Difuzeri za eterična ulja – koji odabrati i kako ga koristiti?

Difuzeri za eterična ulja

Jedan od tradicionalnih načina primjene eteričnih ulja u aromaterapiji je njihovo isparavanje u difuzerima. Važno je odabrati pravi difuzer, koji će odgovarati vašim potrebama i ambijentu, kvalitetno eterično ulje, te znati kako pravilno koristiti difuzer.

Jednom se u spa-centru u mojem gradu dogodilo da se difuzer s eteričnim uljem zapalio, a pri tome je vatra zahvatila i zavjesu. Osim neugodnosti koje je doživjelo osoblje u salonu, zamislite tek kako se osjećala klijentica tijekom “opuštajućeg” tretmana. 

Miris zagorenog eteričnog ulja svakako nije opuštajući, a naročito ne strepnja da će se difuzer zapaliti. Osim toga, ako se eterično ulje previše zagrijava, njegova ljekovita svojstva se gube.

Difuzer eterična ulja
FOTO: Shutterstock

Koji difuzer odabrati?

Prilikom kupovine difuzera razmislite odgovara li vam više električni ili difuzer s posudicom i svijećom. Difuzer sa svijećom i posudicom izgleda egzotično i sam pogled na njega – opušta. Svjetlost svijeće pruža dodatnu ugodu svim osjetilima.

Važno je odabrati difuzer od kvalitetnog materijala. Trenutno se u nekim trgovinama mogu kupiti jeftini, keramički difuzeri, koji se vrlo lako zagriju i “planu” – njih svakako treba izbjegavati. Metalni ili difuzer od terakote je mudriji izbor, čak i ako za njega treba izdvojiti više novca.

Napomena: prilikom korištenja difuzera, potrebno je pomiješati eterično ulje s vodom.

U posudicu je potrebno uliti vodu (najbolje destiliranu), a zatim nakapati pet kapi eteričnog ulja po želji. Potrebno je voditi računa da voda iz posudice ne ispari jer će se u tom slučaju ulje pregrijati, ostaviti ružnu mrlju na difuzeru te se može čak i zapaliti (što se dogodilo u salonu koji sam spomenula na početku teksta).

Difuzer s posudicom idealan je za kratkoročnu upotrebu, kada želite stvoriti ugodan ugođaj u svojem uredu ili stanu, budni ste i možete nadgledati razinu vode dok se svijeća ne ugasi (za malu svjećicu potrebna su četiri sata).

Električni difuzer
FOTO: Shutterstock

Ako želite difuzer koristiti na duže vrijeme, tijekom dana (kao prirodni miris u domu ili prirodno dezinfekcijsko sredstvo, u uredu, spa salonu ili salonu za uljepšavanje), onda je električni difuzer bolje rješenje.

Električni difuzer ne treba nadgledati, samo je potrebno doliti eterično ulje po potrebi.

Novi električni difuzeri na tržištu imaju i dodatne funkcije, kao što su:

  • opuštajuća glazba
  • promjena boja (što umiruje um)
  • tajmer (opcija za namještanje vremena automatskog gašenja difuzera).

Električni difuzer možete ostaviti uključenim tijekom noći kako bi vam eterična ulja pomogla da se opustite i kvalitetnije spavate.

Eterična ulja za difuzer
FOTO: Shutterstock

Eterična ulja za difuzer – kako odabrati eterično ulje?

Odabir eteričnih ulja ovisi o vašim potrebama i preferencijama. Za opuštanje, idealan izbor je eterično ulje lavande. Za spavaću sobu, poželjno je odabrati eterično ulje ylang-ylanga, ruže, jasmina ili lavande.

Za bolju koncentraciju i rad najbolja eterična ulja za difuzer su eterično ulje mente, limunske trave i žalfije. Eterična ulja citrusa (naranča, limun, grejp) osvježit će prostoriju, dati dodatnu energiju i pobuditi dobro raspoloženje u domu ili uredu.

Eterična ulja za difuzer od limuna, čajevca i lavande su idealno rješenje za prirodnu dezinfekciju prostorije, posebno u zimskim mjesecima, kada je aktualna sezona prehlada i gripa.

Eterično ulje ylang-ylanga ima svojstva afrodizijaka te se može koristiti za romantične prigode. Za opuštanje u spa-centrima i salonima difuzer eterična ulja crnogoričnog drveća, lavande ili eukaliptusa uvijek su dobrodošla.

Koja eterična ulja za difuzer
FOTO: Shutterstock

Za pomoć dišnim putevima eterična ulja crnogoričnog drveća (jela, smreka, bor) donose trenutačno olakšanje. Možete za ove potrebe koristiti električni difuzer, koji će biti uključen tijekom dana, pa čak i tijekom noći.

Više o blagotvornom djelovanju ovih eteričnih ulja na dišne puteve možete pročitati u članku “Boravak u šumama: terapija za um i eliksir zdravlja za pluća“.

Pažljivo odaberite difuzer za svoje potrebe i dajte prednost kvaliteti.

Kvalitetan difuzer dobra je investicija, koja će na duge staze uštedjeti novac na kupovini osvježivača i mirisa za prostor, inhalacijskih uređaja i lijekova, dezinfekcijskih sredstava, tableta za smirenje te pružiti dobrobiti vašem zdravlju i psihičkom blagostanju.

Dodatne informacije

Više informacija pročitajte u člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.60 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu