7 moćnih mirisa: Uz ova eterična ulja poboljšajte raspoloženje i podignite energiju

Uz ova eterična ulja poboljšajte raspoloženje i podignite energiju

Miris je jedino od pet osjetila koje je direktno povezano s limbičkim režnjem (centrom za kontrolu emocija) u mozgu. Zahvaljujući tome, mirisi mogu utjecati na naše raspoloženje i emocije. Mirisi pojedinih eteričnih ulja mogu probuditi pozitivne emocije, djelovati umirujuće, pa čak i djelovati kao afrodizijak.

U nastavku donosimo sedam eteričnih ulja koja mogu popraviti vaše raspoloženje i potaknuti osjećaj sreće.

1. Eterično ulje limuna

Miris ovog ulja poboljšava koncentraciju, djeluje osvježavajuće i opuštajuće. Miris eteričnog ulja limuna pomaže u balansiranju emocija, djeluje antidepresivno, smanjuje osjećaj ljutnje i daje trenutačni osjećaj energije.

Ovo ulje idealan je izbor tijekom zimskih dana jer djeluje antivirusno i antibakterijski te pomaže u tretmanu gripe i prehlade. Ako se koristi u difuzeru, djeluje kao prirodni dezinficijens prostora.

Eterično ulje lavande
FOTO: Shutterstock

2. Eterično ulje lavande

Miris ovog ulja ima umirujući učinak te pomaže u smanjenju stresa. Lavanda pomaže u otklanjanju nervoze i djeluje kao antidepresiv. Ujedno pomaže i kod glavobolje i migrene.

Pročitajte članak “Eterično ulje lavande – upotreba na 7 načina“.

3. Eterično ulje jasmina

Ovo ulje djeluje relaksirajuće i pomaže u otpuštanju nervoze, te djeluje antidepresivno. Eterično ulje jasmina pobuđuje osjećaj samopouzdanja, povjerenja u sebe i pomaže u revitaliziranju energije.

Ovo ulje idealan je izbor kada se želite osjećati dobro u svojoj koži, trebate samopouzdanje i osjećaj poletnosti i vitalnosti.

4. Eterično ulje ružmarina

Ovo ulje poboljšava koncentraciju i pamćenje te pomaže u otklanjanju umora. Miris ovog ulja pomaže kod glavobolje te daje osjećaj energije i vitalnosti. Ovo ulje također pomaže u uklanjanju mišićnih bolova nastalih uslijed zamora. Zato je idealno za opuštanje i “vraćanje energije” nakon umornog radnog dana.

Pročitajte članak “Eterično ulje ružmarina – potaknite rast kose i pročistite kožu“.

Eterično ulje cimeta
FOTO: Shutterstock

5. Eterično ulje cimeta

Ovo ulje ima stimulirajuće djelovanje i pomaže u otklanjanju osjećaja zamora i iscrpljenosti. Eterično ulje cimeta poboljšava koncentraciju i pamćenje te je idealno (kao i ulje ružmarina i mente) za obavljanje mentalnih aktivnosti, poput učenja ili umnog rada na poslu.

Pročitajte članak “Napravite sami ulje cimeta i iskusite njegove blagodati“.

6. Eterično ulje mente

Ovo ulje trenutačno poboljšava koncentraciju, daje energiju, stimulira jasno rasuđivanje te stimulira um. Ovo ulje idealno je za osvježavanje prostora te kao “pomoćno sredstvo” tijekom učenja ili obavljanja bilo koje umne aktivnosti, kao i za trenutačno buđenje.

Eterično ulje ylang ylanga
FOTO: Shutterstock

7. Eterično ulje ylang ylanga

Ovo ulje je slatkastog mirisa i djeluje opuštajuće na um. Otpušta nervozu, smanjuje osjećaj ljutnje i trenutačno popravlja raspoloženje. Također, ima i svojstva afrodizijaka te je idealan izbor za kreiranje romantičnog ugođaja, pomoću difuzera.

Više o tome kako koristiti eterična ulja pomoću difuzera pročitajte u članku “Difuzeri za eterična ulja – koji odabrati i kako ga koristiti?“.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.29 / 5   7

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu