Akne od A do Ž – uzroci, simptomi i liječenje

akne-problemi

Akne su promjena u koži koja se događa kada masti i mrtva koža začepe pore. Kada imate samo nekoliko crvenih točkica ili prištića tada imate blaži stupanj akni. Ozbiljan stupanj akni znači stotine prištića koji mogu prekriti glavu, vrat, prsa i leđa. Mnogi mladi ljudi imaju barem blagi oblik akni koji se obično povuče nakon deset godina. Ipak, mnoge odrasle žene dobiju akne neposredno prije menstruacije. Dobra vijest je da postoje mnogi tretmani koji uspješno pomažu s problemima kod akni.

Što uzrokuje akne?

Akne počinju kada mast i mrtve stanice kože začepe pore u koži. Ako pritom bakterije uđu u pore rezultat će biti natečenost i crvenilo. Za većinu problemi s aknama počinju u teenagerskim danima. Razlog su hormonalne promjene koje u pubertetu čine kožu masnijom.

Ne dobivate akne ako jedete čokoladu ili masnu hranu. Ali možete ih dobiti koristeći masne preparate za kožu jer oni će vam začepiti pore. Postoji genetska povezanost kod akni, ako su vam roditelji imali akne, veća je vjerojatnost da ćete ih i sami imati.

Akne – simptomi

Akne su crvene, ispupčene, mogu imati bijeli i crni završetak. Pojavljuju se na licu, vratu, ramenima, leđima i grudima. Prištići koji su veliki i duboki zovu se cistične akne. One mogu biti bole i lako se inficiraju. Također, mogu za sobom ostaviti ožiljak.

Akne
Foto: Unsplash

Blagi oblik akni

Najbolja zaštita od akni je čista koža. Izbjegavajte proizvode za njegu lica koji začepljuju pore. Potražite proizvode na kojima piše “non comedogenic“. Ispirite kožu jednom do dvaput dnevno nježnim sapunom.

Nemojte češati prištiće ako vas svrbe, to može potaknuti upalu. Ako imate blaži oblik akni dovoljno je nabaviti kremu protiv akni. Tražite onu s benzol peroksidom. Salicilna kiselina također pomaže. Za liječenje akni treba vremena.

Zato ne očekujte čuda i dajte si vremena. Ponekad ćete primijetiti da se stanje čak i pogoršalo prije nego se popravilo, to je normalno. Ako vam koža nije bolje nakon 8 tjedana tretmana, isprobajte drugi proizvod.

Teži oblik akni

Ako vas prištići jako smetaju ili vam ostavljaju ožiljke po koži, posjetite doktora. Gel ili krema koju će vam prepisati ponekad će biti dovoljni. Doktor vam može prepisati i antibiotike.

Kombinacija tretmana obično ima najbolji efekt. Za žene, uzimanje određenih kontracepcijskih pilula također pomaže.

Tretiranje ožiljaka

Postoje tretmani koji pomažu smanjiti ili ukloniti ožiljke od akni. Najbolji tretman za vas ovisi o tome koliko je ožiljak velik i dubok. Jedan način je uklanjanje dijela tkiva oko ožiljka. Drugi je injekcija kolagena. Kolagen će efikasno ublažiti ožiljak. Najbolji rezultat obično dolazi kada se kombiniraju ove dvije metode.

Prirodnu proizvodnju kolagena moguće je potaknuti i preparatima na bazi glikolne kiseline, koja će pomoći i kod eksfolijacije te poboljšati teksturu grube i suhe kože.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.60 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu