Kako se riješiti dosadnih nametnika u kućanstvu? – ekološki načini

organski-insekticidi

Organski insekticidi i prirodni načini sprečavanja nametnika jedni su od prioriteta ka održivom razvoju. U svojem kućanstvu ne morate koristiti kemijske inskticide i svejedno možete biti lišeni posjeta mrava, paukova ili nekih, još manje ugodnih gostiju.

ciscenje-kuhinje

Uštedite novac i poboljšajte svoj imunološki sustav ne špricajući kemijske preparate protiv insekata. Nastavite čitati i saznajte kako.

Opasnosti kemijskih insekticida

  • Uporaba insekticida povezana je s oštećenjima na mozgu, neravnotežom hormona, oslabljenim imunološkim sustavom, nekoliko tipova raka, limfomom, Parkinsovom bolešću, pobačajem itd.
  • Insekticidi su rijetko usmjereni na samo jedan tip insekata te utječu i na insekte koji nisu nametnici. Leptiri i bumbari jedni su od njih, a svi znamo koliko su važni u procesu oprašivanja. Također znamo da je oprašivanje ključno za biljke, a time i hranu koju jedemo.
  • Insekticidi uništavaju primarne izvore hrane nekih ptica i vodozemaca.

Prevencija od nametnika u vašem domu

Prvi i najvažniji dio sprečavanja insekata i štetočina je prevencija. Držeći insekte dalje od naših domova može eliminirati danju potrebu za intervencijom.

ciscenje-u-kucanstvu

Započnite s uklanjanjem svega što bi moglo privući kukce. Odstranite vodu koja kaplje ili stoji, prljavo posuđe, ljepljive radne površine, ili otvorenu hranu za kućne ljubimce.

Očistite površine na kojima bi mogli vrebati insekti, kao što su građevinski materijal, otpad koji se nalazi u dvorištu, ili smeće.

Držite kante za smeće (u i izvan kuće) čistima.

smece

Budite sigurni da ste obrisali sve prolivene tekućine u ladicama kuhinje.

Provjerite svoja vrata i prozore. Tražite potencijalne rupe ili pukotine kroz koje bi insekti mogli proći. Zatvorite ih ili začepite kako vam odgovara.

Korisni kukci, kao što su bubamare, bogomoljke ili zlatooke hrane se manjim insektima koji mogu „zalutati“ u vaš dom. Mnogi pauci, kao što su dugonogi mogu biti korisni. Ako zalutaju unutar vaše kuće, možete ih jednostavno premjestiti van.

bubamara

Zamke za insekte hvataju insekte pomoću ljepila, slično papiru za muhe. Omogućuju vam da ih podignete i bacite. Zamke s mamcem mame insekte u zamku i trebalo bi ih smjestiti izvan i dalje od vaše kuće. Mnoge zamke s mamcem mogu se koristiti iznova.

Isprobajte biljke za odbijanje kukaca, kao što su kadife ili limunova trava.  Ove bi biljke trebali odbijati mnoge kukce, uključujući komarce. Možete ih zasaditi izvan kuće kao barijeru kukcima. Ulje limunske trave isto može pomoći.

kadife

Ptice. Postavite mjesto na kojem se ptičice mogu okupati ili hranilicu kako biste ih namamili u dvorište. Hranit će se na insektima izvan kuće, a vi ćete biti nagrađeni s manje kukaca i cvrkutom zahvale.

Kokoši. Ako imate dvorište, zašto ne biste nabavili i koju koku? Osim što će vas riješiti insekata, davat će i domaća jaja.

kokosi

Pročitajte naš članak o organskim proizvodima protiv nametnika, koji nisu toksični i sigurni su za uporabu u blizini djece i kućnih ljubimaca. Članak možete pročitati ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako se riješiti dosadnih nametnika u kućanstvu? – ekološki načini

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.