Najbolja eterična ulja za difuzer: Imamo popis 10 esencijalnih ulja koja trebaju biti sastavni dio kućne ljekarne

Najbolja eterična ulja za difuzer

Najbolja eterična ulja su 100 % čista i mogu pozitivno utjecati na naše fizičko i psihičko zdravlje. Dobivaju se destilacijom listova, cvjetova i sjemenki biljaka. Budući da su ekstrahirana iz biljaka, visoko su koncentrirana i imaju snažan učinak. Potrebna je samo kap ili dvije eteričnog ulja da biste osjetili sve njegove dobrobiti.

Eterična ulja se uvijek miješaju s baznim uljima i tek onda nanose izravno na kožu ili kosu.

Njihovi ugodni mirisi utječu na raspoloženje i zato se koriste u aromaterapiji. Dokazano je da popravljaju raspoloženje, stimuliraju živčani sustav, smiruju tijelo i um, povećavaju energiju tijekom dana i omogućuju nam da lakše dišemo.

Zbog svojih prirodnih terapeutskih svojstava eterična ulja se naširoko koriste u difuzerima, tretmanima masaže, ljekovitim kupkama i saunama, pa čak i za liječenje određenih medicinskih stanja. Zato ćete u ovom članku saznati koja su najbolja eterična ulja za difuzer.

Prednosti difuzera za eterična ulja
FOTO: Shutterstock

Prednosti difuzera za eterična ulja

Jedna od najboljih tehnika za iskorištavanje nevjerojatne moći eteričnih ulja je upotreba difuzera. Difuzer pomaže na najlakši način da unesete eterični miris ulja u prostor oko sebe. Mirisna maglica koja izlazi iz difuzera je divna metoda za opuštanje i oslobađanje od svakodnevnog stresa. Pomaže nam lakše utonuti u san, stvarajući osjećaj topline i zaštite.

Pokazalo se da raspršujuća eterična ulja imaju detoksikacijski učinak na tijelo, dok svojim antibakterijskim svojstvima jačaju naš imunološki sustav. Kada koristite eterična ulja za aromaterapiju, slijedite upute koje ste dobili uz difuzer.

Najbolja ulja za difuzer su ona koja odgovaraju vašim individualnim potrebama. Omjer između eteričnog ulja i vode treba uvijek biti savršeno uravnotežen. Obično je to 3 – 5 kapi eteričnog ulja na 100 ml vode.

Pročitajte članak “Difuzeri za eterična ulja: Važno je znati pravilno ga koristiti! Evo kako odabrati najbolji i najsigurniji te koja eterična ulja“.

Najbolja eterična ulja za difuzer

Eterična ulja su svestrana jer većina njih ima višestruka terapeutska svojstva. Mogu se koristiti u razne svrhe, što ih čini lako prilagodljivim našim individualnim potrebama i potrebama obitelji. Nabrojat ćemo najbolja eterična ulja za difuzer koja su poželjna u svakom domu.

Najbolja ulja za difuzer
FOTO: Shutterstock

1. Lavanda

Lavanda je omiljeno klasično ulje za početnike. Poznata je po svojim umirujućim i opuštajućim svojstvima. Njezin miris djeluje vrlo smirujuće nakon stresnog dana, a pomaže kod glavobolje i migrene. Savršena je kod nesanice jer pruža miran i opuštajući san. Zbog svojih antibakterijskih i antiseptičkih svojstava također je korisna u borbi protiv klica.

Eterična ulja za dišne puteve
FOTO: Shutterstock

2. Paprena metvica

Paprena metvica je još jedno klasično ulje za početnike. Njezin miris oživljava i osvježava te potiče vitalnost i energiju. Pomaže kod glavobolje, mučnine i probavnih smetnji.

Tradicionalno spada u eterična ulja za dišne puteve. Ublažava simptome respiratornih problema kao što je začepljenost nosa. Olakšava disanje i rashlađuje tijelo. Izvrstan je pročišćivač zraka i vrlo korisna u borbi protiv klica.

Eterično ulje čajevca
FOTO: Shutterstock

3. Čajevac

Eterično ulje čajevca ima snažan medicinski miris sličan eukaliptusu. Najbolje je ulje za suzbijanje klica zbog čega se naziva “lijekom u bočici”. Snažno stimulira imunološki sustav u borbi protiv virusa, gljivica i bakterija.

Spada u eterična ulja za dišne puteve zbog svojih antibakterijskih, antiseptičkih i antivirusnih svojstava. Koristi se kod prehlade, gripe, upale sinusa, infekcije respiratornog sustava, za ublažavanje kašlja i kroničnog umora. Smanjuje mučninu, nervozu i iscrpljenost.

Najbolja eterična ulja
FOTO: Shutterstock

4. Citrusi

Zbog svojih svježih, voćnih aroma, citrusna ulja su izvrsna za korištenje u difuzeru. Savršena su za pročišćavanje zraka i poboljšanje raspoloženja. Svijetli, veseli, energizirajući miris limuna miriše svježe i pomlađujuće. Limun, limeta i grejp imaju jaka antimikrobna svojstva te su dobri za čišćenje prostora.

Eterična ulje slatke naranče i bergamota imaju umirujuća i sedativna svojstva te se često koriste za smanjenje stresa.

Miris eteričnog ulja limunske trave osvježava i razbuđuje
FOTO: Shutterstock

5. Limunska trava

Limunska trava je dobila ime po aromi citrusa. Miris eteričnog ulja limunske trave osvježava i razbuđuje. U niskim koncentracijama ima blago sedativno djelovanje na centralni živčani sustav. U tom slučaju koristi se kod nesanice, zabrinutosti i nervoze.

Također može pomoći kod stresa i tjeskobe. Daje svježinu i čistoću prostoriji naročito kod bolesti jer sadrži antibakterijska, protuupalna i antigljivična svojstva.

Eukaliptus je najbolji miris kad su potrebni koncentracija i bistrina uma
FOTO: Shutterstock

6. Eukaliptus

Eukaliptus je najbolji miris kad su potrebni koncentracija i bistrina uma. Osjetit ćete se budni i osvježeni kada pomirišete eukaliptus.

Tradicionalno spada u eterična ulja za dišne puteve jer je odličan za respiratorne probleme. Smiruje kašalj i ublažava začepljenost nosa. U difuzeru se koristi kao preventiva u sezoni gripe i prehlade.

Eterično ulje origana je snažan borac protiv bakterija i infekcija
FOTO: Shutterstock

7. Origano

Eterično ulje origana je snažan borac protiv bakterija i infekcija. Djeluje antibakterijski, antivirusno i antifungalno te pomaže kod prevencije bolesti. Njegov miris je odličan za opuštanje od napetosti i stresa. Sadrži flavonoide i fenolne kiseline te ima visoko antioksidativno djelovanje.

Klinčić ima topao i prepoznatljiv ugodan miris koji opušta
FOTO: Shutterstock

8. Klinčić

Klinčić ima topao i prepoznatljiv ugodan miris koji opušta. Njegova pikantna aroma je omiljena tijekom zime jer daje toplinu domu. Miris eteričnog ulja klinčića podiže energiju te pomaže kod mentalnog umora i briga. Samo ulje nježno grije i čak stvara blago umrtvljujući učinak. Osvježava i pročišćava prostor.

Eterično ulje kamilice je prirodan sedativ i najbolja pomoć za ublažavanje nervoze i tjeskobe
FOTO: Shutterstock

9. Kamilica

Eterično ulje kamilice je prirodan sedativ i najbolja pomoć za ublažavanje nervoze i tjeskobe. Jedna mala studija iz 2018. otkrila je da ulje kamilice smanjuje simptome tjeskobe i pomaže u povećanju jutarnje razine hormona poznatog kao kortizol. Niske jutarnje razine kortizola povezane su s anksioznim poremećajima.

Ugodan i nježan miris kamilice također pomaže kod gripe i prehlade. Smiruje nas, uspavljuje i tjera na san.

Ulje muškatne kadulje ima topli, senzualni, biljni miris
FOTO: Shutterstock

10. Muškatna kadulja

Ulje muškatne kadulje ima topli, senzualni, biljni miris. Tradicionalno se koristi za ženske tegobe. Njezin miris pomaže kod valunga i umora praćenog nervozom.

Mala studija iz 2013. provedena na ženama testirala je učinak udisanja eteričnog ulja muškatne kadulje tijekom liječničkog pregleda koji je izazivao stres. Rezultati su pokazali da udisanje ovog ulja izaziva osjećaj opuštenosti i čak pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Whelan, C. (2022). The 15 Best Essential Oils to Try. Healthline.
  2. Stine, N. (2021). 7 Best Essential Oils To Use In Your Diffuser. Hello Glow.
  3. Soukup, R. 10 Must Have Essential Oils for Your Medicine Cabinet. Living Well Spending Less.
  4. Georgieva, E. How Many Drops Of Essential Oil In A Diffuser? The Magic Scent.

Saznajte više o detoksikaciji organizma u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o imunitetu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu