Nagli gubitak sluha – uzroci, simptomi i liječenje

Nagli gubitak sluha

Iznenadan gubitak sluha bez poznatog uzroka događa se 5 – 20 osoba na 100.000 prema procjenama iz Sjedinjenih Američkih Država. Nagli gubitak sluha definira se kao nastup gubitka sluha u vremenskom periodu od 72 sata ili manje u jednom ili oba uha. Smatra se hitnim medicinskim stanjem zbog moguće terapije glukokortikoidima ako se rano prepozna.

Audiometrijski kriteriji za dijagnozu uzimaju smanjenje kvalitete sluha za najmanje 30 decibela (dB) koje pogađa barem tri zvučne frekvencije. Kod nagluhosti na jedno uho prag čujnosti je podignut na 26 dB, a kod gluhoće iznad 96 dB.

Gubitak sluha

Gubitak sluha pogađa sve dobne skupine, od novorođenčadi do starijih osoba, narušavajući govorni i jezični razvoj djece ili društvene odnose. Sluh može biti oštećen na više razina slušnog puta: od vanjskog slušnog kanala, preko slušnog provodnog sustava, pužnice, slušnog živca, do slušnih moždanih puteva.

Nadalje, dijeli se na konduktivan ili provodan gubitak sluha (oštećenje vanjskog ili srednjeg uha) i senzorineuralan ili osjetilni (oštećenje pužnice ili pužničnog spiralnog čvora – spiralni ganglion). No, postoji i kombinacija s komponentama provodnog i osjetilnog oštećenja, tzv. mješoviti tip gubitka sluha.

Problemi sa sluhom
FOTO: Shutterstock

Problemi sa sluhom

Uzroci problema sa sluhom su:

 • opstrukcija (otežan provod) ili bolest vanjskog ili srednjeg uha koji sprječavaju provođenje slušnih podražaja do unutrašnjeg uha
 • nakupljanje cerumena
 • upala srednjeg uha
 • skleroza (očvrsnuće) slušnih koščica u srednjem uhu
 • degenerativni procesi tijekom starenja (prezbiakuzija)
 • genetske mutacije (nasljedno oštećenje sluha, česta pojava u novorođenčadi)
 • izloženost buci (svakodnevni rad u okružju bez adekvatne zaštitne opreme)
 • neki lijekovi (aminoglikozidni antibiotici, cisplatina)
 • kombinacija pušenja, debljine i kronične bolesti poput dijabetesa
 • autoimuni uzrok
 • akustični neurom (dobroćudni tumor na slušnom živcu)
 • tumori unutrašnjeg zvučnog kanala (rijetkost).

Nagli gubitak sluha na jedno uho

Uzrok nije poznat, ali pretpostavlja se da može biti virus, vaskularna ili autoimuna bolest. Dijagnostički postupak uključuje testiranje uzroka koji se mogu inače identificirati te se potom njihovim isključivanjem možda utvrdi točan uzrok.

Većina oboljelih primijeti oštećenje sluha ujutro čim se probude, a ostali kada se koriste telefonom i prislone ga na bolesno uho. Neki pacijenti naveli su da su čuli glasni, upozoravajući “pop” zvuk trenutak prije gubitka sluha.

Nagli gubitak sluha - liječenje
FOTO: Shutterstock

Simptomi naglog gubitka sluha

Osim otkrića da se sluh naglo pogoršao na jedno uho, pacijenti se mogu požaliti na:

Nagli gubitak sluha – liječenje

Najčešće se pristupa terapiji kortikosteroidima koji smanjuju upale, oticanje i pomažu organizmu u borbi protiv bolesti. Prije su se davali oralnim putem u obliku tableta, ali kliničko istraživanje u 2011. godini pokazalo je uspješnom intratimpaničnu (kroz bubnjić) injekciju kortikosteroida. Preporučuje se početi s ovom terapijom što je prije moguće, čak i prije dolaska svih nalaza.

Ako se otkrije koji je uzrok naglog gubitka sluha, poput infekcije, liječnik propiše antibiotike, a ako su određeni lijekovi uzrokovali to stanje, smjesta se prekida s njihovim uzimanjem.

Ako je sluh ozbiljno narušen te ne reagira ni na jednu liniju liječenja, liječnik može preporučiti upotrebu slušnih pomagala ili ugradnju umjetne pužnice.

Slušna pomagala
FOTO: Shutterstock

Slušna pomagala

Elektronski uređaji koji pojačavaju zvučne podražaje pristigle u uho trenutno su najčešće korištena pomoć u poteškoćama sluha. Nisu svi uređaji jednaki i moraju se prilagoditi potrebama pojedinca – s obzirom na njegove zahtjeve, društvenu ulogu i komunikaciju.

Postoji više oblika i tipova slušnih pomagala: iza uha, unutar ušne školjke, u ušnom kanalu, ovisno koliko pojačavaju zvuk i eliminiraju suvišne okolne šumove te mogućnost podešavanja frekvencija.

Iako je gubitak sluha česta pojava, pogotovo u starijoj populaciji, nažalost dosta oboljelih i dalje ne koristi svakodnevno slušna pomagala i loše surađuju s liječnikom. Najveća motivacija bi trebala biti poboljšana komunikacija s bliskim osobama i manja društvena izoliranost.

Savjeti za olakšavanje komunikacije kod gubitka sluha
FOTO: Shutterstock

Savjeti za olakšavanje komunikacije kod gubitka sluha

Ako imate oštećen sluh ili živite s osobom s poteškoćama sluha, svakodnevna komunikacija može postati zahtjevna. No, postoji nekoliko savjeta koji mogu olakšati situaciju:

 • oslovite imenom osobu kojoj se obraćate
 • okrenite se osobi s kojom razgovarate, promatrajte izraze lica i govor tijela
 • isključite izvore buke poput televizora ili radija tijekom razgovora
 • govorite sporije i razgovjetnije
 • recite ljudima da slabije čujete, nemojte se sramiti (čak 50 % starijih od 60 godina ima određen stupanj oštećenja sluha).

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Cunningham, L. L. i Tucci, D. L. Hearing Loss in Adults. N Engl J Med., 377(25): 2465–73.
 2. Lasak, J. M. i sur. Hearing Loss: Diagnosis and Management. Prim Care Clin Off Pract., 41(1): 19–31.
 3. Hearing Loss Basics. HLAA.
 4. Sudden Deafness. NIDCD.

Ocijenite članak

4.17 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu