Stručno odobrava

,

Upala uha – kako prepoznati različite vrste upala uha i prirodno ih liječiti?

uho

Govoreći o upali uha najčešće govorimo o bakterijskoj ili virusnoj infekciji srednjeg uha. No, naše se uho dijeli na tri osnovna dijela: vanjsko, srednje i unutarnje uho.

Prema toj anatomskoj podjeli razlikujemo i tri osnovne vrste upale uha:

 • upala srednjeg uha (otitis media),
 • upala vanjskog uha (otitis externa ili plivačko uho) i
 • upala unutarnjeg uha (otitis interna, vestibularni neuronitis ili gnojni labirintitis)

Svaka od ovih upala može biti vrlo bolna, ali one u pravilu ne traju dugo. Ipak, kronične upale mogu trajno oštetiti sluh. Stoga ih je važno znati razlikovati i pravilno liječiti.

unutarnji-presjek-uha

Upala srednjeg uha

Srednje uho čine bubnjić, opna koja dijeli vanjsko i srednje uho, tri sićušne slušne koščice (čekić, nakovanj i stremen) i Eustahijeva cijev koja izjednačava tlak u srednjem uhu s atmosferskim tlakom.

Riječ je o iznimno važnom i vrlo krhkom dijelu uha pa nije neobično da je većina bolesti uha vezana upravo uz probleme koji mogu nastati u njemu.

Razlikujemo tri upale srednjeg uha:

 • akutna upala srednjeg uha,
 • kronična upala srednjeg uha i
 • sekretorna upala srednjeg uha.

Akutna upala srednjeg uha – uzroci, simptomi i liječenje

Akutna upala srednjeg uha je bakterijska ili virusna infekcija srednjeg uha, koja obično prati infekciju gornjeg dišnog sustava. Najčešći simptom je uhobolja praćena privremenim gubitkom sluha. Još neki od simptoma su: vrućica, mučnina, povraćanje i proljev. 

Liječi se analgeticima ili antibioticima. Premda može nastati u bilo kojoj životnoj dobi, najčešća je kod dojenčadi i djece mlađe od tri godine. Tada je Eustahijeva cijev anatomski i funkcionalno još nezrela.

Više o upali uha kod djece pročitajte na poveznici: Upala uha kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

U velikoj većini slučajeva ova se upala povlači spontano, čak i bez posebnog liječenja. Antibiotici mogu dovesti do bržeg povlačenja simptoma i smanjiti mogućnost trajnih oštećenja, no oni se ne preporučuju.

Odnosno, pedijatrijska udruženja preporučuju početnu primjenu antibiotika samo u slučajevima najveće opasnosti (kod vrlo mladih ili teško bolesnih). Ostale se bez opasnosti može nadzirati i do tri dana.

Ako se nakon 72 sata ne vidi nikakvo poboljšanje, tada se mogu koristiti antibiotici. S obzirom na to da ova upala može biti iznimno bolna, dopušteno je za to vrijeme koristiti i analgetike.

Djeca ne bi trebala koristiti lijekove koji sužavaju krvne žile, odnosno vazokonstriktore, niti antihistaminike.

Odrasli bolesnici mogu koristiti i druge lijekove za poboljšanje funkcije Eustahijeve cijevi. Tako se alergičarima daju antihistaminici, jer oni također mogu pomoći kod funkcije Eustahijeve cijevi.

Više o upali srednjeg uha kod odraslih možete pročitati na poveznici: Upala srednjeg uha kod odraslih – uzroci, simptomi, liječenje. 

upala-uha-kod-djece

Kronična upala srednjeg uha – uzroci, simptomi i liječenje

Kronična upala srednjeg uha je trajni, kronični gnojni iscjedak koji istječe kroz probušeni bubnjić. Simptomi su bezbolna otoreja i provodna nagluhost. Značajan je izostanak boli!

Uzrokovati je mogu akutna upala srednjeg uha, začepljenje Eustahijeve cijevi, fizička ozljeda, toplinska ili kemijska opeklina, a iz nje se mogu razviti ušni polipi, kolesteatom i druge infekcije. Kronična upala srednjeg uha se može pogoršati nakon infekcije gornjih dišnih putova ili kad voda uđe u srednje uho nakon kupanja ili plivanja.

Liječenje se sastoji od svakodnevnog čišćenja zvukovoda, pažljivog odstranjivanja granulacijskog tkiva koje se neprestano stvara i lokalne primjene kortikosteroida ili antibiotika.

Trajna upala srednjeg uha može dovesti do razarajućih promjena u srednjem uhu. No, sustavna primjena antibiotika i kirurški zahvati čuvaju se za teže slučajeve. U tim se slučajevima izvode:

 • timpanoplastika ili
 • operacija kolesteatoma.

Timpanoplastika je operacija srednjeg uha koja obuhvaća bubnjić i zvukovod. Postupak se primjenjuje u liječenju nagluhosti koja je posljedica kroničnih upala srednjeg uha.

Kolesteatomi, cistične tvorevine obložene orožnjelim epitelom, a ispunjene masnim tkivom, moraju se kirurški odstraniti.

Sekretorna upala srednjeg uha – uzroci, simptomi i liječenje

Sekretorna upala srednjeg uha odnosi se na zadržavanje tekućine i sluzi u srednjem uhu nakon infekcije. Simptomi su nagluhost, osjećaj pritiska u uhu i pucketanje u uhu tijekom gutanja.

Ona je česta posljedica akutne upale srednjeg uha, a može trajati tjednima ili mjesecima. Eustahijeva se cijev može začepiti i zbog prehlade ili alergije.

Više o uzrocima začepljenja Eustahijeve cijevi i uha pročitajte na poveznici: Začepljene uši – uzroci i načini liječenja

Tekućina koja se luči iz uha može biti sterilna, ali i nositi sa sobom patogene bakterije, čak i kada nema očigledne upale! Budite pažljivi s njezinim uklanjanjem.

Većini bolesnika potreban je nadzor. Antibiotici i dekongestivi, koji djeluju na sluznicu nosa, nisu previše korisni. U slučaju alergije pomažu antihistaminici i lokalna primjena kortikosteroida.

Alergeni se trebaju odstraniti iz bolesnikovog okoliša, a u obzir dolazi i imunoterapija. Kod bakterijskog rinitisa, sinusitisa i nazofaringitisa ipak bi se trebali primjenjivati antibiotici.

Liječenje može obuhvatiti paracentezu, mali kirurški zahvat kojim se uvodi drenažna cjevčica i potiče lučenje gnoja iz uha. S čestim začepljivanjem uha može pomoći i praktični Valsalvin manevar.

Više o prirodnim načinima odčepljivanja ušiju pročitajte na poveznici: Začepljeno uho – kako ga prirodno odčepiti

Kod kroničnih sekretornih upala srednjeg uha može biti potrebno liječenje osnovnih poremećaja nazofaringealnog tjesnaca. Kod djece može biti potrebna adenoidektomija, kirurško uklanjanje trećeg krajnika.

Upala vanjskog uha

Vanjsko uho čine uška i zvukovod. Oni dovode zvuk do srednjeg uha. U zvukovodu se nalaze sićušne dlačice koje štite uho od vanjskih utjecaja. Otitis eksterna ili upala vanjskog uha je infekcija zvukovoda. Koža zvukovoda je vrlo tanka i bez potkožnog masnog tkiva te je čvrsto srasla s kosti i hrskavicom. Zbog toga je koža vanjskog slušnog hodnika izrazito osjetljiva na bol. Pojavljuje se osjećaj nelagode koja ima raspon od svrbeža do vrlo jake boli koja se pojačava pomicanjem uha, otvaranjem usta i žvakanjem. Koža zvukovoda se zacrveni i otekne, što dovodi do zatvaranja kanala kojim zvuk putuje do srednjeg uha pa zbog toga osoba slabije čuje.

Infekcija može zahvatiti čitav zvukovod (opća upala) ili jedan njegov dio (čir). Ova se upala često zove “plivačko uho” jer se najčešće javlja tijekom razdoblja intenzivnog plivanja.

plivanje

Upala vanjskog uha – uzroci

Alergičari i oni koji boluju od psorijaze ili ekcema skloni su infekciji zvukovoda. Opću upalu zvukovoda mogu uzrokovati različite bakterije ili gljivice.

Više o gljivicama u uhu pročitajte na poveznici: Gljivice u uhu (otomikoza) – uzroci, simptomi i liječenje

Ovu upalu često uzrokuje ozljeda zvukovoda prilikom njegova čišćenja ili ulazak vode i tvari kao što su sprej ili boja za kosu u njega. Zvukovod je organ koji se čisti sam od sebe.

Pokušajem da ga se očisti štapićima za uši remeti se njegov mehanizam samočišćenja, a propale stanice guraju se prema bubnjiću gdje se dalje talože.

Nakupljene mrtve stanice i ušna smola zadržavaju vodu koja uđe u zvukovod prilikom tuširanja ili plivanja. Takvu vlažnu i omekšalu kožu u zvukovodu bakterije ili gljivice puno lakše inficiraju.

Upala vanjskog uha – simptomi

Sluh se poremeti ili oslabi ako zvukovod otekne ili se ispuni gnojem i propalim stanicama. Prepoznatljivi simptomi opće upale vanjskog uha su:

 • svrbež,
 • bol i
 • iscjedak neugodnog mirisa.

Djelomična upala zvukovoda, odnosno čirevi mogu uzrokovati jaku bol. Kada puknu, iz uha može istjecati mješavina krvi i gnoja. No, treba izbjeći nasilno rezanje čireva jer se tako može proširiti infekcija!

Upala vanjskog uha – liječenje

Nakon što se zvukovod očisti, sluh se obično vrati u normalu. Obično se oboljelima daju antibiotske kapi za uho. Neke kapi sadrže i kortikosteroid za smanjivanje oticanja.

Katkada se propisuju kapi za uho koje sadrže razrijeđenu octenu kiselinu da bi se ponovno uspostavila kiselost zvukovoda. Topli oblog i analgetici mogu smanjiti bol i ubrzati izlječenje.

Ako se upala proširi na ostatak uha, može se djelovati oralnim antibioticima.

Više o simptomima, liječenju i prevenciji plivačkog uha pročitajte na poveznici: Upala vanjskog uha – simptomi, dijagnoza i liječenje

Upala unutarnjeg uha

Unutarnje uho se zbog svog izgleda naziva i labirint. Sastoji se od koštanog i membranskog dijela. Koštani labirint čine pužnica, predvorje i polukružni kanalići.

Uzduž pužnice ide koštana pločica koja njezin koštani kanal nepotpuno dijeli na dva kanala. Donji kanal je u dodiru s bubnjićem. Kanali su međusobno spojeni na gornjemu kraju.

Membranski labirint nalazi se unutar koštanog. Svi njegovi dijelovi međusobno su spojeni, a ispunjava ih endolimfa – tekućina unutar pužnične cijevi koja doprinosi opažanju sluha.

Unutar koštanog labirinta nalazi se perilimfa koja izvana oplakuje membranski labirint. Potporne i osjetilne stanice koje se nalaze u unutarnjem uhu važne su za održavanje ravnoteže.

Upala unutarnjeg uha poznatija je kao labirintitis ili vestibularni neuronitis. Nije jasno što je uzrokuje. Gotovo uvijek prolazi sama od sebe, bez liječenja. No u nekim slučajevima uzrokuje trajni gubitak sluha.

Upala unutarnjeg uha – simptomi

Gubitak ravnoteže s vrtoglavicom i zvonjavom u ušima (tinitus) uobičajeni je simptom upale unutarnjeg uha. Ova upala još može uzrokovati:

 • mučninu,
 • povraćanje i
 • probleme s hodanjem.
problemi-s-ravnotezom

Upala unutarnjeg uha – liječenje

Liječenje uključuje terapiju za mučninu, antivirusne lijekove, antibiotike i steroide, ali ne i lokalnu primjenu lijekova. Ako imate labirintitis, problem je u unutarnjem dijelu vašeg uha.

Nema izravne veze od vanjskog do unutarnjeg uha i zato se suzdržite od umetanja bilo kakvih supstanci u uši, osim ako vas liječnik ne uputi da činite suprotno.

Ako nakon nekoliko dana još uvijek osjetite jaku bol u uhu, imate povišenu tjelesnu temperaturu i slabije čujete, zatražite hitnu liječničku pomoć!

Upala uha – prirodno liječenje

Upalu uha možete pokušati izliječiti i homeopatskim pripravcima više saznajte u članku: Upala uha – kako homeopatijom izbjeći antibiotsku terapiju?

Čuvarkuća (topli oblog ili tinktura)

Ulje i tinktura od čuvarkuće poznati su kao najučinkovitiji lijekovi za uhobolju. Svježe lišće obične čuvarkuće stavite u šalicu kipuće vode. Ostavite ga potopljenog na 10 do 15 sekundi.

Zatim ga uklonite, zdrobite i iscijedite listove pa ih upotrijebite kao topli oblog iza uha. Možete pokušati i s tinkturom od čuvarkuće. Dvije do tri kapi triput dnevno nanesite u uho.

Nakon primjene kapi ostanite u ležećem položaju kako biste im onemogućili da isteknu prije nego što počnu djelovati.

Upala uha – liječenje maslinovim uljem

Maslinovo ulje pomaže ako su vam Eustahijeve cijevi blokirane zbog voska u uhu. Zagrijte maslinovo ulje i stavite nekoliko kapi toplog ulja u inficirano uho. Kada vosak omekša, uklonite ga.

Za pojačano djelovanje, maslinovom ulju možete dodati nekoliko češnjeva češnjaka.

Boca tople vode umjesto toplog obloga

Toplina brzo oslobađa od boli i sprječava širenje zaraze. Stavite bocu tople vode ili topli oblog na uho. Ne pretjerujte s grijanjem vode, ali pobrinite se da je za vrijeme primjene redovito mijenjate i održavate toplom.

topli-oblozi

Spavajte bez stvaranja pritiska na uho

Neki položaji spavanja će pogoršati bolove uzrokovane upalom uha, a neki mogu pomoći u njihovom ublaživanju. Spavajte tako da vam bolesno uho nije oslonjeno na jastuk.

Također, pokušajte spavati s glavom povišenom pomoću dodatnih jastuka. To može ubrzati lučenje tekućine i sluzi ih srednjeg uha.

Vježbe za vrat za ublažavanje pritiska u ušima

Neke uhobolje uzrokovane su pritiskom na ušni kanal. Određene vježbe za vrat mogu se koristiti kako bi se taj pritisak ublažio. Vježbe s okretanjem vrata su osobito korisne.

Slijedite ove korake za izvođenje vježbe:

 1. Sjednite ravno s obje noge na tlu.
 2. Polako zakrećite vrat i glavu udesno sve dok glava ne bude paralelno s ramenima.
 3. Zakrenite glavu na drugu stranu, sve dok glava ne bude paralelno s lijevim ramenom.
 4. Podignite ramena visoko kao da pokušavate pokriti uši ramenima.
 5. Polagano ih podižite i istežite se brojeći do pet, a zatim se opustite.
 6. Ponovite vježbe nekoliko puta.

Više o problemima uha možete pročitati u sljedećim člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu