Stručno odobrava

,

Bol u uhu – uzroci, simptomi i liječenje

Bol u uhu

Bol u uhu može biti posljedica bolesti uha ili poremećaja u blizini uha koji su povezani živcima. Uzroci boli u uhu su upale vanjskog ili srednjeg uha, a mogu biti i bolesti: sinusa, nosa, zubi, jednjaka i drugih bliskih područja. 

U nastavku članka pročitajte zašto i kako nastaje uhobolja, koji su simptomi upale uha i kako izliječiti bol u uhu.

Uhobolja 

Bol u uhu nastaje kao izravna posljedica bolesti uha ili poremećaja u blizini. Najčešće bolesti uha su:

 • infekcija i upala srednjeg uha,
 • infekcija zvukovoda ili “plivačko uho”,
 • kronična disfunkcija Eustahijeve cijevi – sprječava izjednačavanje atmosferskog tlaka s tlakom u uhu što dovodi do nakupljanja tekućine u srednjem uhu,
 • nakupljanje cerumena u ušima (“čep” stvoren od ušnog voska),
 • strano tijelo zaglavljeno u uhu,
 • ozljeda uha (prilikom čišćenja štapićem za uši),
 • perforacija bubnjića (puknuće zbog povećanog tlaka),
 • mastoiditis – bakterijska infekcija koja nastaje nakon upale srednjeg uha.

Uzroci boli u uhu koji nisu povezani s bolestima uha mogu biti:

Upala uha simptomi
Foto: Photospin

Bol u uhu je potrebno shvatiti ozbiljno i javiti se liječniku. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog pregleda i laboratorijskih testova, a ponekad i snimanja CT-om ili MR-om.

Prateći simptomi poput boli u uhu su:

Simptomi upale uha

Upala može biti posljedica infekcije unutarnjeg ili vanjskog uha, a simptomi su:

Simptomi upale uha kod djece su slični simptomima odraslih, samo što mala djeca ne znaju izraziti simptome. Često loše čuju.

Bolovi u uhu kod djece bez temperature

S obzirom na to da se infekcije uha pojavljuju s visokom tjelesnom temperaturom, uzroke boli u uhu bez temperature treba potražiti negdje drugdje.

Uzroci boli u uhu kod djece mogu biti i:

Znanstveni časopis American Family Physician predstavlja bol unutar i izvan područja uha u terminu otalgije. Postoje primarna i sekundarna otalgija. Primarna otalgija predstavlja bol unutar uha, a sekundarna podrazumijeva bol izvan uha. Najčešće je primarna otalgija prisutna kod djece, a sekundarna kod odraslih osoba.

Probadanje u uhu

Probadanje u uhu je nelagodan i bolan osjećaj, a često se karakterizira kao oštra i kratkotrajna pojava koja se uzastopce događa. Nekada se javlja u kraćim vremenskim intervalima (osjećaj probadanja dva puta u minuti), a nekada u dužim (nekoliko puta u minuti).

Bolovi u uhu i glavi

Bolovi koji se pojavljuju u uhu, ali i u cijeloj glavi, mogu biti uzrokovani:

Liječnik će napraviti detaljan pregled unutarnjeg i vanjskog uha, a ako je potrebno, može se napraviti i ultrazvuk glave.

Liječi se prvenstveno uzrok boli, odnosno osnovna bolest.

Bolovi u uhu i vilici

Uho te kosti donje i gornje čeljusti se nalaze u neposrednoj blizini te bilo koja ozljeda jednog od tih područja može prouzrokovati bol u drugom.

Može se raditi o:

 • problemima sa zubima – posebno umnjacima (rast),
 • upali temporomandibularnog zgloba – pomični zglob glave koji povezuje kosti lubanje s kostima čeljusti,
 • upali sinusa.

Bolovi u uhu zbog zuba

Infekcije zubiju i ušiju su neposredno povezane. Infekcije uha stvaraju pritisak na završetke živaca koji su povezani s čeljusti. Bolest se lako može proširiti s uha na zube ili obrnuto. Zbog toga je važno javiti se otorinolaringologu i stomatologu kako bi se utvrdio uzrok boli.

Bolovi u uhu i grlu

Uzroci povezani s bolovima u grlu i uhu mogu biti:

Bilo kakve bolove u ovim područjima ne treba ignorirati te je potreban detaljan pregled kod liječnika.

Bol iza uha

Nije uvijek lako odrediti što uzrokuje bol u glavi iza uha, ali postoji više mogućih stanja:

 • okcipitalna neuralgija – vrsta kronične glavobolje koja uključuje probadajuću bol u stražnjem dijelu glave; česta kod sportaša, popratno može nastati preosjetljivost na svjetlo.
 • mastoiditis – infekcija mastoidnih zračnih prostora koja nastaje nakon infekcije srednjeg uha, a karakterizira ju probadajuća bol, crvenilo i nateknuće.
 • poremećaj u radu temporomandibularnog zgloba – ukočenje mišića zgloba ili upala živaca koji su povezani s čeljusti.
 • dentalni problemi – apsces zuba ili problemi s umnjacima,
 • tumor na mozgu.

Bolovi se mogu pojavljivati iza lijevog ili desnog uha, ovisno o mjestu gdje se bolest razvila.

Zatražite hitnu medicinsku pomoć ako imate sljedeće simptome:

 • ukočenu čeljust,
 • visoku tjelesnu temperaturu koju prati povraćanje,
 • nepodnošljivu bol (bez smirivanja simptoma nakon uzimanja analgetika),
 • letargiju (stanje umora, zamora).

Nemojte odgađati odlazak liječniku kako ne bi došlo do razvoja komplikacija. Dok čekate da liječnik odredi dijagnozu bolesti, možete smanjiti simptome boli s ledenim oblozima ili analgeticima. Svaka od ovih bolesti se zasebno tretira, a do tada možete pokušati smanjiti bolove iza uha i u glavi.

Bol u uhu – komplikacije

Neliječena bol u uhu može dovesti do razvoja ozbiljnih komplikacija, kao što su:

Grupa znanstvenika čiji je rad objavljen u časopisu Headache: The Journal of Head and Face Pain opisuje pojavu rijetkog poremećaja – sindroma crvenog uha. Karakteriziran je napadima jednostranih bolova u ušima tijekom kojih uho postane crveno. Bol se može pojaviti spontano, a u većini slučajeva je izazvana trljanjem ili dodirivanjem uha. Uzroci ovog sindroma se još uvijek proučavaju, a povezuju se sa živčanim sustavom.

Kako se riješiti boli u uhu?

Simptom boli u uhu se uklanja ovisno o uzroku. Ako je uzrok boli zaglavljeni strani predmet ili čep od ušnog voska, liječnik ih može odstraniti i isprati uho.

Također, za liječenje upale uha potrebni su lijekovi u obliku masti, krema ili tableta. Te lijekove, ovisno o bolesti, propisuje liječnik. Bol se može ublažiti paracetamolima (lijek koji se obično koristi za ublažavanje boli i povišene tjelesne temperature) koje možete kupiti u ljekarni.

U nekim slučajevima kroničnih upala uha bit će potrebna operacija. Takav slučaj može biti upala trećeg krajnika kod djece koja često uzrokuje upalu srednjeg uha. Kod ozlijeđenih i probušenih bubnjića, u uho se operacijski može umetnuti umjetni bubnjić.

Liječenje boli u uhu se može provesti i prirodnim putem.

Bolovi u uhu – prirodno liječenje

Na prirodan način si sami kod kuće možete olakšati bol u uhu. Tako si možete pomoći dok ne odete liječniku i primite terapiju ili dok vam terapija ne počne djelovati.

Prirodno liječenje češnjakom
Foto: Photospin

Neki od prirodnih načina za liječenje boli u uhu su:

 • toplina – dobro pomaže u borbi protiv boli u uhu tako da držite zagrijani termofor, toplu bocu s vodom ili neki drugi topli predmet na bolnom području.
 • para – dobra za odčepljivanje ušnih kanala i olakšavanje boli, a možete je iskoristiti grijanjem vode u loncu i udisanjem ili nakon vrućeg tuša ili kupke.
 • ulje s češnjakom – sitno nasjeckani češnjak pomiješajte s maslinovim uljem i kratko kuhajte pokušavajući istisnuti što više tekućine iz češnjaka, a ovako pripremljenu otopinu spremite u tamnu bocu i potrošite tako da kapnete dvije kapi u svako uho u periodu od 7 dana.
 • jabučni ocat – može pomoći u sprječavanju razvoja infekcije, a dovoljno ga je malo nakapati u uho i ostaviti jednu minutu prije ispiranja.
 • hidrogen peroksid – par kapi peroksida se nakapa na pamučnu vaticu koja se kratko umetne u uho, a tako se mogu razbiti nakupine ušnog voska.

Tekućine nikada nemojte kapati u uho ako vam je probušen bubnjić.

Čišćenje ušiju
Foto: Photospin

Prevencija uhobolje

Za prevenciju uhobolje, prvenstveno je bitno voditi pravilnu higijenu o svojim ušima. Uši treba čistiti, ali mnogi se liječnici ne slažu s čišćenjem ušiju pomoću štapića za uši. Štapići za uši mogu pogurati ušni vosak dublje u uho što može izazvati njegovo nakupljanje i stvaranje “čepa” te dovesti do infekcije.

Uho nemojte “čačkati” stranim predmetima poput čačkalica ili ključeva jer to može oštetiti unutrašnjost uha i tako narušiti njegovu zaštitu. Ušnu školjku možete nježno očistiti čistim vlažnim ručnikom, a nakon tuširanja i kupanja s njom ukloniti višak vode iz uha.

Ako se često kupate u bazenima ili mjestima koja posjećuje mnogo ljudi, zaštitite svoje uši plivaćim kapama ili čepićima za uši.

Saznajte više o bolestima uha u sljedećim tekstovima:

 1. Upala vanjskog uha – simptomi, dijagnoza i liječenje
 2. Upala srednjeg uha kod odraslih – uzroci, simptomi, liječenje
 3. Upala uha kod djece – uzroci, simptomi i liječenje
 4. Video: Saznajte kako liječiti upalu uha narodnom medicinom
 5. Začepljene uši – uzroci i načini liječenja
 6. Ispiranje uha – kada je potrebno, kako se izvodi i je li opasno
 7. Svrbež uha – uzroci i kako ga ukloniti
 8. Zujanje u ušima (tinitus) – uzroci, simptomi i liječenje
 9. Kvržica iza uha – 8 uobičajenih vrsta i njihovi uzroci
Članak objavljen:

Izvori:

 1. Amorim, I. L., Kauppila, L. A. i Martins, I. P. (2018). Red Ear: Syndrome or Symptom? Headache: The Journal of Head and Face Pain.
 2. Earwood, J. S., Rogers, T. S. i Rathjen, N. A. (2018). Ear Pain: Diagnosing Common and Uncommon Causes. American family physician, 97(1).
 3. Ludman, H. (2007). Pain in the Ear. Ear, Nose and Throat, 1.
 4. Wright, T. (2015). Middle-ear pain and trauma during air travel. BMJ clinical evidence, 2015.

Ocijenite članak

4 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bolan mastoidni mišić, jako probadanje I bol u uhu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu