Tjemenica kod beba i odraslih (seboroični dermatitis) – uzroci, simptomi i liječenje

tjemenica kod beba

Tjemenica kod beba je česta pojava koja se očituje pojavom žućkastih ljuskica na tjemenu. Ukoliko se ne liječe, ljuskice s vremenom formiraju velike, tvrde nakupine.

Tjemenica nastaje zbog prevelike proizvodnje loja (sebum) koji sprječava normalno ljuštenje odumrlih stanica kože. Tjemenica kod beba nije zarazna i nije uzrokovana lošom higijenom. Točan uzrok još nije poznat, iako najvjerojatnija teorija govori o utjecaju majčinih hormona na povećanu proizvodnju loja.

Tjemenica kod beba se javlja između prvog i trećeg mjeseca života i uglavnom prolazi kroz nekoliko tjedana. Ovo stanje naziva se i infantilni seboroični dermatitis (seboroični dermatitis djece) iako najčešće nedostaju prave karakteristike upale kože. Tjemenica kod djece je najčešće bezopasna i ne uzrokuje nastajanje pravog, odraslog seboroičnog dermatitisa.

Pojava upale kože i prevelikog stvaranja loja u odraslih se naziva seboroični dermatitis. Kada govorimo o odraslim osoba ili starijoj djeci, ne koristimo pojam tjemenica, već seboreja vlasišta.

Tjemenica kod beba

Tjemenica je masni, žućkasti, tvrdi osip koji se pojavljuje uglavnom na glavi mlade dojenčadi. Ako je bebino vlasište crveno, suhe kože koja izgleda kao da stvara perut ili guste, masne,  žućkaste ili smeđe površine tjemena to je vjerojatno tjemenica.

Tjemenica kod beba je vrlo česta i općenito se pojavljuje unutar prva 3 mjeseca života. Slični simptomi u starijoj djeci su vjerojatnije perut, tj. prhut.

Saznajte više: Perut u kosi –  uzroci, simptomi i liječenje

Tjemenica ne stvara velike probleme i rijetko uzrokuje neugodu djetetu. Tjemenica kod beba obično ne uzrokuje svrbež. Ovo stanje nije lijepo za vidjeti, ali je bezopasno.

Tjemenica kod beba je infantilni seboroični dermatitis (seboroični dermatitis kod beba). Seboroični dermatitis djece se spontano povlači u 3. i 4. mjesecu života.

Tjemenica se može proširiti te može biti prisutna i na drugim mjestima:

 • tjemenica kod beba na obrvama (tjemenica na obrvama),
 • tjemenica na licu,
 • tjemenica na čelu,
 • tjemenica iza ušiju,
 • tjemenica u nosu,
 • tjemenica na kapcima,
 • tjemenica na pazuhu,
 • tjemenica na koži iza koljena,
 • tjemenica u pelenskoj regiji.

Promjene u naborima kože su često vlažne, crvene i ljuskave.

tjemenica kod beba
Izgled tjemenice

Tjemenica – kako izgleda?

Izgled tjemenice, tj. simptomi tjemenice kod beba su:

 • male ljuskice žute boje koje prianjaju uz kožu glave,
 • ljuskice s vremenom formiraju žute i masne tvrde naslage na koži slične krastama,
 • nakon skidanja ljuskica može se vidjeti crvenilo kože uz višak loja,
 • kosa može otpasti.

Nakon što se tjemenica izliječi, navedeni simptomi nestanu, kosa nastavi rasti i koža se u potpunosti obnovi. Rijetko je prisutan težak oblik tjemenice s velikim žutim nakupinama koje se teže skidaju.

Tjemenica kod beba – uzrok

Tjemenica nije zarazna i nije odraz loše higijene ili brige za dijete. Infantilni seboroični dermatitis je češći u djece koja se hrane umjetnim mlijekom i kod dojenčadi s povećanom tjelesnom težinom.

Liječnici još uvijek nisu sigurni što uzrokuje tjemenicu kod djece.

Jedna popularna teorija tvrdi da žlijezde lojnice rade previše zbog majčinih hormona (od trudnoće do dojenja). Nemojte se osjećati loše. Tjemenica je izuzetno česta i nije Vaša krivica. Žlijezde Vašeg djeteta rade prekomjerno i dovode do stvaranja viška loja. Zbog toga se mrtve stanice kože ne mogu odljuštiti već „zapnu u loju“ i stvaraju nakupine.

To je samo jedna teorija. Nemojte dopustiti da to promijeni skrb o Vašem djetetu. Tijelo Vašeg djeteta će se naviknuti na novo okruženje tijekom prvih dvanaest mjeseci njegova života i stanje će se povući.

Druga teorija tvrdi da je Malassezia, vrsta kvasca, uzrok tjemenice. Kada Malassezia kolonizira površinu kože, nastaje crvenilo i upala kao rezultat borbe protiv infekcije. To može dovesti do nakupljanja loja i mrtvih stanica kože, tj. tjemenice.

Treća mogućnost je da je tjemenica rezultat gljivične infekcije. Neki znanstvenici smatraju da je tjemenica povezana s drugim gljivičnim infekcijama kože, kao npr. atletskog stopala.

Saznajte više: Atletsko stopalo – uzroci, simptomi i liječenje

Bez obzira na pravi uzrok tjemenice kod beba, liječnici sigurno znaju da to nije uzrokovano lošom higijenom, alergijskom reakcijom ili bakterijskom infekcijom.

Također je bitno zapamtiti da je tjemenica kod beba normalno stanje i da se ne trebate zabrinuti. Jedna studija iz Australije otkrila je da je čak 10% djece mlađe od pet godina imalo tjemenicu u nekom periodu života. To je dosta velika brojka, srećom, stanje većinom prolazi kroz nekoliko tjedana uz pravilno liječenje.

oprema za kupanje bebe

Kako spriječiti tjemenicu kod beba?

Budući da nitko nije dokazao što uzrokuje tjemenicu kod djece, nije ju moguće spriječiti.

Slijedite sljedeće savjete kako bi smanjili mogućnost nastanka tjemenice:

 • kupajte svoje dijete maksimalno jednom dnevno. Češće kupanje stvara suhu kožu, a reakcija na suhu kožu je proizvodnja više sebuma (loja). Između kupanja, dijete možete čistiti nježnom micelarnom vodom.
 • pazite da temeljito očistite područje pelena kod mijenjanja prljavih pelena.
 • koristite pravi šampon za bebe. Kako biste smanjili šansu da dijete razvije tjemenicu, nježno operite djetetovu kosu i vlasište nježnim šamponom za bebe, dva do tri puta tjedno.
 • konzumirajte dovoljno vitamina B kompleksa. Biotin je važan za zdravu kožu. Obično dobivamo dovoljno biotina iz zdrave prehrane. Trudnice i dojilje mogu razviti nedostatak ovog važnog nutrijenta. Zbog uloge ovog vitamina u njezi kože, neki vjeruju da uzimanje dodataka biotina može pomoći pri tretiranju tjemenice. Doduše, nema čvrstih dokaza da to funkcionira.

Tjemenica kod beba – komplikacije

Tjemenica je uglavnom bezopasna, no potražite liječničku pomoć ako primijetite sljedeće:

 • zahvaćeno područje naglo pocrveni,
 • ljuskice izgledaju inficirano,
 • pojavljuju se slična područja na drugim dijelovima tijela,
 • pojavljuje se pelenski osip,
 • dijete razvije gljivičnu infekciju uha (otomikoza),
 • dijete razvije soor (kandida na jeziku).

Saznajte više: Gljivice na jeziku – uzroci, simptomi i liječenje

Razvijanje gljivične infekcije bilo gdje na tijelu djeteta razlog je za posjetiti liječnika. Ako postoji gljivična infekcija, oštećena koža može biti dobar medij i za infekciju bakterijama.

Važno je obavijestiti liječnika o bilo kakvim drugim problemima (npr. proljev djeteta) jer on može biti povezan s tjemenicom.

kupanje djeteta

Tjemenica kod beba – liječenje

Zahvaćeno područje premažite parafinskim, maslinovim, kokosovim ili bademovim uljem uvečer, prije spavanja. Djetetu obucite pamučnu kapicu kako bi se ulje upilo i omekšalo tjemenicu tijekom noći. Ulje će hidratizirati vlasište i omekšati ljuskice, a dobro djeluje i na kožu ispod tjemenice. Sve dok dijete nije alergično na ulje, to je sigurna metoda.

Ujutro mokrom frotirnom krpicom ili pelenom skidajte ulje. Nemojte grubo trljati kožu kako ne bi stvorili iritaciju. Oštećena koža je izložena bakterijama te grubo trljanje može povećati rizik od infekcije.

Nakon uklanjanja ulja, osušite djetetovu glavu. Možete koristiti češalj za tjemenicu ili novu mekanu četkicu za zube.

Češalj za tjemenicu koristite na sljedeći način:

 • pomičite češalj u jednom smjeru, polako četkajte zahvaćeno područje da oslobodite ljuskice,
 •  nastavite četkanje kroz kosu da biste uklonili ljuskice iz svakog dijela kose,
 • četkanje možete obaviti na mokroj ili suhoj kosi,
 • četkajte jednom dnevno,
 • ako vlasište postane crveno i iritirano, četkajte rjeđe,
 • četkanje je sigurna metoda.

Ako je tjemenica tanka i zahvaća manje područje glave, primijetit ćete velik napredak već nakon jednog tretmana. Ljuskice će brže nestati ako bebu redovito češljate i jednom dnevno premazujete prirodnim uljem. Kod deblje tjemenice, tretman ponavljajte nekoliko dana.

Postoji i posebno ulje protiv tjemenice, npr. Olival ulje za tretiranje tjemenice.

Uvijek kupajte dijete s nježnim dječjim šamponom. Pravilna higijena kose može uveliko smanjiti tjemenicu.

Ako prirodna ulja i češljanje ne pomognu u liječenju tjemenice, možete koristiti šampon za tjemenicu (npr. mustela za tjemenicu, mustela pjena za tjemenicu). Bitno je dobro isprati šampon. Nemojte koristiti šampon za ispadanje peruti prije savjetovanja s liječnikom.

seboroicni dermatitis

Tjemenica kod odrasle djece i odraslih  = seboroični dermatitis, seboreja

Kod starije djece i odraslih osoba uglavnom ne koristimo pojam tjemenica. Kronična upala kože s prevelikim stvaranjem loja (sebum) naziva se seboroični dermatitis (tjemenica kod odrasle djece, tjemenica kod starije djece, tjemenica kod odraslih). Npr. tjemenica kod djece od 5 godina ima više karakteristika seboroičnog dermatitisa nego tjemenice kod beba.

Seboroični dermatitis karakterizira stvaranje područja s crvenilom i ljuštenjem kože. Ljuštenje kože (perutanje kože) stvara svrbež kože.

Već smo puno pisali o ovim bolestima, saznajte više:

Seboroični dermatitis vlasišta ili seboreja vlasišta se očituje kao ružičasto-crvena žarišta različite veličine i oblika, prekrivena većim ili manjim ljuskama. Ljuske mogu biti suhe ili masne i blijedožućkaste. Često je prisutan svrbež vlasišta.

Seboreja vlasišta – simptomi su:

 • ljuskice – bijele ljuskice koje se ljušte (prhut, perut) ili žućkaste ljuskice koje prianjaju uz kožu i mogu formirati tvrde nakupine,
 • ljuštenje tjemena glave,
 • masna koža,
 • svrbež tjemena (svrbež vlasišta i stvaranje krasta),
 • suho tjeme,
 • crvenilo kože,
 • ispadanje kose.

Seboroični dermatitis ima kroničan tijek s izmjenom različito dugih perioda poboljšanja i pogoršanja.

Saznajte više: Seboreja vlasišta – uzroci, simptomi i liječenje

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu