Seboroična keratoza – simptomi, uzroci i liječenje

seboreicna keratoza

Seboroična keratoza je jedna od najčešćih nekanceroznih izraslina na koži u starijih osoba.

Seboroična keratoza obično se pojavljuje kao smeđa, crna ili svijetlo smeđa izraslina na licu, prsima, ramenima ili leđima. Povremeno se pojavljuje pojedinačno, ali je češće da će se pojaviti više izraslina. Iako mogu izgledati kao rak kože, te izrasline nisu kancerogene. Veličina bradavica može varirati, većinom do tri centimetra. 

Seboroična keratoza je obično bezbolna i ne zahtijeva liječenje. Vi, međutim, možete odlučiti ukloniti izrasline ako vam počnu smetati ili jednostavno iz estetskih razloga. Seboroična keratoza se rijetko javlja kod osoba mlađih od 50 godina. 

Uzroci seboroične keratoze

Točan uzrok seboroične keratoze nije poznat, pretpostavlja se da nekoliko faktora ima snažan utjecaj na pojavljivanje seboroične keratoze.

Seboroična keratoza se najčešće javlja na dijelovima tijela koje često izlažemo suncu, smatra se da su UV zrake potencijalni uzrok seboroične keratoze. Budući da se seboroična keratoza može pojaviti i na drugim dijelovima tijela, izlaganje sunčevim zrakama zasigurno nije jedan jedini uzrok tog stanja.

Seboroični dermatitis – uzroci, simptomi i liječenje!

Seboroična keratoza se većinom javlja kod osoba koje već imaju u obitelji slučaj seboroične keratoze, stoga se kao mogući uzrok postavlja i pitanje određene genske mutacije. Seboreična keratoze rijetko se pojavljuje kod osoba mlađih od 50 godina

Seboroična keratoza nema veze s virusnim infekcijama. Trenje između određenih dijelova kože također može biti faktor pojavnosti budući da se keratoza često javlja na većim pregibima kože

Simptomi seboroične keratoze

Seboroična keratoza na prvi pogled ima izgled bradavice. Kao što je navedeno, obično se pojavljuje na licu, prsima, ramenima i stražnjem dijelu tijela, a simptomi su:

  • Izrasline okruglog, ovalnog oblika
  • Svijetlo smeđe, smeđe ili crne izrasline, ponekada izrasline mogu biti žute. 
  • Ravna ili blago povišena ljuskava površina kože
  • Raspon od vrlo malih do 2,5 cm izraslina

Može se pojaviti samo jedna izraslina, ali i cijeli grozd istih. Iako nije bolna, seboroična keratoza može biti vrlo dosadna, ovisno o veličini i lokaciji na kojoj se pojavljuje. Budite oprezni da ih ne trljate ili ogrebete. To može dovesti do upale, krvarenja, i u rijetkim slučajevima, do infekcija.

Posavjetujte se s liječnikom ako primijetite sumnjive promjene na vašoj koži, poput rana ili izraslina koje brzo rastu, krvare i ne prolaze. Iako na prvi pogled to može biti seboroična keratoza, također se može raditi i o raku kože.

Ako vam seboroična keratoza počne izazivati nelagodu i svrbež, svakako se javite svojem dermatologu. Keratoze na licu uzrokuju manje tegobe nego one koje se nalaze na drugim dijelovima tijela koji su prekriveni odjećom. 

Keratosis pilaris (pureća koža) – uzroci, simptomi i liječenje!

Keratoze nemojte pokušavati izgrebati ili češati jer tako možete izazvati krvarenje, otok ali i infekciju

Kada posjetiti liječnika?

Liječnika biste trebali posjetiti ako vam se u kratkom razdoblju pojavi velik broj keratoza na koži. Neke keratoze mogu biti nepravilnog i nejasnog oblika te granice tih keratoza nisu jasno vidljiva. 

Ako vam odjeća smeta na mjestima gdje su keratoze prisutne te ako trenje od odjeću izaziva iritaciju i krvarenje, svakako biste trebali posjetiti liječnika i dogovoriti termin uklanjanja. Posebnu pažnju obratite ranicama na koži koje nikako ne zarastaju.U tom slučaju hitno posjetite liječnika jer se može raditi o karcinomu kože

Ako su izrasline ljubičaste, crvenkaste ili plave boje, potrebno je javiti se dermatologu što prije. 

seboroicna keratoza lice

Dijagnoza seboroične keratoze

Kako bi se seboroična keratoza dijagnosticirala potrebno je napraviti fizički pregled. Ako liječnik uoči tamnije mrlje na koži koje izgledaju poput melanoma, potrebno je napraviti biopsiju. Na otprilike 10.000 osoba, 60 slučajeva je upućivalo na melanom rak kože.

Ako primijetite kako se broj lezija na koži povećao u kratkom vremenskom razdoblju, najbolje je posjetiti liječnika jer se možda radi o nekoj vrsti karcinoma

Seboroična keratoza na glavi je po apsolutno svemu ista kao i keratoza na bilo kojem dijelu tijela. Dijagnostičke metode kao i metode liječenja, također su iste kao i za keratoze na bilo kojem drugom dijelu tijela, 

Liječenje seboroične keratoze

Liječenje seboroične keratoze obično nije nužno. Međutim, možda ćete htjeti ukloniti određene izrasline ako te izrasline postanu nadražene, ako krvare ili vam se jednostavno ne sviđa kako izgledaju.

Liječnik vam može ukloniti izrasline pomoću nekoliko metoda, uključujući:

  • Zamrzavanje tekućim dušikom – kriokirurgija, može biti učinkovita metoda za uklanjanje izraslina. Međutim, ova se metoda ne može koristiti za uklanjanje velikih, debelih izraslina. 
  • Struganje površine kože posebnim instrumentom – kiretaža, ponekad se koristi zajedno s kriokirurgijom za liječenje malih ili tankih izraslina. Prije ovog postupka se obično daje lokalna anestezija. 
  • Elektrokauterizacija – paljenje, ova se metoda koristi sama ili u kombinaciji s kiretažom. Ovaj postupak može ostaviti ožiljke ako nije ispravno provedena, a također može i potrajati dulje od drugih metoda uklanjanja.
  • Ablacija – vrsta laserskog tretmana uklanjanja izraslina. Ovaj tretman je vrlo učinkovit.

Nakon primjene bilo koje od ovih metoda uklanjanja, koža može ostati svjetlija, te obilježena ožiljkom. Ožiljci su poseban problem kada je u pitanju keratoza lica. Ne postoji metoda, prilikom koje se nekoliko lezija može ukloniti odjednom odnosno tijekom jedne intervencije. 

Seboroična keratoza – prirodno liječenje

Ako su vam laktovi hrapavi i zahvaćeni keratozom, namočite ih u kupku od bademovog ulja s limunovim sokom. Kako bi postupak bio uspješan, potrebno ga je ponoviti 2 puta tjedno. Laktove je u kupki potrebno namakati 15 minuta.

Jabučni ocat je poznat kao prirodni učinkoviti lijek za uklanjanje keratoze, Namočite komadić vate u jabučni ocat te pritisnite na mjesto na kojem se nalazi izraslina i zalijepite flasterom. Flastere mijenjajte više puta na dan. Bitno je napomenuti kako rezultati neće kod svih osoba biti isti. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.30 / 5   70

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: keratoza, seboroična keratoza, keratoze, keratoze prirodno lijecenje, seboroične keratoze, keratoza na koži, seboroicna keratoza slike, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu