Zašto su osvježivači zraka štetni za zdravlje?

osvježivač zraka

Osvježivači zraka su proizvodi koji ispuštaju miris u prostor kako bi “osvježili zrak”. Ipak, osvježivači zraka mogu biti štetni za zdravlje te mogu proizvesti tegobe kao što su migrenske glavobolje i poteškoće s disanjem.

U nastavku saznajte utjecaj osvježivača zraka na zdravlje, na koje sastojke treba pripaziti i koje prirodne alternative možete pronaći i napraviti.

Utjecaj osvježivača zraka na zdravlje

Osvježivači zraka mogu biti itekako štetni za zdravlje. Članak objavljen 2017. godine u časopisu Building and Environment upozorava da i minimalno izlaganje osvježivačima zraka može uzrokovati:

 • migrenske glavobolje,
 • poteškoće s disanjem,
 • napade astme,
 • dermatitis,
 • proljev u dojenčadi,
 • neurološke probleme.

Doticaj osvježivača zraka s kožom može izazvati svrbež i crvenilo.

Naravno, ovi učinci ovise o vrsti osvježivača zraka i prisutnosti štetnih sastojaka. O štetnim sastojcima koji se nalaze u osvježivačima zraka saznajte u nastavku.

Na koje sastojke treba pripaziti?

Proizvođači osvježivača zraka najčešće nisu dužni deklarirati sve sastojke u proizvodu. Ipak, obavezno pročitajte deklaraciju prije kupovine.

Jedan od sastojaka koji se smatra najštetnijim jest grupa spojeva pod nazivom ftalati.

Ftalati se nalaze u različitim proizvodima, kao što su parfemi i osvježivači zraka. Smatra se da su neki povezani sa smanjenom proizvodnjom testosterona i reproduktivnim abnormalnostima.

Studija objavljena 2007. godine u časopisu Natural Resources Defense Council. Clearing the Air, NRDC Issue Paper testirala je udio ftalata u osvježivačima zraka. Rezultati su pokazali da je 86% (12 od 14) testiranih osvježivača zraka sadržavalo male, umjerene ili velike količine ftalata.

Nadalje, Poison Control prenosi da osvježivači zraka često sadrže lako hlapljive organske spojeve koji se ispuštaju u zrak. Radi se o organskim spojevima koji prelaze u paru na sobnoj temperaturi. Smatra se da opetovano izlaganje ovim kemikalijama može izazvati zdravstvene probleme.

osvježivač zraka
Foto: Stockphoto Secrets

Prirodne alternative i recept za domaći osvježivač zraka

Ako želite osvježiti zrak i ispuniti prostor ugodnim mirisom, a ne želite koristiti komercijalne osvježivače zraka, postoji par alternativnih mirisa za prostor.

Raspršivač esencijalnih ulja jedna je od prirodnijih alternativa, kod koje možete i mijenjati mirise svakodnevno. Najjednostavnija verzija raspršivača esencijalnih ulja je keramička zdjelica koja se napuni vodom i doda se par kapi esencijalnog ulja. Ispod zdjelice se nalazi svijeća koja pomaže raspršivanju smjese.

Također možete pronaći smjese esencijalnih ulja uz koje dolaze štapići trske. Štapići se stave u posudicu s mirisnom smjesom te lagano otpuštaju ugodan miris. Možete koristiti i svijeće, koje su često jeftinije.

Osušeno cvijeće, kao i svježe cvijeće može dati ugodan miris vašem domu. Možete napraviti i buket različitog cvijeća pa ga objesiti naopako na zid kako bi se polako osušilo i proizvelo ugodan miris.

Na hladne zimske dane kada ogulite naranču ili mandarinu, koru možete staviti na toplu peć ili radijator. Time će se kora isušiti, ali i pružiti vam ugodan citrusni miris.

Ako želite napraviti svoj osvježivač zraka, nabavite bočicu s raspršivačem i u nju stavite smjesu koja se sastoji od:

 • ¾ šalice destilirane vode,
 • 2 jušne žlice medicinskog alkohola,
 • oko 15 kapi esencijalnog ulja po želji.

Možete i kombinirati nekoliko različitih esencijalnih ulja u ovom receptu, ali sveukupno u smjesu nemojte staviti više od 20 kapi esencijalnog ulja. Tako možete pomiješati esencijalno ulje lavande i kamilice ili esencijalno ulje divlje naranče i klinčića.

Ako želite napraviti veću količinu ovog raspršivača, samo dodajte više svakog od sastojaka, ali držite jednaki omjer.

Članak objavljen:

Izvori

 1. Cohen, A., Janssen, S., & Solomon, G. (2007). Hidden hazards of air freshenersNatural Resources Defense Council. Clearing the Air, NRDC Issue Paper, 1-16.
 2. Dominguez, K. D. Air fresheners: Are they safePoison Control
 3. Peltier, K. (2019). 8 All-Natural DIY Air FreshenersThe Spruce
 4. Steinemann, A. (2017). Ten questions concerning air fresheners and indoor built environmentsBuilding and Environment, 111, 279-284.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu