Začepljene uši: Neugodan simptom koji se najčešće javlja ljeti, a uzroci mogu biti različiti! Liječnik otkriva kako ih “odčepiti”

Začepljene uši

Začepljene uši (zaštopane uši) su neugodan simptom koji je iskusila većina ljudi. Najčešće se javlja ljeti, nakon kupanja, kod djece ili kod promjene nadmorske visine prilikom odlaska na planinu ili polijetanja avionom.

Pročitajte koji su uzroci začepljenih ušiju, mogući načini kućnog liječenja i kada posjetiti liječnika.

Začepljene uši - tlak
FOTO: Shutterstock

Začepljene uši – tlak

Kada dođe do promjene atmosferskog tlaka ili visine na kojoj osoba boravi, promjena tlaka može uzrokovati začepljenje ušiju. Ekstremne promjene mogu ozlijediti bubnjić ili druge strukture. Začepljenje ušiju, odnosno pritisak u ušima javlja se prilikom uspinjanja planinom, polijetanja u avionu ili ronjenja. Pritisak može biti neugodan i oslabiti sluh.

Najbolji načini da se to spriječi su gutanje, žvakanje gume ili često zijevanje. Te radnje otvaraju Eustahijevu tubu i dopuštaju vanjskom zraku da uđe u uho, što izjednačava tlak. 

Još jedan način je izvođenje Valsalvinog manevra koji može izjednačiti tlak. Da biste izveli manevar, duboko udahnite i stisnite nos. Zatvorenih usta pokušajte nježno izdahnuti kroz nos. To bi trebalo stvoriti dovoljan pritisak da se odčepi uho. Prejako puhanje može oštetiti bubnjić, stoga budite oprezni pri izvođenju ovog manevra.

U slučaju alergije ili čestih problema s odčepljivanjem ušiju tijekom promjena nadmorske visine, preventivna primjena lijekova protiv alergije ili dekongestiva može biti od koristi.
Začepljene uši kod prehlade
FOTO: Shutterstock

Disfunkcija Eustahijeve cijevi

Disfunkcija Eustahijevih cijevi je izraz za mnoga stanja zbog kojih se uši mogu osjećati začepljeno.

Primjerice, ako imate začepljene uši, prehlada je jedan od najčešćih uzroka. Začepljene uši kod prehlade mogu potaknuti izlučivanje viška sluzi, a isti učinak imaju alergije, gripa i ostale bolesti dišnih puteva. Ako ste u doba pandemije COVID-19 imali začepljene uši, korona je također mogla biti uzrok.

Drugi uzroci uključuju:

 • sinusitisupala sinusa i začepljeno uho česta su kombinacija, a začepljene uši od sinusa mogu biti jedan od najčešćih znakova sinusitisa
 • oštećenje prirodnog sustava za čišćenje uha zbog pušenja cigareta
 • masne naslage oko Eustahijevih cijevi zbog pretilosti.

Simptomi uključuju:

Liječenje ovisi o uzroku disfunkcije Eustahijeve cijevi, a uključuje:

 • antihistaminike bez recepta ili s receptom
 • nosne dekongestive
 • lijekove protiv prehlade i gripe 
 • ako su razlog za začepljene uši sinusi, mogu se koristiti antibiotici u slučaju bakterijske infekcije sinusa ili drugih dijelova dišnog sustava koja ne prolazi sama od sebe.
Zaštopane uši
FOTO: Shutterstock

Infekcije uha

Kao i kod sinusnih infekcija, infekcije uha ponekad nestaju same od sebe. No, u nekim slučajevima će ipak trebati antibiotici. Ako su simptomi blagi, možete isprobati kućne lijekove prije posjete liječniku.

Uzroci infekcija uha jesu: 

 • virusi – ne zahtijevaju antibiotike
 • bakterije – mogu zahtijevati antibiotike
 • gljivice – najčešće zahtijevaju protugljivično liječenje.

Simptomi koji se javljaju pri infekciji uha su: 

Lijek za začepljene uši u ovom slučaju podrazumijeva kućne lijekove koji mogu pomoći: 

 • topli oblozi preko začepljenog uha ili tuširanje toplom vodom
 • sredstva za ublažavanje boli poput paracetamola ili ibuprofena
 • kapi za začepljene uši – nekoliko kapi vodikovog peroksida.

Ako se infekcija ne počne poboljšavati za 2 – 3 dana, razmislite o posjetu liječniku.

Tekućina u uhu
FOTO: Shutterstock

Tekućina u uhu

Upala struktura unutar uha može zarobiti tekućinu u Eustahijevoj cijevi koja povezuje srednje uho sa stražnjim dijelom grla, gdje se tekućina obično odvodi, što uzrokuje začepljene uši od vode. Može se raditi o slučaju “plivačkog uha” koje se javlja nakon kupanja, ronjenja i plivanja gdje voda zaostaje u uhu. Začepljene uši u trudnoći također su moguća pojava. 

Ovo stanje nekad neće uzrokovati druge simptome osim začepljenja. Može uzrokovati bol, a ponekad i trajne promjene bubnjića i/ili gubitka sluha u slučaju da voda ostane dulje vremena zarobljena u uhu.

Za problem vode u uhu isprobajte nekoliko jednostavnih savjeta i odaberite koje vam sredstvo za odčepljivanje uha najviše pomaže:

 • stvorite vakuum u uhu – uho u kojem se nalazi voda prislonite na dlan te lagano pritišćite jedno o drugo; ovakav postupak stvara vakuum koji će povući vodu van; postupak ponavljajte dok ne “urodi plodom”; za čišćenje uha koristite pamučni štapić te vodu koja je izašla iz uha pažljivo uklonite; preporučuje se i masaža uha u smjeru kazaljke na satu
 • koristite gravitaciju – okrenite glavu tako da je uho u kojem je voda usmjereno prema gore; u uho ukapajte par kapi vode, pričekajte nekoliko sekundi, a zatim brzo okrenite glavu na suprotnu stranu tako da je “bolesno” uho okrenuto prema dolje
 • žvakanje, zijevanje, gutanje i Valsalva manevar – radnje kojima se manipulira ušnim kanalom i tlakom u uhu te se može izbaciti voda na taj način
 • osušite uho – osušite uho koristeći sušilo za kosu; za neke ljude ovo je provjerena metoda; uključite sušilo na najslabiju jačinu toplog zraka i postavite ga najmanje 30-ak cm od uha. 
Ako problem vode u uhu ne prolazi nakon 3 – 4 dana, razmislite o posjetu liječniku.
začepljene uši i zujanje
FOTO: Shutterstock

Prekomjerna količina ušnog voska

Prekomjerni ušni vosak javlja se kada ga tijelo proizvodi previše ili kada nema efikasnog načina kojim se rješava njegovo uklanjanje. U takvom slučaju javlja se osjećaj začepljenog uha, a mogu biti prisutni i:

 • bol u uhu 
 • infekcije uha 
 • osjećaj punoće u uhu (začepljene uši – pritisak u glavi
 • zvonjava (začepljene uši i zujanje, začepljeno uho i šum
 • gubitak sluha 
 • vrtoglavice (začepljene uši i vrtoglavica mogu rezultirati gubitkom ravnoteže)
 • svrbež 
 • kašalj.

Liječenje se sastoji u primjeni preparata za otapanje ušnog voska ili odlazak liječniku koji može isprati uho i mlazom vode odstraniti višak voska koji je blokirao uho.

Strano tijelo u uhu
FOTO: Shutterstock

Strano tijelo u uhu

Strani predmet koji se nalazi u ušnom kanalu, najčešće kod male djece, koja mogu staviti nešto unutra iz znatiželje, može uzrokovati da su uši začepljene.

Simptomi koji mogu biti prisutni su: 

 • bol
 • neugoda.

Ako se ostavi dulje vremena, objekt može uzrokovati infekciju. Liječenje se sastoji u odstranjenju predmeta posebnim alatima.

Ne pokušavajte sami ukloniti objekt. Možete ga gurnuti dublje i uzrokovati dodatnu štetu, posjetite liječnika.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Zacepljene usi i pritisak u glavi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu