Fitoterapija – prirodni način liječenja i izrada biljnih pripravaka

fitoterapija

Fitoterapija ili herbalizam označava korištenje ljekovitih biljaka, biljnih lijekova i pripravaka za liječenje i prevenciju bolesti. Znanstvena je liječnička praksa i odvojena je od drugih načina liječenja. Herbalizam se oslanja na empirijsko istraživanje medicinskih biljaka i povezano je s tradicionalnim praksama liječenja.

Fitoterapija je način liječenja, sprječavanja i ublažavanja bolesti i tegoba korištenjem cijelih ljekovitih biljaka ili samo dijelova (cvjetovi, listovi, korijen), ali i uporabom eteričnih ulja, ekstrakata i gotovih pripravaka (čajevi, tinkture, masti i kapsule).

fitoterapeutski preparati

Postoji mnogo fitoterapeutskih preparata. Neki od njih su ginkgo (ginkgo biloba) koji se koristi za liječenje brojnih kognitivnih bolesti i bolesti središnjeg živčanog sustava. Zatim, kantarion ili gospina trava što se obično koristi u liječenju depresije. Korijen i biljka echinacea koristi se kod liječenja i prevencije prehlade i drugih bolesti respiratornog sustava te vražja kandža čiji se korijen koristi za liječenje kronične boli u donjim leđima.

Homeopatija, fitoterapija, aromaterapija

Važno je razlikovati fitoterapiju, aromaterapiju i homeopatiju jer iako su sva tri načina liječenja povezana s prirodom, ne označavaju isti pristup.

Fitoterapija je način liječenja koji potječe još od starog Egipta i prvih pisanih tragova čovjeka. Tisućama godina je korištenje biljaka bio jedini način liječenja, a do novih spoznaja se dolazilo iskustvima koja su se prenosila s generacije na generaciju. Kod fitoterapije koriste se cvjetovi, listovi, kora, korijen i stabljika biljaka, a pripremaju se i čajevi (topli i hladni postupak), tinkture, macerati i ostali biljni preparati. Za izradu fitoterapijskih preparata koriste se ili svježe ili sušene biljke.

homeopatija

Homeopatija pak označava izradu pripravaka od biljnog, ali i životinjskog ili mineralnog podrijetla. Fokus je na holističkom pristupu koji predstavlja kako je čovjek cjelina sa svojim fizičkim, emocionalnim, mentalnim i duhovnim karakteristikama. Simptomi bolesti su prema homeopatiji pozitivne reakcije kojima organizam reagira na svakodnevne nestabilnosti poput stresa i pokušava uspostaviti ravnotežu – homeostazu

Aromaterapija je zapravo dio fitoterapije jer predstavlja korištenje eteričnih ulja koja se dobivaju iz različitih dijelova biljaka, kao i fitoterapijski pripravci. Eterična ulja najčešće se dobivaju vodenom ili parnom destilacijom, a iako nose naziv ulja, oni su nemasne tvari koje se dobivaju iz biljaka.

Djelovanje fitoterapije

Kada koristite fitoterapiju kao način liječenja trebate biti strpljivi jer je djelovanje biljke sporo kao i sami rezultati liječenja. Ne mogu se izliječiti sve bolesti, ali se putem fitoterapije unose mnoge tvari koje pospješuju organizam kao što su eterična ulja, enzimi, vitamini i antioksidansi. Pomoću fitoterapije možete spriječiti pojavu bolesti, pospješiti rad metabolizma te izbaciti štetne tvari iz organizma.

Fitoterapija se koristi kod liječenja:

 • rana i lezija,
 • uganuća i modrica,
 • seboreje,
 • kožnih infekcija,
 • upala grla, nosa te vaginalnih upala,
 • upala površine oka.

Koristi se i kod olakšavanja:

 • kožnih upala,
 • upala zglobova i mišića,
 • boli u mišićima i zglobovima,
 • varikozne ulceracije.

Fitoterapija – recepti

Fitoterapija se odnosi na održavanje zdravlja. Što smo bliže prirodi – to ćemo manje biti bolesni. Kako bi se postiglo zdravlje trebamo živjeti u ravnoteži s prirodom i nama samima. Zdravi način života – raznolika prehrana, društvene aktivnosti, duhovne aktivnosti i poboljšanje vlastitog života (postavljanje ciljeva) ključni su za sam život.

Fitoterapija – kašalj

Imunosni sustav razvija se od rođenja i sazrijeva u dobi od oko 15 godina, a mala djeca nemaju toliko jak imunitet. Stoga većina pedijatara imaju pacijente koji boluju od respiratornih infekcija. Hladnoća, virusi, topli i suhi zrak u kućama te neaktivnost vode do upale nosa, mandula, bronha, pluća i ždrijela.

Preporučuje se koristiti eterična ulja kako bi dezinficirali zrak radi dobrobiti dišnog sustava. Kada odlazite van iz stana ostavite otvorene prozore kako bi se stan prozračio jer topli domovi sa suhim zrakom zgusnu sekret iz nosa i mogu potaknuti pojavu kašlja i problema s respiratornim sustavom. Osim prozračivanja možete na radijatore staviti posudice s vodom i u njih nakapati 10 kapi eteričnog ulja eukaliptusa, mente, mirte, mandarine i lavande. Eterično ulje će omogućiti lakše disanje, a i uspjet ćete uništiti mikroorganizme i dezinficirati zrak.

cajevi

Za liječenje grlobolje preporučuje se i redovito pijenje čaja od ljekovitog bilja kao što su čaj od majčine dušice, mente, kadulje, islandski lišaj, neven, bazga ili hibiskus koji su snažnog antibakterijskog djelovanja. U čaj dodajte med i limun. Možete koristiti livadni med, bagremov, šumski ili od kadulje koji će pojačati djelovanje čaja. Limun je prirodni antioksidans, a i bogat je vitaminom C. 

sirup protiv kaslja

Možete napraviti i svoj sirup protiv kašlja kako bi olakšali grlobolju. Skuhajte čaj od imele, nevena, kadulje i trputca, procijedite ga i kad se ohladi dodajte meda onoliko koliko je potrebno da dobijete sirupastu konzistenciju. Dodajte malo i limunovog soka ili vitamina C u prahu, a možete dodati i kap eteričnog ulja anisa ili komorača.

Fitoterapija – cirkulacija

Slaba cirkulacija problem je s kojim se puno ljudi susreće, a ona je važna za cjelokupni rad organizma. Do organa kroz krvotok putuju svi tijelu potrebni nutrijenti, minerali i kisik. 

Fitoterapija primjenjuje korištenje ljekovitih biljaka koje pokreću našu cirkulaciju, a to su:

 • glog – biljka za cirkulaciju i jačanje srca, hrani i jača srčane stanice i regulira tlak,
 • kopriva – puna je željeza, klorofila, a potiče cirkulaciju i bolji rad bubrega,
 • imela – odlična je za cirkulaciju, imunitet i detoksikaciju jetre,
 • borovica – potiče cirkulaciju i rad bubrega, a primjenjuje se izvana tako da ju umasirate u kožu zbog čega koža pocrveni – cirkulacija se pojača, a odlično djeluje na bolne zglobove i mišiće,
 • lavanda – odličnog mirisa, umiruje i psihu i tijelo, ali i potiče cirkulaciju,
 • ružmarin – razbuđuje, osvježava, potiče cirkulaciju i peristaltiku crijeva,
 • lazarkinja – potiče cirkulaciju, rad bubrega i rastvara ugruške.

Biljni pripravci

Neke ljekovite biljke mogu se koristiti odmah nakon branja, za prehranu i/ili liječenje, a od nekih je potrebno napraviti biljne pripravke u tri oblika:

 • infuzi – pripremaju se od mekanih dijelova biljke, odnosno listova i cvjetova. Suhi listovi i cvjetovi se preliju s vrućom vodom, a nakon 20 do 30 minuta napitak je spreman za konzumiranje. Odnos vode i suhih ljekovitih biljaka ovisi o vrsti biljke i problemu koji se tretira.
 • dekokti – priprema se od tvrđih dijelova biljke, odnosno korijena i stabljike. Kuhaju se otprilike 10 do 15 minuta, a zatim se procijede i napitak je spreman za konzumiranje.
 • macerati – biljke koje se potope u vodi ili ulju te se nakon nekog vremena (vodeni macerati do nekoliko sati, a uljni do mjesec dana) procijede i tekući dio je spreman za korištenje.

Integralne otopine svježeg bilja (SIPF – Suspensions Intégrales de Plantes Fraîches – integralna suspenzija svježeg bilja) razvijena je tehnologija stabilizacije biljaka u izvornom obliku, a obuhvaća korištenje svježeg ljekovitog bilja, izlaganja biljaka vrlo niskoj temperaturi te očuvanje cjelokupnih komponenti biljaka uključujući enzimatsku funkciju biljne stanice. Takva tehnologija omogućila je dostupnost ljekovitog bilja terapeutima, liječnicima i farmaceutima, u stanju što sličnijem onome koje ima dok raste u zemlji.

biljni ekstrakti

Postoje i standardizirani ekstrakti ljekovitih biljaka (EPS – Les Extraits de Plantes fraîches Standardisés) koji se dobivaju liksivijacijom – progresivno iscrpljivanje aktivnih tvari pomoću etanola jer se tako dobije veća koncentracija aktivnih tvari. Oni mogu biti i suhi, a dobivaju se tako da se tinkture ljekovitog bilja prevode preko toplih metalnih površina. Tinktura isparava, a preostaje prah koji se standardizira na određenu količinu aktivne tvari u njemu. Koristi se u obliku kapsula i tableta.

Fitoterapija – Zagreb

U Zagrebu se možete profesionalno savjetovati s jednom od vodećih fitoterapeutkinja u Hrvatskoj, dr. med. Ksenijom Krajina Pokupec koja vodi Botana Fitocentar, specijalizirano poduzeće čajeva i biljnih proizvoda u Zagrebu koje provodi fitoterapiju.

Njihovi proizvodi uključuju čajne mješavine, kupke/hidrolate, sirupe, medne mješavine, šampone, eterična ulja, tinkture, kreme, meleme, pojedinačno bilje, tonik i losion, a cijene se kreću od 60 do 150 kuna.

U Farmaciji u Ilici 11 u Zagrebu djeluje Fitoaromaterapijsko savjetovalište. Aromaterapija je dio fitoterapije i obuhvaća korištenje eteričnih ulja i esencija kako bi se očuvao zdrav duh, tijelo i um, ali i za liječenje i sprječavanja nastanka bolesti. Esencijalna ulja rješavaju brojne tjelesne i psihičke tegobe, a primjenjuju se inhalacijom, nanošenjem na kožu, rektalno, vaginalno i oralno sve pod nadzorom aromaterapeuta.

Fitoterapija – Rijeka

Fitoterapija u Rijeci se provodi u Studiju Martina&Natura koji koriste sadržaje aromaterapije i fitoterapije. Naglašavaju stavku kako čovjek razvija svoju osobnost kroz suživot s prirodom, ali i kroz pristupe poput fitoterapije i aromaterapije koji su dobri za održavanje zdravlja i duhovnosti. Studio održava edukacije, radionice i savjetovanja, a neka od njih su edukacija iz travarstva i fitoaromaterapije, kompakt intenzivi u prirodi, radionica izrade prirodne kozmetike te radionica izrade zubne paste.

Također, u Rijeci postoji i Studio Aromedica koji provodi fitoterapiju i izradu prirodne kozmetike, a provode i edukaciju koja se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela, završnog rada i završnog ispita u Učilištu Profokus.

Fitoterapija – edukacija

Edukacija za fitoterapiju provodi se u Ustanovi za obrazovanje odraslih Galbanum, a cijena je 7.200 kuna. Galbanum je jedino Učilište u Hrvatskoj koje ima odobrenje MZOS za izvođenje programa osposobljavanja za fitoterapeuta s upisom u radnu e-knjižicu. Edukacije su moguće u Zagrebu i Zadru.

Znanje koje se stječe edukacijom za fitoterapiju:

 • osnove anatomije i fiziologije, psihologije, prehrane i interne medicine,
 • upoznavanje s ljekovitim biljem i načinima njihove uporabe,
 • razlikovanje i korištenje odgovarajuće kombinacije ljekovitih biljaka za izradu čajnih mješavina i tinktura po potrebi klijenta,
 • pripravljanje čajnih mješavina, tinktura i masti,
 • određivanje doze i dužine primjene određenog pripravka.

Tečaj fitoaromaterapije provodi se u Učilištu Profokus u Zagrebu, Splitu i Rijeci, a traje godinu dana. Prvo se savladaju teoretska znanja za razumijevanje i uspješno savladavanje praktičnog dijela. Uče se osnove fiziologije i anatomije, a polaznici se upoznaju i s građom i funkcijom ljudskog tijela. Izučavaju botaniku i fitokemiju, uči se osnova građa biljaka i biljnih organa, ljekovitost i sadržaj aktivnih tvari kao i eterična ulja i kako djeluju na organizam.

izrada prirodne kozmetike

U praktičnom dijelu uče primijeniti biljke i eterična ulja u terapeutske svrhe. Uče izrađivati različite oblike primjene ljekovitog bilja i eteričnih ulja, načine primjene sušenog i svježeg ljekovitog bilja te niz recepata za preventivne i terapeutske potrebe. Osim toga, uči se i izrada prirodne kozmetike gdje se savladava izrada kozmetičkih pripravaka, krema, mlijeka, pilinga, maski, blata, losiona, balzama, gelova za tuširanje, šampona, sapuna, pasti za zube i ostalog.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.25 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: edukaciju za fitoterapiju, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu