Kako se jednom zauvijek riješiti stresa?

probuditi-kreativnost

Zato što smo odrasli i muče nas “odrasle brige”, ne znači da trebamo dozvoliti da kreativnost i djetinja znatiželja iz nas iščeznu. Kreativnost može biti produktivna za naše stanje uma. Može nas opustiti i dozvoliti nam da svoju percepciju pomaknemo iz svakodnevnih briga prema opuštenijem stanju, koje se ne orijentira na kontrolu svakog aspekta, svakog trenutka.

Istražiti svoju kreativnost otvara brojne mogućnosti odrasloj osobi, koja je uronjena u svijet briga gotovo svaki trenutak dana. Slijede praktični načini povratka kreativnosti u vašu svakodnevicu. Slijedite one koji vam se najviše svide.

kreativnost-einstein

Promijenite svoju perspektivu

Razmišljajući izvan okvira, pokrećete kreativnost. Tako počinjete sagledavati svaku situaciju iz više različitih kutova. Kako biste promijenili svoju percepciju, ubuduće probleme odijelite na nekoliko elemenata. Zatim te elemente pomiješajte i pokušajte pronaći nove načine za pronalazak rješenja.

Razmislite što bi se dogodilo kada bi ideja za koju ste zapeli, jednostavno bila zamijenjena drugom.

Ova metoda je važna za jačanje kreativnosti jer vam pomaže da se odmaknete od fiksacija koje mogu ometati kreativna rješenja. Ako vas zanima još praktičnih načina promjene percepcija, skoknite ovdje.

svakodnevna-kreativnost

Čitajte više

Biti kreativan uključuje korištenje mašte za stvaranje novih rješenja. Ne uključuje rješavanje putem koncepata koji su nam pruženi i dobro poznati. Sličan način rješavanja problema vidljiv je i u romanima. Za razliku od televizije, morate zamisliti i mentalno stvoriti sadržaj za sebe same. Znanost potvrđuje poveznicu kreativnosti i čitanja. To se posebno odnosi na čitanje fiktivnog štiva. Dobar roman je mnogo privlačniji od čitanja poslovnih izvještaja ili statistike neke kompanije.

Čitanje omogućuje umu nesvjestan rad, istovremeno ga ispunjavajući kreativnošću. Uz to, dobro je za bijeg, koji nam je svima ponekad potreban. Dakle, pronađite štivo u kojem uživate i odvojite vrijeme za čitanje!

kreativnost-i-anksioznost

Obratite pozornost na sada

Kreativno stanje uma je svjesno stanje. Trebate promatrati, sakupljati velik broj informacija, te ih promatrati iz različitih kutova. Kada počnete obraćati pozornost na svaki detalj, moći ćete djelovati odvažno.

Fokusirajte se na trenutni događaj. Činite to svjesno, kada primijetite da su vam misli odlutale. Slušajte svaku riječ koju netko izgovara. Budite svjesni i vlastitih misli.

Za kraj, neka vam slijedeća misao bude dodatna inspiracija ka kreativnom razmišljanju:
Istovremeno možemo imati međusobno suprotne misli. Paradoks je u tome da nam je ugodno s obje. Ako prihvaćate obje misli te vam je s njima ugodno, strah nestaje.

Video za inspiraciju:

Članak uređen:

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako se jednom zauvijek riješiti stresa?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.