Stručno odobrava

,

Seboreja – uzroci, simptomi i liječenje

seboreja

Seboreja, odnosno seboroični dermatitis je kronična upala kože, a javlja se na područjima gdje su žlijezde lojnice najbrojnije i najgušće.

Pod ta “seboroična područja” spadaju vlasište, obrve, koža lica – između nosa i usta, koža oko pupka, središnji dijelovi prsnog koša, leđa, područje prepona i anusa.

Seboreja ne utječe na sveukupno zdravlje, nije zarazna i nije znak slabe osobne higijene, ali može biti vrlo neugodna.

Seboroični dermatitis javlja se u 2 – 5% ukupnog stanovništva. Dobne skupine u kojima se najčešće javlja su dojenčad do 3. mjeseca života, ali i kod starijih osoba. Bolest je nešto češća kod muškaraca.

Točan uzrok seboreje nije poznat, no smatra se kako na razvoj bolesti utječu genetsko nasljeđe i spolni hormoni. Muški spolni hormoni djeluju na hipertrofiju (rast) žlijezda lojnica, dok ženski spolni hormoni imaju suprotan učinak.

Isto tako, na pogoršanje bolesti može uvelike utjecati emocionalni stres i klima, s obzirom na to da zimi često dolazi do pogoršanja seboreje.

Još neki čimbenici mogu utjecati na pojavu seboreje:

 • prisutnost gljivice Pityrosporum ovale,
 • nadražaji kože,
 • neki lijekovi (koji se upotrebljavaju u liječenju psihijatrijskih bolesti),
 • imunološki poremećaji,
 • promjena pH vrijednosti kože,
 • nezdrava prehrana i alkohol. 

Seboreja kod djece se javlja u prva 3 mjeseca života te je češća kod beba koje imaju povećanu tjelesnu težinu i hrane se umjetnim mlijekom. Smatra se kako se pojačana produkcija loja javlja zbog djelovanja majčinih hormona koji su posteljicom prešli u krvotok djeteta.

Promjene kod djece započinju u vlasištu – pojavom masnih ljusaka koje se lako skidaju (tjemenica). Nakon skidanja ljusaka može se vidjeti crvenilo kože.

Promjene se zatim šire na lice, iza ušiju, na područja između nosa i usta, a nalaze se često i u naborima kože. U 3. i 4. mjesecu života promjene se spontano povlače.

Simptomi kod odraslih nastaju postupno, a promjenama su najčešće zahvaćena seboroična područja kože: vlasište, lice, koža oko nosa i usta, područje iza ušiju, središnji dijelovi prsa i leđa, koljena i laktova. U vlasištu se očituje kao pojava žarišta različite veličine i oblika (ružičasto-crvene boje) koja su prekrivena blijedo-žutim ljuskama. Popratno je moguća pojava svrbeža.

Bitno je naglasiti da seboroični dermatitis ne uzrokuje opadanje kose.

Bolest ima kroničan tijek s izmjenom različitih razdoblja poboljšanja i pogoršanja.

Seboreja je bolest koja se ne može trajno izliječiti, ali uz pravilnu terapiju, stanje se može znatno poboljšati.

Svrbež

Simptomi seboreje

Simptomi seboreje kod odraslih nastaju postupno. Seboreja se javlja na takozvanim seboroičnim područjima, koja smo spomenuli ranije u tekstu, a očituje se kao pojava žarišta ružičasto-crvene boje

Na seboroičnim područjima može se javiti i sekundarna infekcija bakterijama pa tada nastaje vlaženje te se kasnije pojavljuju kraste. 

Seboreja na licu se očituje crvenilom i ljuštenjem kože. Vrlo često se javljaju i promjene na rubovima kapaka (blefaritis), koje su prepoznatljive po crvenilu i krastama koje se ljušte. Seboreja po licu često uzrokuje i ispadanje trepavica. 

Kod djece promjene počinju u vlasištu, pojavom masnih ljuskica iza sebe ostavljaju crvenilo. Promjene se zatim šire na druga područja.

Vrlo je česta i pojava naknadne infekcije bakterijama i Candidom.

Seboreja vlasišta

Vlasište je područje gdje se nalaze mnogobrojne lojne žlijezde i gdje se najprije očituju simptomi seboreje. Seboroične promjene na vlasištu su najčešće kod male djece, a nestaju u roku do 10 tjedana života. Međutim, nekad dolazi do recidiva pa je kožu potrebno pravilno njegovati.

Kad dođe do prekomjernog lučenja loja, blokiraju se i začepljuju pore na vlasištu. Time nastaju sekundarne upale zbog manjka kisika i hrane koja bi trebala doći do pora na vlasištu.

Simptomi seboreje vlasišta mogu biti:

 • masna ili suha prhut,
 • crvenilo i
 • upale na koži.

Kod odraslih osoba je seboreja uzrokovana stresom koji povećava lučenje loja, a osim toga seboreja vlasišta može biti uzrokovana i:

 • prečestim pranjem kose,
 • korištenjem agresivnih šampona,
 • klimatskim promjenama,
 • neuravnoteženom i nezdravom prehranom.
Seboreja vlasišta

Seboreja – liječenje

Budući da seboreja ima tendenciju vraćanja, liječenje može biti dugotrajno.

Ovisno o tome što potiče seboreju, liječnik će utvrditi pravilnu terapiju za vas. Primjerice, ako uz seboreju postoji infekcija nekom bakterijom vjerojatno će preporučiti antibiotike ili će preporučiti antimikotičke pripravke, koji će djelovati na gljivicu Pityrosporum ovale, koja ima bitnu ulogu u nastanku bolesti.

Šamponi, kreme i losioni (koji sadržavaju kortikosteroide) igraju veliku ulogu u liječenju seboroičnog dermatitisa i to je svakako najviše što sami možete učiniti kako biste uspješno liječili bolest. Posebno se takva njega preporučuje djeci, kako bi se koža održala suhom, zbog mogućeg razvoja sekundarne infekcije.

Seboreja na licu – liječenje podrazumijeva:

 • lijekovi koji se nanose na kožne promjene,
 • lijekovi koji sprječavaju pojačano lučenja loja (oralni kontraceptivi ili sintetski antiandrogeni),
 • njegu blagim šamponima i sapunima,
 • kreme, gelovi i masti protiv gljivičnih infekcija,
 • održavanje suhe kože i higijene,
 • prirodno liječenje pomoću meda, kokosovog ulja, aloe vere ili ulja čajevca. 

Isto tako, posavjetujte se s liječnikom u vezi prehrane. Seboreja prehrana je specifična za tu bolest i zahtijeva promjenu prehrambenih navika. Trebalo bi izbjegavati jako začinjenu i masnu hranu te koncentrirane ugljikohidrate, a u svakodnevnu prehranu dodati što više vlakana.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.04 / 5   24

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: seboreja vlasišta, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu