnik najprije postavlja sumnju na parazitsku bolest uzevši pomnu anamnezu bolesnika koja uključuje pitanja o područjima u kojima je nedavno boravio te opis kliničke prezentacije simptoma poput nepravilne tjelesne temperature i povećanih limfnih čvorova i promjene u ponašanju. Da bi dijagnoza bila potvrđena potrebni su laboratorijski testovi.

Test na parazite

Pacijentu se testira krv na parazite upućivanjem u mikrobiološki laboratorij na serološke testove, kao i mikroskopskim pregledom krvi, sadržaja limfnih čvorova ili cerebrospinalnog likvora u potrazi za parazitnim stanicama.

laboratorijski test
Foto: Pixabay

Paraziti u krvi – liječenje

Otkrivanjem točnog uzročnika, pristupa se ciljanom liječenju, tzv. antiparazitskoj terapiji koju je potrebno uzimati prema preporukama liječnika i strogo ih se pridržavati u cilju kompletne eliminacije parazita iz organizma.

Najbolji savjet je prevencija uboda ili ugriza zaražene životinje mazanjem određenim sredstvima koji su tomu namijenjeni ili upotrebom sprejeva koji se mogu naći u supermarketima ili ljekarnama.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Paraziti u krvi – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Postovanje, moje pitanje se odnosi na lecenje prostate tj. koji je lek za efikasno izlecenje prostate, hvala na odgovoru.