Sedam stvari u vašem domu koje izazivaju kihanje

alergije

Prašina nije isključivi krivac za kihanje – iako je definitivno problem. Donosimo vam sedam stvari koje sigurno imate u svom kućanstvu, a tjeraju vas na kihanje:

Mirisne svijeće

Naravno da bi svi htjeli da nam dom miriše na jorgovane ili ruže, ali istraživanje iz 2011. je pokazalo da su mirisi za kućanstvo (sprejevi i svijeće) čest uzrok respiratornih alergija.

U stvari, bilo koji jak parfem može biti iritantan, što može izazvati kihanje. Umjesto mirisnih svijeća, zapalite običnu.

Usisavač

Usisavač koristite da bi očistili dom od prljavštine i prašine, ali zapravo možete učiniti posve suprotnu stvar. Neodržavanje usisavača stvara kontraefekt.

Kako bi vaš usisavač efikasno obavljao svoj posao, zapamtite pravilo „šest i šest“: svakih šest mjeseci ili nakon svake šeste vrećice promijenite filter.

Također je poželjno da ispraznite vrećicu kada je tri četvrtine puna – maksimalo ispunjena vrećica sprječava usis.

Vaza s cvijećem

Jaki cvjetni mirisi mogu biti iritantni i izazivati kihanje. Ako se vama događaju slične stvari, izbjegavajte cvijeće poput frezije i ljiljana te odaberite ono s neutralnim mirisom poput perunike i dalije.

Uzroci kihanja

Plišane igračke

Plišane igračke su zloglasne zbog skrivanja grinja! Igračka bi na sebi trebala imati oznaku je li se može oprati u perilici rublja. Ako se može oprati, činite to svakih nekoliko mjeseci.

Otvoren prozor

Jednostavan čin disanja hladnog zraka može izazvati kihanje. Zašto? Refleks kihanja se aktivira kad nešto iritira vaše nosnice ili kad stimulira živac koji prolazi kroz nos. Hladni zrak čini i jedno i drugo.

Vaša najsunčanija soba

Kao i kod hladnog zraka, sunčeva svjetlost također uzrokuje kihanje. Ljudi koji kihnu zbog izloženosti suncu zovu se fotici (grčki fotos- svjetlost). Osjetljivost na svjetlost je nasljedna osobina.

Kupaonski tepih

Plijesan voli rasti ovdje, kao i spore koje putuju zrakom i uzrokuju kihanje. Operite svoj kupaonski tepih jednom tjedno. Gumene podloge također možete oprati, samo provjerite na naljepnici koja je odgovarajuća temperatura pranja.

Članak objavljen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kihanje, kako potaknuti kihanje, kihanje uzrok, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu