Tinktura od klinčića, cimeta, crnog oraha i pelina – recept, nuspojave, iskustva i cijena

tinktura

Tinktura od klinčića, cimeta, crnog oraha i pelina se danas koristi po originalnom receptu začetnice antiparazitnog programa, dr. Hulde Clark. Ona je smatrala da kombinacijom ove 4 biljke možete izliječiti organizam od impresivnog niza bolesti pa čak i raka.

U nastavku članka pročitajte koliko istine ima u tome te čemu zapravo tinktura od klinčića, cimeta, crnog oraha i pelina može poslužiti. 

Tinktura od klinčića, cimeta, crnog oraha i pelina 

Tinktura protiv parazita se radi od ekstrakata 4 biljke:

  • klinčića,
  • cimeta,
  • crnog oraha,
  • pelina.

Pelin je aromatična jednogodišnja ili višegodišnja biljka koja se od davnina koristi protiv želučanih i crijevnih tegoba. Koristi se nadzemni dio biljke te ulje koje se dobiva prešanjem.

Sadrži aktivnu komponentu tujon, koja djeluje na središnji živčani sustav. U koncentracijama višim od 35 miligrama po kilogramu je otrovna. Neke najčešće upotrebe pelina u narodnoj medicini su:

Od ovih primjena je dokazano da pelin može pomoći kod probavnih tegoba i crijevnih smetnji. Antiparazitni učinak nije znanstveno dokazan.

Crni orah je drvo od kojeg se za medicinsku upotrebu koristi vanjska ljuska ploda i ulje crnog oraha. Sadrži veliku koncentraciju tanina koji mogu ublažiti bol i oticanje. Neke tradicionalne narodne upotrebe crnog oraha su:

Crni orah

Photo: Photospin

Ne postoji dovoljno znanstvenih dokaza koji bi objasnili djelovanje crnog oraha za ove primjene te je potrebno još istraživanja. Crni orah se ne primjenjuje za mazanje na kožu jer sadrži kemikaliju juglon koja bi mogla biti opasna ako se upotrebljava duže vrijeme.

Klinčić je aromatična biljka koja se najviše koristi kao začin. Koriste se peteljka i stabljika klinčića, kao i ulje klinčića. Sadrži aktivne kemikalije poput eugenola koji ima ljekovito djelovanje. 

Uobičajene upotrebe klinčića za zdravlje su:

Istraživanja pokazuju da je klinčić efektivan za održavanje higijene usne šupljine, za poboljšanje probave i preuranjenu ejakulaciju. Ne postoji dovoljno dokaza koji bi potvrdili ostale upotrebe.

Cimet se također najviše koristi kao začin, a pravi se od unutrašnjosti kore drveta. Posjeduje mnoge aktivne tvari, od kojih su najznačajnije cinamaldehid i hidroksikalkon. Cinamaldehid djeluje antibakterijski i antifungalno, a hidroksikalkon djeluje na mijenjanje razine šećera u krvi i osjetljivosti na inzulin.

Cimet je podrijetlom iz Azije i najviše se koristi kod:

Ne postoji dovoljno dokaza koji bi potvrdili bilo što od ovih upotreba, ali postoje čvrste indikacije da cimet pomaže kod probavnih tegoba

Tinktura za čišćenje organizma sadrži ekstrakte svih ovih biljaka i može se koristiti kod probavnih tegoba i za čišćenje organizma. Sve nabrojane biljke pomažu kod probavnih tegoba te s ovom tinkturom možete probati izliječiti smetnje poput proljeva, nadutosti i manjka energije.

O najboljim čajevima za čišćenje organizma pročitajte ovdje.

Tinktura od klinčića, cimeta, crnog oraha i pelina ne može izliječiti nijednu bolest te ne djeluje protiv parazita u tijelu. Antiparazitni program za djecu ne djeluje kao ni antiparazitni program za odrasle.

Može djelovati imunostimulatorno te u kratkom periodu korištenja pojačati imunitet osobe koja je koristi. 

Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, a kronični bolesnici bi se trebali obratiti liječniku prije korištenja ove tinkture. Također, svi koji planiraju naglo promijeniti režim prehrane bi se trebali savjetovati s liječnikom

Pelin

Tinktura od klinčića, cimeta, crnog oraha i pelina – recept

Tinktura od klinčića i ostalih biljaka sadrži alkoholne ekstrakte:

  • ploda klinčića,
  • kore cejlonskog cimeta,
  • lista pelina,
  • ploda crnog oraha.

Recept za primjenu ove tinkture je sljedeći:

  • za odrasle – treba se piti tri puta dnevno 15 kapi nakapanih u  decilitar vode, 
  • za djecu – tri puta dnevno se pije po 6 kapi nakapanih u decilitar vode. 

Tinktura od klinčića, cimeta, crnog oraha i pelina se ne preporučuje maloj djeci, mlađoj od 7 godina. Koristiti je možete ako želite isprobati njen efekt protiv probavnih tegoba od kojih patite.

Autorica antiparazitnog programa je preporučila upotrebu tinkture u trajanju od 30 dana. Međutim, svakako se savjetujte s liječnikom o tome koliko dana je sigurno koristiti ovu tinkturu. 

Ako sami želite napraviti tinkturu od crnog oraha, ovdje možete pročitati kako. 

Antiparazitni program – nuspojave

Svaka biljka koja je proglašena ljekovitom sadrži određene fitokemikalije čija upotreba može dovesti do razvoja nuspojava. Nuspojave upotrebe cimeta mogu biti:

Nuspojave konzumacije crnog oraha mogu biti iritacije usne šupljine, posebno kad se primjenjuje oralno. Nuspojave upotrebe klinčića mogu biti:

Nuspojave korištenja pelina mogu biti:

Naravno, pojava nuspojava ovisi o osobi koja koristi ove biljke i o njihovom udjelu u proizvodu koji se konzumira. Ipak, s upotrebom trebate biti oprezni i savjetovati se s liječnikom ili farmaceutom. 

Klinčić

Photo: Photospin

Tinktura od klinčića, cimeta, crnog oraha i pelina – iskustva

Iskustva korisnika su većinom pozitivna i odnose se na poboljšanje kod probavnih smetnji. Postoje iskustva korisnika koji su koristili ovu tinkturu protiv glavobolje, a primijetili su da im se glavobolja nakon upotrebe pojačala. 

Neki korisnici i prodavači ove tinkture kažu da se takve smetnje javljaju baš na mjestima protiv kojih konzumirate tinkturu, a da naposljetku nestaju. Međutim, ako se pojave neizdrživi bolovi ili neuobičajene smetnje, svakako se trebate javiti liječniku.

Dio korisnika je bio zadovoljan efektom tinkture protiv nesanica od kojih su patili, a dio je razvio osipe na koži. Osipi se vjerojatno pojavljuju zbog alergije na neki od sastojaka tinkture. 

Trebate imati na umu da se antiparazitni program ne može koristiti protiv raka, odnosno da paraziti u tijelu ne uzrokuju rak. Također, svaki rak je specifična bolest te nažalost ne postoji univerzalni lijek protiv svakog od njih. 

Gospođa koja je kreirala antiparazitni program i proglasila ovu tinkturu ljekovitom protiv apsolutno svake bolesti je bila u krivu. Naime, nikad nije diplomirala medicinu te je bez prava radila kao liječnica.

Više puta je osuđivana za krivo liječenje ljudi te su joj oduzete dozvole za rad u dvije države. Tužena je i za povrede duševnih boli zbog širenja lažnih lijekova i iznuđivanja novca.

Imajući to na umu, ovu tinkturu možete koristiti protiv probavnih smetnji ili za čišćenje organizma od toksina. 

Tinktura od klinčića, cimeta, crnog oraha i pelina – gdje kupiti?

Tinkturu od klinčića, cimeta, crnog oraha i pelina možete kupiti u trgovinama zdrave hrane, kućama čajeva ili raznim web shopovima. Cijena joj je oko 180 kuna za 50 mililitara.

Tinktura crnog oraha – gdje kupiti tinkturu napravljenu samo od crnog oraha? Također u trgovinama zdrave hrane ili od domaćih proizvođača. Cijena joj je otprilike 110 kuna.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.16 / 5   43

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu