Eterično ulje ružmarina: Pomaže kod akni, bolova, slabe cirkulacije, strija i opadanja kose! Evo kako ga napraviti, ali gdje kupiti

Eterično ulje ružmarina

Eterično ulje ružmarina karakteriziraju svjež miris i mnoge dobrobiti za njegu kože i kose. Najčešće se koristi u prirodnoj kozmetici jer pozitivno djeluje na kožu sklonu aknama ili celulitu, dok pri nanošenju na vlasište potiče rast kose. Postoji još mnogo razloga zašto bismo ga trebali koristiti, a predstavlja najpopularnije eterično ulje.

Ružmarin je najpoznatiji kao začin, no njegovo biljno i eterično ulje mogu osigurati brojne dobrobiti za naš organizam. Eterično ulje ružmarina već se godinama koristi u aromaterapiji, prirodnoj kozmetici, za njegu kože sklone celulitu te kao pomoć pri inhalaciji i pročišćavanju prostora.

Ako imamo problema s dišnim sustavom, upalom sinusa ili tijekom sezone prehlade i gripe, dodavanje nekoliko kapi eteričnog ulja ružmarina u vodu za inhalaciju potaknut će iskašljavanje i odčepiti nos

Eterično ulje ružmarina posjeduje iznimno jaka ljekovita svojstva za njegu kože i kose
FOTO: Getty Images

Kako eterično ulje ružmarina djeluje na kožu?

Eterično ulje ružmarina posjeduje iznimno jaka ljekovita svojstva za njegu kože i kose, ali se ne smije koristiti nerazrijeđeno. Ako ga planirate koristiti za neke od sljedećih dobrobiti i nanositi na kožu, pomiješajte ga s kvalitetnim biljnim uljem ili dodajte u domaće recepte.

Ulje ružmarina pomaže kod:

  • slabe cirkulacije (masaža)
  • kože sklone aknama i prištićima
  • bolova u mišićima i zglobovima (masaža)
  • prhuti na vlasištu
  • celulita i strija (masaža)
  • detoksikacije kože.

Eterično ulje ružmarina možete koristiti u kombinaciji s drugim eteričnim uljima za poticanje cirkulacije i poboljšanje kvalitete kože. Preporučuje se svakodnevna masaža čiste kože za najbolje rezultate, a neka od biljnih ulja u kojima možete razrijediti eterično ulje ružmarina su ulje jojobe, makadamije, koštica marelice, badema ili lješnjaka.

Kod nanošenja na kožu lica, preporučuje se korištenje eteričnog ulja ružmarina u kombinaciji s pročišćavajućim uljima i proizvodima za njegu kože. Najpopularniji odabir je i hidrolat ružmarina koji sadrži manju količinu eteričnog ulja, no osvježava i hidratizira kožu te pomaže vratiti koži ravnotežu.

Eterično ulje ružmarina za kosu
FOTO: Getty Images

Eterično ulje ružmarina za kosu

Ružmarin je poznat po svojim dobrobitima za njegu kose i vlasišta te se tradicionalno koristi u tretmanima za poticanje rasta kose. Danas je njegovo eterično ulje pronašlo mjesto u brojnim šamponima prirodne kozmetike za masnu kosu ili kosu koja pojačano opada.

Kako biste najbolje iskoristili djelovanje ružmarina za kosu, dodajte njegovo eterično ulje u domaće maske za kosu, svoj omiljeni šampon za kosu ili pak masirajte vlasište kombinacijom biljnog ulja za njegu i eteričnog ulja ružmarina.

Ovo je ulje idealno za sprječavanje ispadanja kose jer potiče cirkulaciju i dovod hranjivih tvari do folikula kose kako bi oni ojačali. Za najbolje rezultate pri njezi kose odaberite eterično ulje ružmarina kemotipa cineol jer ono ima najjače djelovanje na cirkulaciju. Više o kemotipovima saznajte nešto niže u tekstu.

Kako napraviti eterično ulje od ružmarina
FOTO: Getty Images

Kako napraviti eterično ulje od ružmarina?

Biljno ulje ružmarina često se koristi u kulinarstvu, a proizvodi se maceriranjem svježih ili suhih grančica ružmarina u kvalitetnom hladno prešanom biljnom ulju poput maslinovog, suncokretovog i ulja sličnih djelovanja.

Osim u kulinarstvu, ulje ružmarina može poslužiti u tretiranju kože sklone strijama i celulitu, za njegu i poticanje rasta kose pri masažama tjemena te za poticanje cirkulacije.

Nažalost, biljno ulje ružmarina nije jednako potentno kao eterično ulje ružmarina i smatra se mnogo slabijim.

Za više informacija o ulju ružmarina i kako ga napraviti pročitajte članak “Macerat ružmarina – kako ga napraviti?“.

eterično ulje ružmarina ima nekoliko kemotipova koji se razlikuju po djelovanju
FOTO: Getty Images

Mjere opreza

Kao što smo već prethodno napomenuli, eterično ulje ružmarina ima nekoliko kemotipova koji se razlikuju po djelovanju. Kemotipovi ružmarina nastaju zbog drugog podneblja i uvjeta rasta, a najčešće raspoznajemo tri kemijska sastava – kemotip cineol, kemotip verbenon i kemotip kamfor

Kemotip cineol je poznat po svojem djelovanju na cirkulaciju i kao pomoć kod celulita. Kemotip verbenon najčešće je korišten kemotip u kozmetici i pokazao je najbolje rezultate u topikalnoj primjeni. On je pogodan i za oralnu primjenu te pruža odlično djelovanje kod kožnih problema poput akni, seboreje i rozaceje.

Kemotip kamfor je pokazao najbolje analgetičko djelovanje kod bolova u mišićima i zglobovima pa je preporučljiv za masaže. Također, eterično ulje ružmarina potrebno je razrijediti prije uporabe na koži jer su eterična ulja vrlo koncentrirana te mogu izazvati negativne reakcije kože u čistom obliku.

Eterično ulje ružmarina - cijena
FOTO: Getty Images

Eterično ulje ružmarina – cijena i gdje kupiti?

Ovo eterično ulje već je nadaleko poznato i možete ga kupiti u biljnim ljekarnama, prodavaonicama zdrave hrane i prirodne kozmetike te od provjerenih OPG proizvođača. Obično su to strogo kontrolirana i kvalitetna eterična ulja ružmarina kemotipa verbenon i cineol.

Eterično ulje ružmarina nastaje parnom destilacijom, koja je sama po sebi dosta skupocjen postupak. Cijena se stoga kreće od 6,63 eura za 5 – 10 ml, a ovisno o kvaliteti ili kemotipu, može iznositi i do 16 eura.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.50 / 5   8

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu