Ispiranje nosa – blagodati i postupak

ispiranje-nosa

Ako se odvažite isprobati ovu drevnu tehniku ispiranja nosa, možda ćete po prvi puta osjetiti što znači disati punim plućima. Tehnika na prvi pogled može djelovati čudno, čak i opasno, ali kad ju isprobate uvidjet ćete da je zapravo ugodna i sasvim bezopasna. Upoznajte ovu jednostavnu tehniku, primjenjujte ju i očekujte poboljšanje.

Ispiranje nosa (nazalno čišćenje) (ind. Jala Neti) je vrlo stara tehnika, koristili su ju Indijci još prije nekoliko stoljeća kako bi pročistili nos, smirili um i pripremili se za meditaciju. Ipak, u zapadnom društvu tehnika je prilično nova. Zapadno društvo je po prirodi skeptično prema svemu što nije osmišljeno u Europi pa je vjerojatno zato i Jala Neti dugo vremena zanemarivan.

Danas je tehnika prisutna i u zapadnom društvu, posude za ispiranje nosa možete kupiti u ljekarni, a doktor će vam ovu tehniku preporučiti ako imate problema sa sinusima ili alergijom. Za početak ćemo odgovoriti na najčešće pitanje skeptičnog Jala Neti početnika.

Zašto ispirati nos kad možemo kupiti sprej sa slanom vodom i sprejati ga u nos. Zar to nije isto?

Nije. Sprej za nos ovlažuje sluznicu. Ispiranje nosa je puno više od ovlaživanja sluznice. Voda kod ispiranja struji kroz nos i poput rijeke čisti sve nečistoće.

Blagodati ispiranja nosa

Sinusi i alergije

Ispiranje sinusa za vrijeme alergije uklanja alergene i time smanjuje simptome. Neki izvori kažu da ako se nos ispire svaki dan da do alergijske reakcije neće ni doći. Doktori često pacijente s problematičnim sinusima upute na svakodnevno ispiranje sinusa.

Ipak, bez liječničke sugestije to može biti opasno. Onoliko koliko liječnik preporuči toliko je dovoljno. Naravno da vam se neće dogoditi ništa loše ako dva puta tjedno isperete nos. 

Pretjeranim ispiranjem nosa može doći do upale sinusa. Slična je situacija i s onim pacijentima koji su svakodnevno ispirali nos kapima za nos te je nakon nekog vremena došlo do oštećenja sluznice nosa.

Ovim putem se uz pomoć posebnih pumpica koje također možete pronaći u ljekarni, tretman može primjenjivati i na djeci. Ali je također najbolje da se o tome konzultirate s liječnikom/pedijatrom. 

Najbolje je da svatko od ukućana ima svoju posudicu za ispiranje. Neke posudice se teže ispiru zbog zavijene cijevi, te ih je nakon nekog vremena također potrebno zamijeniti novima. 

Za dišne puteve:

 • Odstranjuje strane čestice iz nosa
 • Nos postaje prohodniji, a disanje dublje i opuštenije
 • Prevencija prehlade (ublažavanje ako je prehlada već prisutna)
 • Ublažavanje ili čak potpuno sprečavanje alergija
 • Mirisi postaju intenzivniji

Za uši i oči:

 • Smiruje i opušta očne mišiće
 • Smanjuje crvenilo u očima, oči postaju bistrije
 • Moguća poboljšanja kod bolesti uha

Protiv glavobolje:

 • Pomoć kod mnogih vrsta migrena
 • Moguće je ublažiti psihološke poremećaje – nesanicu, anksioznost, depresiju.

Priprema za ispiranje:

1. Lotu punimo vodom – koja je zagrijana na 37C. Temperatura od 37C (tjelesna temperatura) će nam najviše odgovarati, ali i viša i niža temperatura nam neće naškoditi. Zato nemojte mjeriti temperaturu termometrom nego ju otprilike odredite.

Količina vode koju ćete uliti ovisi o kapacitetu Lote. Standardna Lota ima kapacitet od pola litre. Napunite ju s pola litre vode.

2. Zasolimo vodu – na pola litre vode ide jedna čajna žličica soli poravnata sa žličicom (znači uzmemo punu žličicu soli i s prstom povučemo tako da maknemo sve što je iznad ruba žličice).

Vodu solimo zato da tekućinu prilagodimo pH vrijednosti tijela. Zasoljenu vodu možemo probati da se uvjerimo da je dovoljno slana. Ako je tekućina dobro zasoljena pri ispiranju nosa nećemo osjetiti nikakvu neugodnost. Preslana tekućina će nas peći, nedovoljno slana će nas boljeti. No, ne brinite. Ništa loše vam se neće dogoditi ako vas malo zapeče.

Nakon nekoliko ispiranja već ćete biti dovoljno iskusni u doziranju soli. Ako se pak bojite sami odmjeravati sol, za sve vaše potrebe tu je i fiziološka otopina koju možete pronaći u bilo kojoj ljekarni.

Ispiranje nosa

Kada smo pripremili tekućinu u Loti, vrijeme je za ispiranje. Zauzmimo poziciju. Bitno je da nam je glava nad sudoperom, kadom, ili nekom drugom površinom koju neće smetati što po njoj curi voda. Otvor posude koji je predviđen za stavljanje u nos stavimo u jednu nosnicu, svejedno koju.

 • Nagnimo glavu i pustimo da voda teče – kada procijenimo da je pola vode proteklo kroz nos nakratko prestajemo.
 • Ponavljamo postupak na drugu nosnicu s preostalom tekućinom.
 • Isprani nos sušimo tako da začepimo jednu nosnicu i pušemo na drugu pa ponavljamo postupak samo s drugom nosnicom.
 • Važno: nos treba temeljito osušiti, ako nam ostane tekućine u nosu i izložimo se velikoj hladnoći mogla bi nas boljeti glava.

Video upute

Problemi na koje možete naići

Proces ispiranja je jednostavan. Ipak, u početku se to ne mora tako činiti. Možete naići na neke početničke probleme:

 • Preslana ili nedovoljno slana tekućina – zapamtite koliko ste soli stavili i korigirajte sljedeći puta.
 • Voda curi i na usta ne samo na nos  – to je u redu, ako vam je nos potpuno začepljen voda će curiti u usta jer drugdje ne može. U tom slučaju prekinite ispiranje dok se nos barem malo ne odčepi. U slučaju da voda curi i na usta i na nos, nastavite. To je “početnička” sreća, kasnije prestane jer naučite kako blokirati prolaz vodi u usta.
 • Nos je začepljen i voda sporo curi – to je vjerojatno zato što je nos neprohodan i pun svačega što tamo ne pripada, redovnim ispiranjem nosa doći ćete do toga da će voda curiti kao iz slapa.

Nastavak: Iskustva s Jala Neti tehnikom

Članak objavljen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.89 / 5   27

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ispiranje sinusa, ispiranje nosa sodom bikarbonom, ispiranje nosa slanom vodom, čišćenje nosa, čišćenje sinusa, ispiranje sinusa sodom bikarbonom, ispiranje sinusa slanom vodom, kako odštopati nos, odčepljivanje nosa, kako procistiti nos, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu