Ulje lješnjaka – prirodna njega kože i kose

ulje-ljesnjaka

Ulje lješnjaka iznimno je kvalitetno ulje bogato mnogim nutrijentima za njegu kože i kose. Zbog visokog sadržaja zdravih masnih kiselina, ovo ulje odlično je za njegu masne i mješovite kože lica, ali i kose kojoj je potrebna dodatna hidratacija. Ulje lješnjaka također se često nalazi u proizvodima prirodne kozmetike, no može se koristiti i u čistom obliku.

Osim što su lješnjaci odličan popodnevni zalogaj ili međuobrok, predstavljaju hranu bogatu mnogim nutrijentima poput proteina, vitamina E i A, vlakana, zdravih masti te oleinske kiseline. Ulje lješnjaka tako se dobiva hladnim tiještenjem plodova lješnjaka i spada u skupocjena ulja. 

Ulje lješnjaka pogodno je za kuhanje i daje bogatu orašastu aromu mnogim jelima, pogotovo zdravim slasticama. Kada se uzima oralno, ulje također pomaže smanjiti razinu lošeg kolesterola u krvi te podržati zdravlje srca i krvnih žila. 

Dobrobiti ulja lješnjaka za njegu kože i kose

 • Bogata hidratacija svakog tipa kože 
 • Usporava starenje kože 
 • Snažno antioksidativno djelovanje
 • Zaštita kože od vanjskih utjecaja
 • Produljuje boju kose i jača vlasi
 • Uravnotežuje masno vlasište
 • Pomaže očuvati svjež izgled kože
 • Umiruje osjetljivu kožu
ljesnjaci

Zbog svog sastava zdravih masnih kiselina i nutrijenata, ulje lješnjaka pogoduje svakom tipu kože, a posebno masnoj i mješovitoj koži jer potiče ravnotežu izlučivanja prirodnog ulja (sebuma). Ulje pruža odličnu zaštitu od slobodnih radikala i vanjskih utjecaja koji oštećuju kožu zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidansa.

Koža će dugotrajnim nanošenjem ulja lješnjaka izgledati svježije i zategnutije, što je posebice dobro kod suhe i zrele kože koja izgleda umorno. Osjetljiva koža će profitirati korištenjem ulja lješnjaka jer je ono izrazito nježno i ne uzrokuje iritacije.

Upotreba ulja lješnjaka

U proizvodima i formulama za njegu kose, ulje lješnjaka koristi se zbog sposobnosti da produlji trajanje boje. Također, ulje lješnjaka pomaže ojačati i omekšati vlasi kose koje su izgubile kvalitetu uslijed bojenja i tretiranja kose. Kod problema masnog vlasišta, preporučuju se prirodne maske i pakunzi za kosu na bazi ulja lješnjaka.

Za savršeno glatku i meku kožu te sve blagodati koje ovo ulje pruža, nanosite ga na kožu jednom do dva puta dnevno, u količini od samo nekoliko kapi. Na koži neće ostati mastan osjećaj dok je za većinu osoba dovoljna i samo 1-2 kapi ulja, a osigurava najbolju zamjenu svim kremama za lice. 

Cijena i gdje kupiti lješnjakovo ulje?

Ulje lješnjaka najbolje je koristiti od provjerenih proizvođača, čije je ulje hladno prešano i 100% organsko te sadrži sve potrebne hranjive tvari. Možete ga kupiti u biljnim ljekarnama te prodavaonicama zdrave hrane i prirodne kozmetike, dok se cijena kreće od 60 kn na više. 

Članak uređen:

Saznajte više o suhoj koži u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ulje ljesnjaka, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Ulje lješnjaka – prirodna njega kože i kose

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Ja kupujem hladno prešano eko lješnjakovo ulje sa certifikatom izravno od proizvođača i jako sam zadovoljna.