Sedam stvari u vašem domu koje izazivaju kihanje

Sedam stvari u vašem domu koje izazivaju kihanje

Prašina nije isključivi krivac za kihanje – iako je definitivno problem. Donosimo vam sedam stvari koje sigurno imate u svojem kućanstvu, a tjeraju vas na kihanje.

Mirisne svijeće
FOTO: Shutterstock

Mirisne svijeće

Naravno da bismo svi htjeli da nam dom miriše na jorgovane ili ruže, ali istraživanje iz 2011. godine je pokazalo da su mirisi za kućanstvo (sprejevi i svijeće) čest uzrok respiratornih alergija.

U stvari, bilo koji jak parfem može biti iritantan, što može izazvati kihanje. Umjesto mirisnih svijeća, zapalite običnu.

Pročitajte članke:

Usisavač
FOTO: Shutterstock

Usisavač

Usisavač koristite da biste očistili dom od prljavštine i prašine, ali zapravo možete učiniti posve suprotnu stvar. Neodržavanje usisavača stvara kontraefekt.

Kako bi vaš usisavač efikasno obavljao svoj posao, zapamtite pravilo “šest i šest” – svakih šest mjeseci ili nakon svake šeste vrećice promijenite filter.

Također je poželjno da ispraznite vrećicu kada je tri četvrtine puna – maksimalno ispunjena vrećica sprječava usis.

Pročitajte članak “Pet velikih grešaka koje radimo kad usisavamo“.

Vaza s cvijećem
FOTO: Shutterstock

Vaza s cvijećem

Jaki cvjetni mirisi mogu biti iritantni i izazivati kihanje. Ako se vama događaju slične stvari, izbjegavajte cvijeće poput frezije i ljiljana te odaberite ono s neutralnim mirisom poput perunike i dalije.

Pročitajte članak “Kućne biljke koje pročišćavaju zrak“.

Otvoren prozor

Plišane igračke su zloglasne zbog skrivanja grinja! Igračka bi na sebi trebala imati oznaku može li se oprati u perilici rublja. Ako se može oprati, činite to svakih nekoliko mjeseci.

Otvoren prozor
FOTO: Shutterstock

Otvoren prozor

Jednostavan čin disanja hladnog zraka može izazvati kihanje. Zašto? Refleks kihanja se aktivira kad nešto iritira vaše nosnice ili kad stimulira živac koji prolazi kroz nos. Hladan zrak čini i jedno i drugo.

Vaša najsunčanija soba

Kao i kod hladnog zraka, sunčeva svjetlost također uzrokuje kihanje. Ljudi koji kihnu zbog izloženosti suncu zovu se fotici (grč. fotos = svjetlost). Osjetljivost na svjetlost je nasljedna osobina.

Kupaonski tepih
FOTO: Shutterstock

Kupaonski tepih

Plijesan voli rasti ovdje, kao i spore koje putuju zrakom i uzrokuju kihanje. Operite svoj kupaonski tepih jednom tjedno. Gumene podloge također možete oprati, samo provjerite na naljepnici koja je odgovarajuća temperatura pranja.

Pročitajte članak “Prirodno sredstvo protiv vlage – zaboravite na plijesan i gljivice“.

Članak objavljen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kihanje, kako potaknuti kihanje, kihanje uzrok, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu