7 prirodnih osvježivača zraka – brzo i jeftino

prirodni-osvjezivac-zraka

Kada se nalazimo u čistom i svježem prostoru osjećamo se bolje. To je dokazano i kroz istraživanje objavljeno 2009. na PubMed.org. Naime, dokazali su da aromaterapija smanjuje stres kod grupe srednjoškolaca, usporedivši ih s drugom grupom srednjoškolaca koji su primali placebo. Istraživanje ukazuje na učinkovitost aromaterapije i smirujućeg efekta koji ima na ljude.

Da bismo si osigurali ugodne mirise, često mislimo da je potrebno izdvojiti i velike količine novca. Ipak svi oni osvježivači zraka, velike mirisne svijeće i štapići koštaju mnogo?  

prirodni osvježivači zraka
Foto: Photospin

Da bismo dokazali suprotno, donosimo 7 prirodnih načina, koji bez kemikalija, uz malo novca, osiguravaju „stres free zonu“, udobnost i svježinu za vaš dom.

Češeri

Nekoliko kapi esencijalnog ulja (npr. cimeta ili lavande) stavite na češer. Skup takvih češera položite u košaru i mijenjajte njihovu poziciju iz prostorije u prostoriju. Češere pronađite u prirodi i zapamtite da je samo nekoliko kapi po češeru sasvim dovoljno. 

aromaterapija-ceserom
Foto: Photospin

Naranča i cimet

U vodu koja krčka na štednjaku, dodajte kriške naranče i nekoliko žlica cimeta u prahu, ili štapića cimeta. Ugasite plamen i ostavite lončić na štednjaku; prekrasan miris širit će se kuhinjom i prostorijama vašeg doma.

naranca-i-cimet
Foto: Photospin

Ulje u spreju

Da biste zamijenili kemikalije iz osvježivača zraka ugodnim esencijalnim uljima, dovoljni su vam esencijalno ulje, voda i bočica za raspršivanje. Tri do četiri kapi esencijalnog ulja po vlastitom odabiru pomiješajte sa šalicom vode. Tekućinu prelijte u bočicu za raspršivanje i koristite kao osvježivač zraka. Prije uporabe protresite bočicu. Tekućinom možete posprejati zrak, jastuke, pa čak i kauč.

Čistač tepiha

Tepisi su često izvori neugodnih mirisa, a jednostavan način njihova čišćenja je kombinacija boraxa, sode bikarbone, esencijalnog ulja ili začina. Sve sastojke treba pomiješati, a potom raspršiti po tepihu. Ostavite smjesu 15 do 20 minuta, a potom tepih usisajte. Detaljnije upute pronađite na linku.

cisti-tepih
Foto: Photopsin

Nauljeni štapići

Jednostavan trik za svježinu vaše kupaone krije se u kombinaciji štapića za uši umočenih u vaše najdraže esencijalno ulje. Štapić sakrijte u rolu papira i uvijek ćete imati tajan, malen, ali moćan izvor ugode. Preporučujemo da istovremeno koristite nekoliko štapića.

Osvježivač zraka u staklenci

Ovaj osvježivač zraka možete koristiti u svojem domu, ali i automobilu. Probušite nekoliko rupica na poklopcu staklenke, a u staklenku stavite ½ šalice sode bikarbone te 4 do 6 kapi esencijalnog ulja. Staklenku položite gdje god zaželite miris svježine. Ako nemate staklenku s limenim čepom, poklopite bilo koju s pamučnom krpom ili plastikom te na njima probušite rupice. Da bi staklenka stalno pružala ugodan miris, svakih nekoliko tjedana u nju ponovno kapnite nekoliko kapi esencijalnog ulja.

prirodni osvježivači zraka
Foto: Photospin

Cvijeće

Bilo bi neobično da u nizu prirodnih načina kojima možete osvježiti prostor ostavimo onaj najočitiji – cvijeće. Biljke same po sebi pročišćuju zrak prostorija u kojima se nalazite, a i dekorativno su veliki plus za svaku sobu u kojoj se nalaze.

Svježe cvijeće
Foto: Unsplash

Zato pohitajte na tržnicu po svoj stručak ili u najbližu prodavaonicu, kako biste pribavili biljku koja će danonoćno čuvati vaš dom od neugodnih i ustajalih mirisa.

Članak uređen:

Saznajte više o sodi bikarboni u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: esencijalni papir, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

7 prirodnih osvježivača zraka – brzo i jeftino

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Konacno sve na jednom mjestu o ‘sodi bikarboni’ pa da prekinemo sa ‘babskim pricama’. Cestitke!