Ovisnost o tabletama za smirenje: Dugotrajna i pretjerana upotreba nosi sa sobom ozbiljne posljedice! Evo koji su simptomi i kako se odviknuti od tableta za smirenje

Ovisnost o tabletama za smirenje

Ovisnost o tabletama za smirenje postaje sve češća tema stručnih rasprava. Iako većina ljudi tablete za smirenje uzima iz medicinskih razloga, mnogi odlučuju uzimati više doze bez liječničkog nadzora zbog čega se kroz samo nekoliko tjedana može stvoriti ozbiljna ovisnost. Simptomi ovisnosti o tabletama su različiti, ali se najčešće očituju u sniženom kognitivnom funkcioniranju i usporenoj motorici.

Tablete za smirenje primarno djeluju na usporavanje moždanih funkcija
FOTO: Getty Images

Ovisnost o tabletama za smirenje – vrste

Konzumacija sedativa, odnosno tableta koje se koriste u liječenju tjeskobe i problema sa spavanjem, može biti korisna ako liječnik procijeni da je moguće spriječiti daljnje komplikacije privremenom upotrebom lijekova te postupnim prestankom uzimanja istih. Međutim, kada se i procijeni vrijeme prestanka liječenja farmakologijom, postoje oni koji se boje skidanja s lijekova i povratka simptoma zbog čega već unutar 2 – 3 tjedna neprestane upotrebe lijekova mogu razviti ozbiljan problem ovisnosti.

Tablete za smirenje primarno djeluju na usporavanje moždanih funkcija zbog čega imaju umirujući učinak i poboljšavaju usnivanje.

Najčešće propisivani lijekovi koji se rabe za probleme s tjeskobom i spavanjem su:

 • benzodiazepini
 • barbiturati
 • glutetimidi
 • kloral hidrat
 • meprobamat.

Svaki od navedenih ima drugačiji učinak na organizam, različite nuspojave, ali i visoku razinu razvoja fizičke ili psihološke ovisnosti. Uglavnom se propisuju benzodiazepini koji se smatraju sigurnijima.

Pročitajte članke:

Simptomi ovisnosti o tabletama za smirenje
FOTO: Shutterstock

Simptomi ovisnosti o tabletama za smirenje

Ovisnost predstavlja kompulzivnu potrebu i želju za korištenjem psihoaktivne tvari, čak i kada to ima štetan učinak na svakodnevno funkcioniranje pojedinca. Prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (MKB-10) i podjeli duševnih poremećaja i poremećaja ponašanja uzrokovanih uzimanjem psihoaktivnih tvari (obzirom na tvar) postoji jasna dijagnoza po oznakom F 13 – koja predstavlja duševne poremećaje i poremećaje ponašanja uzrokovane uzimanjem sedativa i hipnotika.

Ovisnost se uglavnom uočava u postupnom povećanju doze kako bi se postigao željeni učinak zbog razvoja tolerancije na lijek, a može doći i do teških simptoma apstinencijskog sindroma koji kod dugotrajnih ovisnika mogu biti prilično ozbiljni i zahtijevati hospitalizaciju.

Ako se redovito koristi bilo koji lijek za smirenje, nikako ga ne biste trebali naglo prestati uzimati jer to može dovesti do ozbiljnih apstinencijskih simptoma. Prestajanje uzimanja lijeka svakako treba biti pod liječničkim nadzorom.

Simptomi ovisnosti o tabletama za smirenje su slični simptomima ovisnosti o drugim psihoaktivnim tvarima, a neki od njih su:

 • oslabljene kognitivne funkcije (smanjena koncentracija i pažnja, oslabljeno pamćenje i prosuđivanje, otežano održavanje fokusa, problemi s razumijevanjem govora i verbaliziranjem)
 • pospanost, vrtoglavica i zbunjenost
 • motorički problemi i otežana koordinacija
 • usporen rad srca i disanje
 • povećan rizik od padova i ozljeda
 • pogoršanje simptoma depresije i anksioznosti
 • promjene raspoloženja ili neprikladno ponašanje
 • rizik od namjernog ili nenamjernog predoziranja.
Kako se odviknuti od tableta za smirenje
FOTO: Getty Images

Kako se odviknuti od tableta za smirenje?

Nažalost, podaci ukazuju na to da je uporaba sredstava za smirenje jako česta iako nisu prisutni odgovarajući medicinski razlozi. Više od 10 % onih koji koriste tablete za smirenje iz nemedicinskih razloga zadovoljava kriterije za razvoj ovisnosti, ali ne traži pomoć za odvikavanje. Prvo suočavanje s problemom i pokušaj odvikavanja može dovesti do teških simptoma apstinencijske krize zbog čega je potrebna stalna stručna, ali i obiteljska podrška kako bi se osoba mogla održati u procesu liječenja.

Pročitajte članak “Apstinencijski sindrom – zašto se javlja i kako pomoći?“.

Prvi korak je suočavanje s problemom i priznavanje ovisnosti, a zatim traženje pomoći u liječenju koje najbolje može osigurati klinika za odvikavanje od tableta (jedna od primjera je Klinika za psihijatriju Vrapče – Zavod za liječenje ovisnosti). Prema podacima Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) lijekovi koji djeluju na živčani sustav bili su treći po potrošnji u 2021. godini, što je približno slično potrošnji i u 2020. godini.

Čini se da je najveći porast zabilježen još prije 10-ak godina, kada je izvješće o korištenju lijekova za 2012. godinu pokazalo da oko 70.000 stanovnika Hrvatske redovito uzima sredstva za smirenje, iz različitih medicinskih i nemedicinskih razloga. Taj trend je ostao postojan te nastavio rasti prema budućim godinama, a sve to je jasan pokazatelj kliničarima i stručnjacima da je potreban poseban oprez s pojedincima koji razvijaju ovakvu vrstu ovisnosti uz već postojeće tegobe s tjeskobnim stanjima.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Šimić, G. (2020). Uvod u neuroznanost emocija i osjećaja. Ljevak: Zagreb.
 2. Kelser, E. A. (2016). What Are Sedatives? Everyday Health.
 3. Hrvatski zavod za javno zdravstvo. (2012). Međunarodna klasifikacija bolesti i srodnih zdravstvenih problema: MKB-10 (deseta revizija). Medicinska naklada: Zagreb.
 4. Becker, W. C. i sur. (2007). Non-medical use, abuse and dependence on sedatives and tranquilizers among US adults: psychiatric and socio-demographic correlates. Drug and alcohol dependence, 90(2-3): 280–287.
 5. Ovisnost o lijekovima protiv tjeskobe i sredstvima za spavanje. (2014). MSD medicinski priručnik za pacijente.
 6. Izvješće o potrošnji lijekova u Republici Hrvatskoj u 2021. godini. HALMED.

Ocijenite članak

3.33 / 5   3

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu