Prirodno sredstvo protiv kukaca u kućanstvu: Zaštitite svoje zdravlje i riješite se dosadnih nametnika na ekološki način

Prirodno sredstvo protiv kukaca u kućanstvu

Organski insekticidi i prirodni načini sprječavanja nametnika neki su od prioriteta održivog razvoja. Ako se odlučite za prirodno sredstvo protiv kukaca, izbjeći ćete korištenje opasnih kemijskih insekticida, a bit ćete lišeni posjeta mrava, paukova ili drugih nepoželjnih gostiju.

Uštedite novac i poboljšajte svoj imunološki sustav ne špricajući kemijske preparate protiv insekata. Saznajte kako odabrati najbolje i za vas bezopasno sredstvo protiv kukaca.

sredstvo protiv kukaca
FOTO: Getty Images

Opasnosti kemijskih insekticida

Kemijski insekticidi mogu naštetiti organizmu na nekoliko načina:

  • uporaba insekticida povezana je s oštećenjima na mozgu, neravnotežom hormona, oslabljenim imunološkim sustavom, nekoliko tipova raka, limfomom, Parkinsovom bolešću, pobačajem itd.
  • insekticidi su rijetko usmjereni na samo jedan tip insekata te utječu i na insekte koji nisu nametnici; leptiri i bumbari jedni su od njih, a svi znamo koliko su važni u procesu oprašivanja; također, znamo da je oprašivanje ključno za biljke, a time i hranu koju jedemo
  • insekticidi uništavaju primarne izvore hrane nekih ptica i vodozemaca.

Prirodno sredstvo protiv kukaca – prevencija

Prvi i najvažniji dio sprječavanja insekata i štetočina je prevencija. Držanje insekata dalje od naših domova može eliminirati potrebu za intervencijom.

Započnite s uklanjanjem svega što bi moglo privući kukce. Odstranite vodu koja kaplje ili stoji, prljavo posuđe, ljepljive radne površine ili otvorenu hranu za kućne ljubimce.

Prevencija od nametnika u vašem domu
FOTO: Getty Images

Očistite površine na kojima bi mogli vrebati insekti, kao što su građevinski materijal, otpad koji se nalazi u dvorištu ili smeće.

Držite kante za smeće (u i izvan kuće) čistima.

Budite sigurni da ste obrisali sve prolivene tekućine u ladicama kuhinje.

Provjerite svoja vrata i prozore. Tražite potencijalne rupe ili pukotine kroz koje bi insekti mogli proći. Zatvorite ih ili začepite, kako vam odgovara.

Korisni kukci
FOTO: Getty Images

Sredstvo protiv kukaca mogu biti i kukci

Korisni kukci, kao što su bubamare, bogomoljke ili zlatooke, hrane se manjim insektima koji mogu “zalutati” u vaš dom. Mnogi pauci, kao što su dugonogi, mogu biti korisni. Ako zalutaju unutar vaše kuće, možete ih jednostavno premjestiti van.

Iako ne spadaju u prirodna sredstva protiv kukaca, zamke za insekte su bolja opcija od kemijskih insekticida. One hvataju insekte pomoću ljepila, slično papiru za muhe. Omogućuju vam da ih podignete i bacite. Zamke s mamcem mame insekte u zamku i trebalo bi ih smjestiti izvan i dalje od vaše kuće.

Mnoge zamke s mamcem mogu se koristiti iznova.
sredstva protiv kukaca
FOTO: Getty Images

Isprobajte biljke za odbijanje kukaca, kao što su kadife ili limunska trava. Ove bi biljke trebale odbijati mnoge kukce, uključujući komarce. Možete ih zasaditi izvan kuće kao barijeru kukcima. Ulje limunske trave isto može pomoći.

Hranilica za ptice
FOTO: Getty Images

Dobrodošle su i ptice i kokoši

Postavite mjesto na kojem se ptičice mogu okupati ili hranilicu kako biste ih namamili u dvorište. Hranit će se insektima izvan kuće, a vi ćete biti nagrađeni s manje kukaca i cvrkutom zahvale.

Ako imate dvorište, zašto ne biste nabavili i koju koku? Osim što će vas riješiti insekata, davat će i domaća jaja.

Više o organskim proizvodima protiv nametnika, koji nisu toksični i sigurni su za uporabu u blizini djece i kućnih ljubimaca, pročitajte u članku “Organski insekticidi za vaš dom – sigurno i netoksično“.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu