Gingivitis – profesionalni tretman i tretman kod kuće

Gingivitis - čišćenje zuba koncem

Ako imate blago crvenilo, otečenost i krvarenje desni, možda vam je potreban tretman za gingivitis. Gingivitis je najraniji oblik bolesti desni, koji se može riješiti dobrom oralnom higijenom. Ukoliko se ne liječi, gingivitis može dovesti do parodontitisa i stanja koje može dovesti čak i do gubitka zuba. Ako primjećujete simptome ovog stanja, posjetite svog zubara što prije kako biste dobili  savjet za oralnu njegu i daljnji tretman.

Vaš će zubar najvjerojatnije pregledati usnu šupljinu, a nakon toga primijeniti tretman čišćenja zuba.

Zubar tada polira zube kako bi uklonio vanjske mrlje. Obratit će posebnu pažnju na desni, odnosno da li se gingivitis pretvorio u periodontitis.

Sva nova oštećenja moraju biti popravljena. Abnormalnosti zuba mogu ometati zubnu higijenu, što dovodi do gingivitisa, ako zubi i desni ne budu ispravno čišćeni.

Vaš zubar ili stomatološki tehničar također može dati uputstva o pravilnim tehnikama četkanja i održavanje zuba kod kuće. Uvedite naviku u svoju rutinu da redovno posjećujete zubara kako bi vam redovno čistio i održavao zube zdravim.

Održavanje pravilne higijene zuba

Kada osoba ima gingivitis, cilj je da se oslobodi upale desni i da desni ponovo dobiju zdravu ružičastu boju.

Prvo bi se trebalo uvjeriti održavate li ispravnu higijenu zuba. To podrazumijeva da perete zube najmanje dva puta dnevno.

Pravilno četkanje zuba

tretman za gingivitis

Koristite četkicu za zube s mekanim vlaknima, postavite je pod kutem od 45 stupnjevima u odnosu na desni i masirajte desni kružnim pokretima. Zatim pomaknite četkicu gore i dolje, naprijed i nazad pomoću kratkih poteza za čišćenje vanjskih i unutrašnjih površina zuba.

Nemojte zaboraviti na ostale površine u ustima. Budite nježni s četkanjem; ne želite ponovno izazvati osjetljivost desni ili oštetiti zube.

Čišćenje zuba koncem

Poslije četkanja ne zaboravite koncem očistiti područje između svakog zuba. Uvjerite se da provodite najmanje dvije minute u čišćenju zuba.

Također, zamijenite četkicu za zube svaka tri mjeseca ili kada vidite da su se vlakna iskrivila ili oštetila. 

Upotreba vodice za usta

Koristite vodicu za ispiranje usta kako biste uklonili štetne bakterije i plak s vaših desni.

Unos vitamina C

Unosite redovno vitamin C, jer on omogućuje brže zarastanje rana. Možda neće izliječiti sam gingivitis, ali će ovaj dodatak pomoći u borbi protiv krvarenja desni.

Odrasli mogu uzimati vitamin C u obliku tablete (500 mg) ili unositi hranu bogatom vitaminom C, kao što su:

  • citrusi,
  • brokula,
  • cvjetača,
  • rajčica,
  • paprika i tako dalje.
tretman-gingivitisa

S liječenjem gingivitisa treba krenuti čim primijetite njegove simptome u usnoj šupljini. Zajedno sa stomatološkom njegom i oralnom njegom kod kuće, problemi s desnima bi trebali nestati.

Ukoliko zanemarujete simptome upale desni, može doći čak i do gubitka jednog ili više zuba. To će utjecati na vaše samopouzdanje i zadovoljstvo sobom. Nemojte dozvoliti da izbjegavate društvena događanja samo zato što ste nedavno izgubili zub.

Preporučujemo vam nekoliko provjerenih metoda nadoknade zuba.

Jedna od najadekvatnijih i najfunkcionalnijih je ugradnja implanta s metalokeramičkom ili bezmetalnom krunicom.
Ukoliko dođe do gubitka zuba, stomatolog će u dogovoru s vama napraviti plan liječenja i nadoknade zuba. Implanti u slučaju gingivitisa predstavljaju idealno rješenje s obzirom da se desni tada konstantno povlače. Most ne bi bio adekvatno rješenje upravo zbog povlačenja desni, te bi održavanje higijene zuba u tom slučaju bilo otežano.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu