Čaj od pelina – ljekovitost u borbi protiv parazita, priprema i nuspojave

pravi-pelin

Artemisia absynthium ili pravi pelin jedna je od najgorčih biljaka i tvari poznatih čovjeku. Opisivanje pojma gorak često dolazi uz sintagmu “kao pelin”.

Čaj od ove sivo-zelene biljke koristi se za liječenje reumatizma, gihta i crijevnih parazita, osobito parazita koji uzrokuje giardijazu (Giardia lamblia).

Također je tradicionalni lijek za bolesti želuca i žučnjaka te za poboljšavanje apetita. Možete ga piti i kad se oporavljate od prehlade ili gripe jer se smatra pićem koje osnažuje. Ponekad se konzumira kao narkotik ili mentalni stimulans, a koristio se i kao insekticid.

Po čemu je sve pelin poznat?

Pelin nam je najpoznatiji kao sastojak alkoholnih pića, biljnih likera i apsinta. Apsint je liker od pelina, anisa i komorača te je u začetku bio korišten kao lijek protiv dizenterije i malarije.

Osim već spomenutih, znanstvena istraživanja pokazuju da pelin ima i neka antikancerogena svojstva te se može koristiti za liječenje anoreksije, nesanice, anemije, nadutosti i žutice.

Pelin je višegodišnja biljka crvenkasto – smeđe stabljike obrasle sivim dlačicama i sitnim lišćem srebrno – sive boje, pišu dr. sc. Ivana Hrga i dr. sc. Barbara Stjepanović za zdravstveni portal Pliva Zdravlje.

U zdravstvene svrhe se koristi cvijeće i lišće koje se suši, a koje sadrži mnoge aktivne tvari kao što su biljni tanini. Lišće zbog svoje posebne strukture ne truli te se stoga može koristiti u antiseptičkim proizvodima.

Esencijalno ulje pelina se sastoji od barem 28 komponenti, od čega su glavne beta – pineni i beta – tujon. Tujon se smatra otrovnom komponentom pelina. 

5 razloga da pijete čaj od pelina

Zbog posebnog kemijskog profila lišća pelina, čaj od pelina posjeduje više povoljnih učinaka. 

Anti-parazitna svojstva

Pelin se koristi kao lijek za zarazne intestinalne infekcije crva. Njihovi su simptomi:

 • jak svrbež u analnom području,
 • kašalj,
 • probleme s disanjem,
 • bol u trbuhu,
 • mučninu i proljev,
 • krv u stolici,
 • gubitak težine,
 • prisutnost crva u bljuvotini ili stolici.

Za liječenje parazita se obično koristi kombinacija pelina, crnog oraha i klinčića kako bi se uklonila parazitska infekcija. Prije nego što počnete koristiti bilo kakve biljne lijekove obratite se liječniku.

Biljni lijekovi mogu biti opasni ako se ne koriste pravilno i nisu uvijek učinkoviti.

paraziti Foto: Photospin

Antikancerogena svojstva

Prema posljednjim istraživanjima ekstrakt slatkog pelina, artemisinin, bi mogao u kombinaciji s željezom biti efektivniji tretman protiv stanica raka. 

Naime, kao i svaka živa stanica, i stanica raka treba željezo da bi se pravilno dijelila. Utvrđeno je da željezo aktivira artemisinin te on umanjuje djelovanje stanica raka.

Studija objavljena 2015. godine u znanstvenom časopisu Annals of Medical & Health Sciences Research dokazuje da je djelovanje artemisinina višestruko učinkovitije kad se primjenjuje u kombinaciji s željezom.

Međutim, nema dovoljno ispitivanja na ljudima, već se provode uglavnom na izdvojenim kulturama stanica. 

Antimikrobna i antifungalna svojstva

Istraživanja su pokazala da pelin pomaže u borbi protiv nekih vrsta crijevnih bakterija, među kojima su E. coli i Salmonella. No ne samo da pelin uništava loše bakterije, on tako djeluje i na gljivice.

To se posebno odnosi na gljivicu Candida albicans, najčešći tip gljivične infekcije u ustima, crijevnom traktu i rodnici.

Ako sumnjate na neku infekciju, obratite se liječniku prije nego posegnete za biljnim lijekovima. Ako se ne primjenjuju oprezno, mogu biti veoma opasni. 

Liječenje Crohnove bolesti

Znanstvenici su jednim istraživanjem u Njemačkoj dokazali da pelin može pomoći u liječenju Crohnove bolesti tako što može smanjiti ili ukloniti potrebu za steroidima kod pacijenata koji se već liječe od ove bolesti.

Osim toga, rezultati pokazuju da pelin ima pozitivne učinke na raspoloženje i kvalitetu života.

Čaj od pelina – priprema

Pola ili jednu čajnu žličicu suhog lišća pelina stavite u šalicu ili staklenku. Lišće potopite u jednoj šalici vruće vode. Neki recepti zahtijevaju da ona bude kipuća, a drugi navode da ne mora biti.

U svakom slučaju važno je da koristite najviše jednu čajnu žličicu lišća, jer je njihov okus vrlo jak i gorak.

Neka mješavina čaja i vode odstoji nekoliko minuta. Zasladite je ako želite, ali imajte na umu da ćete i tako vrlo teško neutralizirati prirodnu gorčinu biljke. Čaj je najbolje piti nakon jela, jer će se tako lakše apsorbirati i probaviti, nego na prazan želudac.

caj-od-pelina Foto: Photospin

Možete ga piti i prije jela, osobito ako je riječ o teškoj i masnoj hrani. Što duže lišće ostane u vodi, to će čaj biti gorči.

Ako želite neutralizirati gorak okus, pomiješajte čaj od pelina s drugim biljnim čajevima, kao što je čaj od mente ili anisa. Lišće možete potopiti i u već pripremljenom biljnom čaju.

Moguće nuspojave, alergije i interakcije

Pelin nije namijenjen dugotrajnoj uporabi. Pazite da ne prelazite preporučene doze, jer pelin može biti otrovan, osobito kada nije u suhom obliku. Prekomjerna ili upotreba pelina dulja od četiri tjedna može uzrokovati:

 • mučnine,
 • povraćanje,
 • nemir,
 • nesanicu,
 • vrtoglavicu,
 • drhtavicu,
 • napadaje.

Nemojte uzimati ovu biljku u bilo kojem obliku ako ste trudni ili dojite. Također, izbjegavajte ga ako ste alergični na druge biljke iz porodice glavočika, kao što je ambrozija. Alergija na pelin se najviše očituje u periodu od lipnja do studenog.

Izbjegavajte pelin i ako imate porfiriju. To je skupina poremećaja koji proizlaze iz nakupljanja prirodnih tvari koje proizvode porfirin u vašem tijelu.

Ako imate epilepsiju ili bilo koji drugi poremećaj koji se manifestira napadajima, prije korištenja ove biljke obratite se svom liječniku. Pelin može smanjiti učinkovitost antikonvulziva, lijekova koji se obično koriste za sprječavanje napada.

Ne preporučuje se ni osobama koje pate od bolesti bubrega.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Hrga, I., Stjepanović, B. (2015) Ambrozija – kako prepoznati i razlikovati od pelina? Pliva Zdravlje.
 2. Pelin. (2014) Agro Klub.
 3. Das, A.K. (2015) Anticancer Effect of AntiMalarial Artemisinin CompoundsAnn Med Health Sci Res. 5(2): 93–102.
 4. Price, A. (2017) Wormwood: The Parasite-Killing, Cancer-Fighting Super Herb. Dr. Axe.

Ocijenite članak

4.14 / 5   44

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: caj od pelina, pelin, Zasto se koristi caj od pelina, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu