Organski insekticidi za vaš dom – sigurno i netoksično

ciscenje

Važno je znati da, koliko god naporni, kukci su važna karika u našem ekosustavu. Možda nam nisu dragi, ali zato što ih trebamo, moramo izbjegavati njihovu potpunu eliminaciju.

organski-insekticidi

Proizvodi u nastavku teksta smatraju se organskim insekticidima, netoksičnim i sigurnima za uporabu u blizini djece i kućnih ljubimaca.

Kremena zemlja je sedimentni kamen, koji se sastoji od fosiliziranih ostataka algi. U fino usitnjenom obliku, kremena zemlja je efektivan organski insekticid koji dehidrira insekte.

kremena-zemlja

Dobar je sa žoharima, mravima, puževima, paukovima, i gotovo svim ostalim insektima. Prašak se može raspršiti na sva područja na kojima su insekti učestali, ili ga možete pomiješati s vodom i koristiti kao sprej. Kremena zemlja uništava i korisne insekte pa treba pripaziti s njezinom uporabom!

Ulje nima, dobiveno iz drva nima, koristi se stoljećima u organskom uzgoju, kao i u kulturama diljem svijeta kao organski insekticid. Može ga se raspršiti unutar doma, u blizini vrata, ili po drvenim podovima. Djeluje odbijajuće na insekte te im onemogućuje hranjenje, razmnožavanje i rast.

Ulje češnjaka možete proizvesti u vlastitom domu. Svježi češnjak namačite 2-3 tjedna ili ga prokuhajte u vodi, a potom stisnite. Tekućinu možete raspršiti u obliku spreja unutar i izvan kuće, blizu vrata i drvenih podova za obranu od većine insekata.

cesnjak

Mješavine esencijalnih ulja za odbijanje insekata čine čuda po pitanju svih letećih, puzećih ili gmižućih kukaca. Generalno su sigurni za raspršivanje po prostorijama, za apliciranje na kožu, ili vunene vate koje ćete postaviti unutar doma, kao prevenciju od insekata. Neka takva ulja su eukaliptusovo, esencijalno ulje limunove trave, peperminta i lavande.

esencijalno-ulje-lavande

CedarCide se dobiva od cedra i ima aromu koja efektivno odbija insekte. Možete ga koristiti kao i uobičajeni insekticid, osim što ovaj organski insekticid neće izazvati mučnine dok ga raspršujte u prostoru ili vani.

Savjet:

Postoje brojni „domaći“ i komercijalni organski insekticidi. Neki ljudi se na njih zaklinju, dok ih drugi proklinju. Prije nego isprobavate išta novo, od domaćeg eksperimenta protiv nametnika do kupljenog proizvoda, pažljivo pročitate upute za korištenje i sigurnost sastojaka.

ciscenje-u-kucanstvu

Samo zato što je nešto organsko, ne znači da je uvijek sigurno za korištenje u blizini naših najmlađih i kućnih ljubimaca!

Sigurna (ne i najsigurnija) alternativa kemijskim insekticidima

Ne zaslužuje mjesto uz organske insekticide, ali ako se mučite s ozbiljnim insektima (kao što su žohari), ovo je sigurniji insekticid nego kemijski:

  • 100% bornu kiselinu, dovoljnu količinu šećera i krute biljne masti pomiješajte u loptice veličine onih za golf.

Ove boraks kuglice možete sakriti iza hladnjaka, u zidove, ili u donji dio kuhinje. Vani ih možete sakriti na mračna mjesta.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu