Upala zubnog mesa i zubni kamenac: Riješite ih se zauvijek!

Skrivate li svoj osmjeh zbog zubnog kamenca? Bojite li se približiti nekome iz straha da će osjetiti neugodan zadah iz Vaših usta? Muče li Vas česte upale zubnog mesa? Saznajte što uzrokuje ove neugodne probleme i kako ih se riješiti zauvijek!

Zubni kamenac nastaje lošom i nedovoljnom oralnom higijenom. Kada oralna higijena nije adekvatna i temeljita, meke naslage hrane se formiraju u plak, a uz pomoć minerala iz sline, procesom mineralizacije, plak se pretvara u zubni kamenac, koji dodatno pogoduje razmnožavanju bakterija.

Pretjeranim nakupljanjem zubnog kamenca dolazi do upale zubnog mesa, a zatim i do ozbiljnih oralnih problema.

Upala zubnog mesa je sve češći problem današnjice, a riječ je o crvenom i bolnom zubnom mesu. Najčešći uzrok upale zubnog mesa je upravo loša i nedovoljna oralna higijena, a ostali uzroci mogu biti i slab imunitet, pušenje, starost, dijabetes, loša prehrana, dugotrajno korištenje određenih lijekova, alergija na kemikalije u pasti za zube, stres i hormonalne promjene.

Ako je upala zubnog mesa prisutna više od tri dana, potrebno je o tome obavijestiti stomatologa, jer ona može izazvati velike nepogode, kao što su povlačenje zubnog mesa, bolni apscesi, brže stvaranje plaka i paradontozu. Također, ako se u parodontalnim džepovima počnu nakupljati naslage pune bakterija, postoji mogućnost od nastanka infekcije koja se širi na okolna tkiva.

Upala zubnog mesa se vrlo sporo razvija i često su simptomi neprimjetni, sve dok ne dođe do infekcije.

Upala zubnog mesa

Koji su simptomi upale zubnog mesa?

Upala zubnog mesa znači mekano, bolno, crveno i otečeno zubno meso. Nakon ovakvih simptoma, pojavljuje se loš zadah, krvarenje tijekom pranja zubi te povlačenje zubnog mesa. Takvi simptomi vode povlačenju desni, većem crvenilu, krvarenju i boli te gubitku koštane mase. Stvaraju se parodontalni džepovi, moguća je infekcija usne šupljine te ispadanje zubi.

Zbog teških i trajnih posljedica, potrebno je reagirati što prije i potražiti pomoć stomatologa, kako bi vas uputio na pravilnu terapiju.

Kako spriječiti nastanak zubnog kamenca?

Moguće je prevenirati od zubnog kamenca dobrom oralnom higijenom, odnosno upotrebom zubnog konca, četkica i proizvoda koji odgovaraju vašim ustima.

Također, potrebni su redoviti pregledi kod stomatologa te pravovremeno odstranjivanje zubnog kamenca. Tako možete spriječiti brzinu nastajanja kamenca, kao i nastajanje upale zubnog mesa i paradontoze.

Kada se stvori, zubni kamenac se ne može više ukloniti pravilnom higijenom. Može se ukloniti samo ultrazvučnim aparatom u ordinaciji stomatologa. Ako postoji vidljiva paradontoza, potrebno je napraviti kiretažu, odnosno struganje i poliranje korjenova.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.71 / 5   14

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kamenac na zubima, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu