Prirodni lijekovi za upalu uha: Može dovesti do gubitka sluha! Evo kada treba liječniku, a koje metode pomažu kod kuće

Prirodni lijekovi za upalu uha

Infekcija uha je vrlo neugodna pojava koja uzrokuje pritisak i bol pa je najbolje odmah primjeniti prirodni lijek za upalu uha, kako bi se ona što prije suzbila. No, koji su prirodni lijekovi za upalu uha? Upala uha je često posljedica prehlade, a uzrok su obično bakterije ili virusi, pa čak i gljivice koje su prisutne u srednjem ili vanjskom uhu.

Ovisno o dijelu uha, dijeli se na tri vrste upale: vanjsku, srednju i unutarnju upalu.

Vanjska infekcija uha (Otitis externa) najčešće nastaje kao bakterijska upala zvukovoda i vrlo je bolna. Obično je uzrokuje plivanje pa je poznata kao plivačko uho jer dolazi do zastoja vode u zvukovodu koja pospješuje upalu.

Problemi s kožom (psorijaza, ekcemi), dijabetes tipa 2 te čišćenje uha štapićem za uši također mogu uzrokovati vanjsku upalu uha. Simptomi upale su izrazito jaka bol, bol kod pritiska na ulaz uha, otečeni limfni čvorovi oko područja uške, slabiji sluh, a prisutan je i jak svrbež. Klasično se liječi ukapavanjem borne kiseline u bolesno uho, izbjegavanjem doticaja uha s vodom te uzimanjem tableta protiv bolova. Ako upala ne prolazi, svakako je potrebno obratiti se liječniku.

Vanjska infekcija uha (Otitis externa)
FOTO: Shutterstock

Infekcija srednjeg uha (Otitis media) se događa kada virusi ili bakterije uzrokuju upalu bubnjišta koje se nalazi iza bubnjića. Iako se može pojaviti u bilo kojoj dobi, bolna upala srednjeg uha se češće javlja kod djece jer ona imaju kraće i uže eustahijeve cijevi od odraslih. Zbog toga je kod njih veća vjerojatnost infekcije. Najčešći simptomi su bol u uhu, oslabljeni sluh, curenje gnoja iz uha kod puknuća bubnjića te neumorni plač kod male djece.

Većina upala srednjeg uha javlja se kao posljedica prehlade, grlobolje ili respiratorne infekcije. Obično prolaze bez ikakvih lijekova za 2 – 3 dana. Međutim, treba potražiti liječničku pomoć ako bol ne prestane ili ako dođe do visoke temprature. Liječnik će odraslima i djeci prepisati tablete za snižavanje temperature, analgetike, kapi za nos i antibiotik, ako se stanje ne popravlja (kod sumnje na bakterijsku infekciju).

Upala unutarnjeg uha (Labirintitis) je upala labirinta u kojem je smješten osjetni organ za ravnotežu. Ovu vrstu upale najčešće uzrokuju virusi, a prethodi joj infekcija gornjih dišnih puteva. Ostali uzročnici mogu biti kronična upala srednjeg uha, alergije, nuspojave na određene lijekove, meningitis, trauma glave i tumori.

Prirodno liječenje upale uha
FOTO: Shutterstock

Glavni simptomi upale su poremećaj ravnoteže koji uzrokuje vrtoglavicu, mučninu i povraćanje, a mogu biti praćeni slabljenjem sluha i zujanjem u uhu (tinitus). U slučaju gnojnog labirintitisa (bakterijski uzročnik), nažalost, dolazi do trajnog gubitka sluha. Liječnik prepisuje adekvatnu terapiju (kortikosteroidi) i najčešće dolazi do potpunog ozdravljenja.

Pročitajte članak “Upala uha – kako prepoznati različite vrste upala uha i prirodno ih liječiti“.

Prirodno liječenje upale uha

Za kućno liječenje postoje određeni prirodni lijekovi za upalu uha koje možemo odmah isprobati. Koriste se uglavnom za infekciju vanjskog uha, dok se za ostale infekcije preporučuju pregled i liječenje pod stručnim nadzorom.

Iako se upala uglavnom povlači sama od sebe, bol i neugodu mogu olakšati kućni lijekovi. Za liječenje upale uha prirodnim putem primjenjuju se i jednostavne tehnike poput toplog ili hladnog obloga ili prilagođavanja položaja spavanja.

Prirodni lijekovi za upalu uha

U nastavku vam donosimo sedam prirodnih metoda za uspješno liječenje upale uha.

Narodni lijek za upalu uha
FOTO: Shutterstock

Ulje češnjaka – tradicionalni lijek

Češnjak je vrlo efikasan i dokazani narodni lijek za upalu uha. Sadrži flavonoid zvan kvercetin koji ima protuupalna svojstva, a kako spada u namirnicu koja je prirodni antibiotik, odličan je za suzbijanje infekcije i ublažavanje bolova. Uvijek ga je dobro imati pri ruci jer, kad je u pitanju upala uha, prirodno liječenje sa češnjakom se pokazalo vrlo učinkovito za djecu i odrasle.

Najjednostavniji način primjene je da stavite polovicu režnja češnjaka izravno preko zaraženog uha i držite oko 30 minuta. Ovaj domaći lijek za upalu uha svojim antivirusnim i antibakterijskim svojstvima ubrzava proces zacjeljivanja.

Druga metoda je da lagano zagrijete jednu jušnu žlicu maslinovog ili sezamovog ulja u maloj tavi. Dodajte sitno isjeckani režanj češnjaka. Čim lagano zažuti i pusti aromu, maknite ga sa vatre. Kad se ulje ohladi na temperaturu tijela, procijedite ga. Stavite 2 – 3 kapi u uho, najmanje dva puta dnevno. Ponavljajte postupak dok ne osjetite olakšanje ili dok se upala ne povuče.

Gljivice u uhu prirodni lijek
FOTO: Shutterstock

Jabučni ocat s toplom vodom – protugljivične kapi za uši

Za gljivice u uhu prirodni lijek je jabučni ocat. Poznat po svojoj sposobnosti u borbi protiv kroničnih gljivičnih infekcija, jabučni ocat se također može boriti protiv gljivica koje uzrokuju upalu uha. Smije se koristiti samo za vanjsku infekciju uha.

Priprema
 1. Pomiješajte jednake dijelove jabučnog octa s toplom vodom.
 2. Ulijte tekućinu u čistu bočicu s kapaljkom.

Ukapajte 5 – 10 kapi u uho. Pokrijte ga vatom ili čistom krpom i legnite na bok kako bi kapi prodrle što dublje. Ostanite u tom položaju pet minuta. Ponavljajte postupak onoliko često koliko želite za liječenje upale vanjskog uha.

Svrbež uha prirodni lijek
FOTO: Shutterstock

Jabučni ocat s alkoholom – kapi za svrbež uha

Za plivačko uho prirodni lijek nalazi se u otopini jednakih dijelova alkohola i octa. Jabučni ocat kao prirodni lijek protiv upale uha može pomoći kod blage vanjske infekcije zbog antimikrobnog svojstva kojim ubija bakterije, gljivice i viruse.

Primjena ovih kapi mogla bi pomoći osobama koje pate od ponovljenih infekcija plivačkog uha.

Svrab u ušima može biti prvi znak infekcije i može izluditi osobu. Za svrbež uha prirodni lijek je primjena kapi ove blago kisele otopine od jabučnog octa i alkohola. Alkohol pomaže da višak vode u uhu ishlapi, a ocat sprječava širenje bakterija.

Priprema
 1. Pomiješajte jednake dijelove jabučnog octa s medicinskim alkoholom.
 2. Ulijte dobivenu tekućinu u čistu bočicu s kapaljkom.

Nanesite 5 – 10 kapi u zahvaćeno uho i pokrijte ga vatom. Lezite na bok kako bi kapi što dublje prodrle. Ostanite u tom položaju oko pet minuta. Primjenjujte ovu metodu 2 – 3 puta dnevno dok ne osjetite poboljšanje.

Napomena

Nemojte koristiti ovu metodu ako imate iscjedak iz uha ili infekciju srednjeg uha.

Lijek za upalu uha
FOTO: Shutterstock

Sok od đumbira – prirodan analgetik za bol u uhu

Đumbir je učinkovit lijek za upalu uha. Njegova prirodna protuupalna svojstva mogu pomoći kod ublažavanja boli i oticanja.

Priprema
 1. Naribajte svježi korijen đumbira i pomiješajte ga s par kapi maslinovog ulja.
 2. Stavite mješavinu na gazu.

Gazu preklopite i prislonite je uz uho da bi smanjili bol. Držite oblog 20 minuta.

Kapi za uho na biljnoj bazi
FOTO: Shutterstock

Kapi za uho na biljnoj bazi

Kad je u pitanju neugodna upala srednjeg uha, prirodno liječenje se zasniva na primjeni ekstrakta biljaka, najčešće u obliku biljnih kapi. One su također vrlo dobar prirodni lijek za upalu uha kod djece.

Sadrže korisne biljke poput kantariona, nevena, lavande, ali i češnjaka koji je također odličan za dječje infekcije. Jedno istraživanje je pokazalo da su ove kapi jednako učinkovite kao i kapi na recept.

Biljne kapi možete nabaviti u prirodnim ljekarnama.

Prirodni lijek za upalu uha kod beba
FOTO: Shutterstock

Topli oblog za bol u uhu

Kad se pojavi upala uha kod djece, prirodni lijek od toplih obloga je vrlo nježna metoda koja olakšava simptome boli i pritiska u uhu.

Zamotajte termofor s vrućom vodom u vlažni ručnik i prislonite djetetu uz bolno uho. Ovo je također i prirodni lijek za upalu uha kod beba. Samo nekoliko minuta držanja toplog obloga može ublažiti bol.

Preporučuje se i odraslim osobama koje po potrebi mogu primijeniti i hladni oblog, ovisno što im donosi olakšanje.
Upala uha prirodni lijek
FOTO: Shutterstock

7. Položaj za spavanje

Kad je u pitanju upala uha, prirodni lijek kod djece, ali i odraslih može biti i položaj spavanja. Način na koji spavate može utjecati na bol u uhu.

Ispod glave stavite dva ili više jastuka kako biste povisili položaj glave i time smanjili pritisak u uhu. Ako npr. lijevo uho ima infekciju, spavajte na desnoj strani.

Kod beba lagano podignite uzglavlje krevetića kako biste poboljšali sinusnu drenažu i ublažili pritisak u bebinim ušima. Nemojte stavljati jastuke ispod djetetove glave. Umjesto toga, stavite jastuk ili dva ispod madraca.

Ako se simptomi ne povuku nakon 2 – 3 dana, obavezno se javite liječniku, naročito kod jake boli, iscjetka iz uha ili visoke temperature.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Sissons, B. (2023). Why do my ears itch? Causes and treatments. Medical News Today.
 2. White, A. (2023). How to Treat Ear Infections with Apple Cider Vinegar. Healthline.
 3. Lawler, M. (2022). What Are Some Home Remedies for Ear Infections? Everyday Health.
 4. 3 Home Remedies for an Ear Infection. (2022). Cleveland Clinic.
 5. York Morris, S. (2017). Home Remedies for Your Baby’s Ear Infection. Healthline.
 6. Škalamera Udović, D. (2014). Upala uha – kako razlikovati upalu vanjskog, srednjeg i unutarnjeg? Pliva Zdravlje.

Ocijenite članak

4.75 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu