7 prirodnih osvježivača zraka – brzo i jeftino

7 prirodnih osvježivača zraka

Kada se nalazimo u čistom i svježem prostoru, osjećamo se bolje. To je dokazano i kroz istraživanje objavljeno 2009. godine na PubMed.org. Naime, dokazali su da aromaterapija smanjuje stres kod grupe srednjoškolaca, usporedivši ih s drugom grupom srednjoškolaca koji su primali placebo. Istraživanje ukazuje na učinkovitost aromaterapije i smirujućeg efekta koji ima na ljude.

Da bismo si osigurali ugodne mirise, često mislimo da je potrebno izdvojiti i velike količine novca. Ipak, svi oni osvježivači zraka, velike mirisne svijeće i štapići koštaju mnogo.

Da bismo dokazali suprotno, donosimo sedam prirodnih načina koji bez kemikalija, uz malo novca, osiguravaju “stress free zonu”, udobnost i svježinu za vaš dom.

Češeri
FOTO: Shutterstock

Češeri

Nekoliko kapi esencijalnog ulja (npr. cimeta ili lavande) stavite na češer. Skup takvih češera položite u košaru i mijenjajte njihovu poziciju iz prostorije u prostoriju. Češere pronađite u prirodi i zapamtite da je samo nekoliko kapi po češeru sasvim dovoljno. 

Pročitajte članak “Vodič kroz eterična ulja – koje su sve primjene“.

Naranča i cimet
FOTO: Shutterstock

Naranča i cimet

U vodu koja krčka na štednjaku dodajte kriške naranče i nekoliko jušnih žlica cimeta u prahu ili štapića cimeta. Ugasite plamen i ostavite lončić na štednjaku. Prekrasan miris širit će se kuhinjom i prostorijama vašeg doma.

Ulje u spreju
FOTO: Shutterstock

Ulje u spreju

Da biste zamijenili kemikalije iz osvježivača zraka ugodnim esencijalnim uljima, dovoljni su vam esencijalno ulje, voda i bočica za raspršivanje. Tri do četiri kapi esencijalnog ulja po vlastitom odabiru pomiješajte sa šalicom vode.

Tekućinu prelijte u bočicu za raspršivanje i koristite kao osvježivač zraka. Prije uporabe protresite bočicu. Tekućinom možete posprejati zrak, jastuke, čak i kauč.

Pročitajte članak “Eterična ulja – zdravlje iz mirisa“.

Čistač tepiha
FOTO: Shutterstock

Čistač tepiha

Tepisi su često izvori neugodnih mirisa, a jednostavan način njihova čišćenja je kombinacija boraksa, sode bikarbone, esencijalnog ulja ili začina. Sve sastojke treba pomiješati, a potom raspršiti po tepihu. Ostavite smjesu 15 – 20 minuta, a potom tepih usisajte. Detaljnije upute pronađite u članku “How To Make A Cheap & Natural Deodorizing Carpet Powder“.

Nauljeni štapići
FOTO: Shutterstock

Nauljeni štapići

Jednostavan trik za svježinu vaše kupaonice krije se u kombinaciji štapića za uši umočenih u vaše najdraže esencijalno ulje. Štapić sakrijte u rolu papira i uvijek ćete imati tajni, maleni, ali moćni izvor ugode. Preporučujemo da istovremeno koristite nekoliko štapića.

Osvježivač zraka u staklenci
FOTO: Shutterstock

Osvježivač zraka u staklenci

Ovaj osvježivač zraka možete koristiti u svojem domu, ali i automobilu. Probušite nekoliko rupica na poklopcu staklenke, a u staklenku stavite pola šalice sode bikarbone te 4 – 6 kapi esencijalnog ulja.

Staklenku položite gdje god zaželite miris svježine. Ako nemate staklenku s limenim čepom, poklopite bilo koju s pamučnom krpom ili plastikom te na njima probušite rupice.

Da bi staklenka stalno pružala ugodan miris, svakih nekoliko tjedana u nju ponovno kapnite nekoliko kapi esencijalnog ulja.

Cvijeće
FOTO: Shutterstock

Cvijeće

Bilo bi neobično da u nizu prirodnih načina kojima možete osvježiti prostor izostavimo onaj najočitiji – cvijeće. Biljke same po sebi pročišćuju zrak prostorija u kojima se nalazite, a i dekorativno su veliki plus za svaku sobu u kojoj se nalaze.

Zato pohitajte na tržnicu po svoj stručak ili u najbližu prodavaonicu, kako biste pribavili biljku koja će danonoćno čuvati vaš dom od neugodnih i ustajalih mirisa.

Pročitajte članak “Kućne biljke koje pročišćavaju zrak“.

Članak objavljen:

Saznajte više o sodi bikarboni u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Domaci recept za osvježivač od sode i cimeta, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu