Povlačenje zubnog mesa – uzroci, simptomi i liječenje

Povlačenje-zubnog-mesa

Premda svi mi znamo koliko je važna pravilna higijena zubi, mnogi od nas zanemaruju i zdravlje zubnog mesa. Povlačenje zubnog mesa vrlo je čest zdravstveni problem mnogih, neovisno o dobi ili spolu.

Prilikom povlačenja, zubi postaju osjetljiviji jer su izloženi vanjskim utjecajima čime se povećava i rizik od ispadanja zubi. Ukoliko osjećate neugodnu i oštru bol, otečenost, crvenilo ili osjetljivost na “ogoljenim” zubima, možda je vrijeme da potražite savjet stomatologa.

U nastavku Vam donosimo sve što trebate znati o povlačenju zubnog mesa.

Zubobolja

Kako prepoznati oboljelo zubno meso?

Zubno meso (desni, gingiva) je epitelno i vezivno tkivo koje okružuje zub. Zdravo zubno meso je čvrsto, nježne ružičaste boje i ne odvaja se od zuba. Oboljelo zubno meso je crveno i otečeno, a najlakše ćete promjene uočiti po krvarenju tijekom pranja zubi. 

Povlačenje zubnog mesa – simptomi

Bolesno zubno meso možete prepoznati po sljedećim simptomima:

 • crveno i otečeno zubno meso,
 • krvarenje tijekom pranja zubiju,
 • povlačenje zubnog mesa – zubi zbog toga mogu izgledati duži,
 • odvajanje zubnog mesa od zuba, odnosno stvaranje džepova u kojima se može potom stvarati gnoj,
 • loš zadah u ustima.

Povlačenje zubnog mesa – prevencija

Kako bi se izbjegli problemi sa zubima potrebno je održavanje određene oralne higijene. Zubne četkice, paste za zube, zubni konac te pravilna tehnika četkanja zubi uvelike mogu spriječiti probleme zuba i desni.

Uz pravilno četkanje barem dva puta dnevno i čišćenje zubnim koncem potrebno je i četkanje jezika kako bi se uklonile bakterije i ostaci hrane. Redovitim pranjem, čišćenjem zuba koncem i vodicom za usta uklanjaju se bakterije i naslage hrane, no kamenac se može ukloniti samo sa stomatološkim čišćenjem. 

Stoga jedan od načina na koji možete spriječiti povlačenje desni je redoviti odlazak stomatologu na redoviti pregled i čišćenje zubi.

Oralna-higijena

Povlačenje zubnog mesa – uzroci

Uzorci upale i povlačenja zubnog mesa mogu biti:

 • pregrubo četkanje ili korištenje pregrube četkice za zube,
 • neredovito četkanje (loša oralna higijena, stvaranje plaka i kamenca),
 • pušenje (otrovni sastojci duhana smanjuju imunološku reakciju, uzrokuju nedostatak sline i smanjenu prokrvljenost tkiva zubnog mesa),
 • hormonalni poremećaji (u pubertetu, u trudnoći, za vrijeme mjesečnice, u menopauzi, zbog uzimanja kontraceptivnih pilula i nekih lijekova),
 • dijabetes (šećerna bolest),
 • autoimune bolesti poput AIDS-a,
 • nepravilan zagriz (predubok zagriz prilikom kojeg gornji zubi previše poklapaju donje).

Povlačenje zubnog mesa kod navlaka također može postati problem zbog predubokog brušenja zuba za navlake. Također, ako je s vremenom došlo do krvarenja u zubnim navlakama, moguće je povlačenje zubnog mesa kao i promjena boje navlake. Zubno meso se neće samo vratiti stoga Vam je potrebna stomatološka pomoć.

Nadalje, kada je u pitanju povlačenje zubnog mesa, most se također može pomaknuti kod onih koji ga imaju. To se često događa ženama kada se pojavi povlačenje zubnog mesa u trudnoći, ali uzrok može biti bilo koji drugi kod svih ostalih. U većini situacija je potrebna izrada novog mosta, no sve ovisi o ozbiljnosti situacije i savjetu stomatologa.

Bolesti koje uzrokuju povlačenje zubnog mesa

Povlačenje zubnog mesa uzrokuju bolesti kao što su:

Gingivitis je prvi stadij upale zubnog mesa koji je izlječiv i ne uzrokuje oštećenja tkiva. Gingivitis se liječi uklanjanjem plaka i zubnog kamenca kod specijalista parodontologa nakon čega je potrebno provoditi posebnu oralnu higijenu koju će liječnik prepisati.

Parodontitis je drugi stadij upale u kojemu se upala širi sa zubnog mesa na potporne strukture zuba.  Time dolazi do povlačenja i razgradnje kosti nakon čega korijen zuba ostaje ogoljen.

U naprednom stadiju dolazi do klimanja zubiju zbog nedostatka potporne strukture, a u najgorim slučajevima kada liječenje izostaje, i do ispadanja zubiju.

zdravlje-zubno-meso

Gingivna recesija nije zapravo bolest, već poremećaj oblika gingive odnosno zubnog mesa. Riječ je o povlačenju zubnog mesa prema korijenu zuba koje nije uzrokovano lošom higijenom, već genetskom predispozicijom.

Gingivna recesija je estetski problem, jer dio zuba ostaje nepokriven, a može uzrokovati i preosjetljivost na hladne, tople i slatke podražaje.

Gingivnu recesiju moguće je popraviti transplantacijom zubnog mesa s nepca ili drugog dijela unutrašnjosti usne šupljine na dio zubnog mesa koji je spušten. Terapija se izvodi u parodontološkim poliklinikama, a cijena varira od 1000 do 2500 kuna.

Povlačenje zubnog mesa – liječenje

Ako liječnik dentalne medicine primijeti kako pacijent ima upalni proces na zubnom mesu, uputit će ga na specijalistički pregled parodontologu.

Parodontološki pregled uključuje ispitivanje stanja zubnog mesa te mjerenje dubine džepova (prostora između zubiju i spuštenog zubnog mesa). Ako je upala blaža, parodontolog će pacijentu prepisati posebne upute za održavanje oralne higijene, a ponekad su potrebni i antibiotici, odnosno tablete protiv povlačenja zubnog mesa.

Ako je potrebno, parodontolog će provesti terapiju uklanjanja plaka i zubnog kamenca. Postupak traje oko 45 minuta i nije bolan, iako pacijent može osjetiti neugodu ili laganu bol prilikom dodirivanja osjetljivijih područja.

Nakon postupka potrebno se pridržavati posebnih uputa parodontologa i izbjegavati duhanske proizvode. Kada je u pitanju povlačenje zubnog mesa, prirodno liječenje je vezano upravo uz redovitu i pravilnu oralnu higijenu (četkanje, čišćenje koncem itd.) te izbjegavanje bilo kakvih duhanskih proizvoda.

Također, postoje mnoge zubne paste koje garantiraju zdravlje zubnog mesa. Međutim, za povlačenje zubnog mesa pasta nije glavno rješenje problema već pravilno četkanje odgovarajućim četkicama za zube, čišćenje zubiju te redoviti odlasci na preglede kod stomatologa.

Zdravi-zubi

Povlačenje zubnog mesa – cijena liječenja

Ova terapija izvodi se u kliničkim ustanovama na uputnicu i na zahtjev liječnika dentalne medicine. Privatne poliklinike također nude ovu terapiju, a cijene se kreću od 300 do 1000 kuna.

Kod vrlo napredovalog parodontitisa gdje su ozbiljno oštećene potporne strukture zubiju, kako bi se spriječilo njihovo ispadanje, može se napraviti augmentacija kosti.

Augmentacijom umjetne kosti se pokušava regenerirati kost i parodont, ali uspjeh ovakvih postupaka nije uvijek siguran. Cijene ovakve terapije kreću se od 3000 do 9000 kuna.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.36 / 5   14

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: povlačenje zubnog mesa, sta znaci apsces Kod zuba, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu