Ulje klinčića – ljekovitost, kako napraviti, cijena

ulje klincčića

Ulje klinčića je ulje ekstrahirano iz klinčića (lat. Eugenia caryophyllata) koji potječe iz Madagaskara i Indonezije. Ima brojne nutritivne vrijednosti i ljekovita svojstva, a najčešće se koristi topički kao analgetik.

Ulje klinčića ima široku primjenu u različitim područjima. Osim što se koristi kako bi odbio insekte, upotrebljava se i u kozmetičkoj industriji za izradu krema, losiona i ulja za masažu. Zbog intenzivne arome dodaje se u hranu (tradicionalno u Indiji), ali i sapune i parfeme.

U nastavku članka pročitajte čemu služi i kako se pripravlja ulje klinčića.

Ulje klinčića – ljekovitost

Iako se klinčići i ulje klinčića najčešće koriste za liječenje zubobolje, ulje ima brojne prednosti i kod drugih aspekata zdravlja. Neki od pozitivnih učinaka ulja klinčića su sljedeći:

 • Antiseptičko djelovanje – ulje klinčića ima antiseptičko djelovanje pa je stoga učinkovito kod liječenja porezotina, modrica, infekcija i drugih povreda.
 • Antifungalna svojstva – zbog ovog svojstva ulje klinčića koristi se za pomoć pri liječenju infekcije gljivicom Candida.
 • Protuupalna svojstva – ulje klinčića koristi se za liječenje različitih upala kao što su bolovi u zglobovima i mišićima ili upala zubnog mesa.

Ulje klinčića topičkom upotrebom može reducirati stres i umor. Možete ga pomiješati s baznim uljem i koristiti kao ulje za masažu.

Može doprinijeti i zdravlju kože te se pokazalo efektivnim u liječenju akni zbog antibakterijskih svojstava koje sadrži.

Možete napraviti prirodnu masku za lice tako da pomiješate 3 kapi esencijalnog ulja klinčića i 2 čajne žlice meda.

Osim ljekovitih upotreba, ulje klinčića se može koristiti kao insekticid, protiv korova te za čišćenje metalnih predmeta.

ulje klinčića

Foto: Photospin

Ulje klinčića – zubobolja

Najpoznatija upotreba ovog ulja je u svrhu pomoći kod liječenja zubobolje i bolnog zubnog mesa. Klinčići prirodno sadrže svojstva koji potiču otupjelost osjeta što doprinosi smanjivanju neugodnosti zubobolje.

Zahvaljujući eugenolu (koji reducira bol) klinčići doprinose i smanjivanju natečenosti i iritacije mesa, objašnjavaju stručnjaci sa zdravstvenog portala Medical News Today.

Međutim, trebate znati da ulje klinčića može pomoći trenutnom olakšanju boli, ali za pravilno liječenje zubobolje trebate liječiti njen uzrok kod zubara.

Priprema ulja od klinčića za upotrebu protiv zubobolje:

 1. Trebate pomiješati jednu čajnu žlicu ulja po odabiru (maslinovog ili kokosovog) s 2 – 3 kapi ulja klinčića.
 2. Natopite kuglicu vate u smjesi ulja i stavite ju na mjesto koje vas boli na 5 – 10 minuta.
 3. Isperite usta toplom vodom i ponovite postupak svaka 2 – 3 sata.

Smjesu maslinovog ili kokosovog ulja i ulja klinčića možete i mućkati u ustima za tzv. „oil pulling“. Ulje mućkajte samo u dijelu usta koja vas smetaju kako biste izbjegli otupjelost u cijelim ustima.

Za zubobolju možete koristiti i sami cijeli klinčić (ako nemate ulje) tako da ga stavite na mjesto u ustima koje vas boli i pustite ga par minuta.

Iranski liječnici i znanstvenici, u radu objavljenom 2013. godine u časopisu Avicenna Journal of Phytomedicine, zaključuju kako osim eugenola u klinčiću postoje mnogi drugi spojevi polarnog karaktera koji bi mogli djelovati opioidno i tako promijeniti osjećaj boli. 

Više o samom klinčiću i njegovom djelovanju na zubobolju možete saznati ovdje.

Ulje klinčića – priprema

Ulje klinčića možete napraviti kod kuće ako ga ne želite kupovati. Za pripremu možete koristiti cijele ili mljevene klinčiće, a količina ovisi o jačini ulja koju želite postići. Ako koristite mljevene klinčiće najbolje je procijediti ulje jednom kada se napravi.

Od ostalih sastojaka trebat će vam djevičansko ili ekstra djevičansko maslinovo ulje, a količina ovisi o količini ulja koju želite napraviti. Trebat će vam i sterilizirana, tamna staklenka za ulje i gaza ako namjeravate procijediti ulje.

Postupak pripreme se odvija na sljedeći način:

 1. Ako koristite cijele klinčiće stavite 5 – 10 klinčića u staklenku od 30 ml. Napunite staklenku maslinovim uljem tako da nakon što prekrije klinčiće bude iznad njih još 2.5 cm.
 2. Ako želite koristiti klinčiće u prahu – 26 g klinčića stavite u staklenku od 350 ml i prelijte s 230 ml maslinovog ulja.
 3. Dobro zatvorite staklenku i protresite ju par puta kako bi se ulje i klinčići dobro pomiješali.
 4. Ostavite staklenku zatvorenu na tamnom mjestu 10 – 14 dana. Nakon tog perioda ulje klinčića je spremno za upotrebu. Ako želite možete procijediti klinčiće pomoću gaze.

Iste klinčiće možete koristiti za pripremu ulja 2 – 3 puta, a nakon toga bi ih trebali zamijeniti svježim klinčićima.

klinčići Foto: Photospin

Eterično ulje klinčića – cijena

Za slučaj da ne želite napraviti već kupiti eterično ulje klinčića u nastavku se nalaze prodajna mjesta i cijene po kojima ga možete kupiti. Ako kupujete esencijalno ulje klinčića, obavezno ga razrijedite u nekom drugom ulju prije topičke primjene.

Ulje klinčića možete kupiti u trgovinama zdrave hrane ili ljekarni, a neke trgovine u kojima ga možete kupiti su sljedeće:

 • Aromara, klinčić eterično ulje (10 ml) – 79 kn,
 • Ulje klinčića Bio&bio (5 ml) – 52 kn,
 • Suban, eterično ulje klinčića (10 ml) – 38.80 kn,
 • Travar Pavao Kovačić, klinčić eterično ulje (5 ml) – 25 kn,
 • Dea Flores, klinčić ulje (10 ml) – 59.05 kn.

Klinčić – nuspojave

Ulje klinčića se smatra sigurnim kada se primjenjuje topički na koži.

Osim što nije najfinijeg okusa, kod oralne uporabe ne preporučuje se gutanje ulja. Gutanje ulja može dovesti do respiratornih problema, proljeva ili problema sa želucem.

Pretjerana i učestala upotreba ulja klinčića se također ne preporučuje jer može oštetiti zubno meso, kožu unutar usta i zube.

Upotreba ulja klinčića se ne preporučuje trudnicama niti djeci. Može sniziti šećer u krvi pa se ne preporučuje ni dijabetičarima.

Prije upotrebe ulja klinčića ili bilo kojeg drugog biljnog lijeka se savjetujte s liječnikom.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Asl, M.K., Nazariborun, A., Hosseini, M. (2013) Analgesic effect of the aqueous and ethanolic extracts of cloveAvicenna J Phytomed. 3(2): 186–192.
 2. Wilson, D.R. (2017) Can I Use Clove Oil to Ease My Toothache? Healthline.
 3. Cross, K. (2018) Is clove oil effective for toothache? Medical News Today.
 4. Top 10 Uses For Clove Oil. (2018) Everyday Health.

Ocijenite članak

3.40 / 5   5

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu