Napravite sami ulje cimeta i iskusite njegove blagodati

ulje od cimeta

Cimet je savršena kombinacija sjajnog začina i prirodnog lijeka. Iako njegova upotreba i nije toliko raširena u našim krajevima, ulje cimeta ima brojne pozitivne učinke na zdravlje tijela i ljepotu kože.

Postoje dvije vrste ulja:

  • esencijalno ulje jake jačine, koje se dobije složenim postupkom iz listova i kore biljke cimeta,
  • ulje cimeta u bazi maslinovog ulja koje možete napraviti sami kod kuće.

Ulje cimeta može se koristiti:

  • u tretiranju akni,
  • kao tretman za ekceme,
  • za čišćenje tjemena,
  • kao repelent u eliminiranju komaraca,
  • osvježivač prostora,
  • za smanjenje bora (mješavina 3 kapi esencijalnog ulja cimeta i dvije žlice maslinovog ulja),
  • za kuhanje,
  • za prirodno liječenje brojnih zdravstvenih tegoba.

Recept za izradu ulja cimeta kod kuće

ulje cimeta

Štapiće cimeta stavite u staklenu teglu, potom ih prelijete čistim maslinovim uljem, tako da budu potpuno prekriveni (potopljeni). Teglu dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temperaturi 3 tjedna. Teglu je potrebno svaki dan dobro promućkati.

Nakon 3 tjedna procijedite ulje kroz gazu u tamnu bocu. Broj štapića cimeta može se odrediti proizvoljno, ali idealna kombinacija je 5-6 štapića na pola litre ulja. Što je veći broj štapića cimeta, to bolje.

Ukoliko ne možete pronaći štapiće možete koristiti i prah cimeta u omjeru 1:5, u odnosu na ulje (100 g praga cimeta na pola litre ulja). No, dugotrajnim stajanjem samljevenog cimeta gube se mnoga ljekovita svojstva, stoga se savjetuje upotreba štapića.  

Koje su prednosti korištenja ulja cimeta?

Ovo ulje ima antiseptička i analgetička svojstva, te brojne druge blagodati.

Ulje cimeta odličan je pročišćivač krvi od svih nečistoća, te odlično djeluje na sprječavanje pojave prištića. Poboljšava cirkulaciju krvi i sprječava stvaranje ugrušaka. Zbog svojih antibakterijskih svojstva pozitivno djeluje na uništenje bakterija u urinarnom traktu te se koristi i kao lijek protiv kandide.

Redovitom upotrebom ulja cimeta regulira se probava, smanjuje napuhanost i plinovi.

Za sve probleme i infekcije u ustima: ranice, gljivice po jeziku, probleme oko zubnog tkiva promućkajte jednu veliku žlicu ulja cimeta. Ulje mućkajte nekoliko minuta,a potom ispljunite.

Ulje cimeta pokazalo se djelotvorno kod artritisa i boli u mišićima. Potrebno je manju količinu utrljati na bolno mjesto te proces ponavljati 2 puta dnevno, ujutro i navečer. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.20 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu