Stručno odobrava

,

Pucketanje u uhu – uzroci i prirodno liječenje

pucketanje u uhu

Pucketanje u uhu česta je pojava, a najčešće se javlja zbog disfunkcije Eustahijeve cijevi (cijev koja spaja srednje uho i gornji dio ždrijela), odnosno kada je ona začepljenaUloga Eustahijeve cijevi je prozračivanje srednjeg uha i održavanje istog tlaka zraka u srednjem uhu i vanjskom svijetu.

Uzroci disfunkcije različiti su, ali najčešće nemaju dugoročnih posljedica na sluh. U nastavku vam donosimo uzroke i prirodno liječenje pucketanja u ušima.

Pucketanje u uhu – uzroci

Jedan od najčešćih uzroka pucketanja u uhu je višak voska unutar uha.

Za objašnjenje drugog najčešćeg uzroka potrebno je objasniti funkcioniranje uha. Eustahijeva cjevčica maleni je kanal unutar uha koji ima važnu ulogu u sluhu. Kada gutamo ili zijevamo, Eustahijeva cijev se otvara i dozvoljava prolaz zraka te ovaj proces izjednačava pritisak u našim ušima.

Kada ovaj proces ne funkcionira dobro, dolazi do disfunkcije Eustahijeve cjevčice. Kod upala ili oticanja sluznice Eustahijeve tube dolazi do pucketanja u uhu jer se povremeno ipak probije nešto zraka u srednje uho.
Neki od uzroka disfunkcije Eustahijeve cijevi su prehlada i alergije. Ta disfunkcija može dovesti do toga da čujemo pucketanje u uhu kod gutanja ili zijevanja. Pucketanje u uhu, vrtoglavica ili bol najčešće su indikatori ove disfunkcije.

Kao komplikacija može nastati pritisak u uhu. Pritisak u ušima potrebno je liječiti; u suprotnom može doći do težih i ozbiljnijih komplikacija koje mogu uzrokovati akutnu infekciju uha, gubitak sluha i sl.

Pritisak i pucketanje u ušima nisu bezazlene pojave te mogu ukazivati i na druge bolesti ili oštećenja uha.

Neki od ostalih uzroka pucketanja (rijeđi) u uhu mogu biti:

 • Lijekovi – mnogi lijekovi mogu oštetiti slušni živac. Nepravilna upotreba lijekova može dovesti do kratkotrajnog gubitka sluha ili pucketanja u uhu. Ovo se može dogoditi uzimanjem velikih količina ibuprofena, određenih antibiotika i diuretika.
 • Infekcija uha – određene bakterijske ili virusne infekcije mogu utjecati na abnormalnosti u sluhu, kao i proizvesti osjećaj pucketanja u uhu.
 • Izloženost glasnim zvukovima – kontinuirano dugotrajno izlaganje glasnim zvukovima može oštetiti bubnjić i izazvati gubitak sluha ili pucketanje u uhu, što može dovesti i do tinitusa (zujanje ili šum u uhu bez odgovarajućeg vanjskog podražaja).
 • Nepoznato tijelo u uhu – strano tijelo koje uđe u srednje uho može se trljati o bubnjić i proizvesti zvuk pucketanja. Može se raditi i o insektu koji je slučajno zarobljen unutar uha.
 • Poremećaj zgloba vilice (temporomandibularni zglob) – može se javiti prilikom gutanja ili naglih pokreta donje čeljusti.

Moguće je iskusiti i pucketanje uha prilikom hodanja iz nekih od navedenih razloga.

Više o začepljenju uha zbog infekcije ili disfunkcije u Eustahijevoj cijevi možete saznati u ovom videu.

Pucketanje u uhu – sinusi

Određena sinusna infekcija može dovesti do blokade Eustahijeve cijevi. Uzrok tomu je edem (otok) sluznice koja oblaže cijev. Javlja se povećanje koncentracije bakterija, zbog kojeg dolazi do pojave sekreta (iz nosnog sinusa) i intenzivnog pritiska u ušima. To dovodi do osjećaja pucketanja u ušima.

Pucketanje u ušima – prehlada

Do disfunkcije Eustahijeve cijevi može doći zbog prehlade. Tijekom prehlade u Eustahijevoj cijevi može se nakupiti sluz koja blokira normalno funkcioniranje cijevi. Zbog te blokade dolazi do povećanja ili smanjenja tlaka u vanjskom dijelu uha.

Tlak u uhu se otpušta kada osoba govori, jede, guta ili puše nos i dolazi do izjednačavanja tlaka u vanjskom i središnjem dijelu uha. Iz tog razloga moguće je tijekom prehlade čuti pucketanje u uhu.

Običan začepljeni nos može dovesti do začepljenih ušiju, što posljedično može dovesti do pucketanja u ušima.

Pucketanje u uhu kod djece

Pucketanje u uhu učestala je pojava kod djece. Najčešće je uzrokovano nakupljenim voskom ili određenom infekcijom u uhu (prehlada, infekcija, alergijski rinitis (poremećaj nosne sluznice koji se javlja nakon dodira s alergenima).

Hitno potražite liječničku pomoć ako dijete osjeća jake bolove u uhu ili pucketanje u uhu traje duže od 48 sati.

pucketanje u uhu kod djece

Kako se prirodno riješiti pucketanja u uhu?

Pucketanje u uhu najčešće samo od sebe prestane. Postoji nekoliko stvari koje možete napraviti kod kuće kako biste se riješili pucketanja u uhu ako se radi o prehladi ili višku voska u uhu:

 • Para – inhaliranje pare kroz usta i nos može doprinijeti smanjenju pucketanja u uhu prilikom prehlade. Nakon toga potrebno je ispuhati nos što bolje. Pomaže kod infekcija, odnosno kod začepljenih ušiju.
 • Maslinovo ulje – može pomoći smekšavanju nakupljenog voska u uhu. Dovoljno je 2-3 kapi ugrijanog maslinovog ulja na kapaljku staviti u uho i pustiti 10-ak minuta. Nakon toga potrebno je lagano maramicom ili tkaninom otkloniti ulje i vosak.
 • Topla voda – ispiranje uha toplom vodom može pomoći odčepljenju uha. Potrebno je napuniti špricu toplom vodom i lagano je uštrcati u uho. Nakon 10 minuta vodu bi trebalo „izliti“ iz uha zajedno s voskom.
 • Izjednačavanje tlaka otvaranjem usta – ako je uzrok pucketanja u uhu neizjednačeni tlak, otvaranje usta pomaže da se taj tlak u uhu izjednači. Začepite nos i duboko udahnete na usta, a zatim udahnuti zrak pokušate ispuhati kroz nos. Treba puhati srednje jako, i nikako ne pretjerivati jer bi moglo doći do puknuća bubnjića u uhu. Trebalo bi se još jednom osjetiti pucketanje u uhu kao znak da se Eustahijeva cijev otvorila.

Ipak važno je posavjetovati se s liječnikom kako bi se otkrio uzrok pucketanja, ako traje duže od 48 sati, ako imate bolove u uhu ili ako sumnjate na strano tijelo u uhu.

Saznajte više o bolestima uha u sljedećim tekstovima:

 1. Upala srednjeg uha kod odraslih – uzroci, simptomi, liječenje
 2. Upala uha kod djece – uzroci, simptomi i liječenje
 3. Začepljene uši – uzroci i načini liječenja
 4. Ispiranje uha – kada je potrebno, kako se izvodi i je li opasno
 5. Svrbež uha – uzroci i kako ga ukloniti
 6. Zujanje u ušima (tinitus) – uzroci, simptomi i liječenje
 7. Kvržica iza uha – 8 uobičajenih vrsta i njihovi uzroci

Članak uređen:

Ocijenite članak

4 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pucketanje u uhu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Pucketanje u uhu – uzroci i prirodno liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Postovani imam jedno pitanje vec duze vreme imam problen zujimi u usima imam zdrak u usima pucanje u usima i pritisak u vilicu i celu i nosu posjetilasam doktora za uho grlo i nos uputilisu me sa napravim rmt i nista nisu nasli pa sam opet snimala glavu i opet nista molim vas mozete mi pomoc kako da se rjesim ovoga jel svaki dan samo pusem nos da taj zdrak izade al nikakve koristi nema svaki dsn mi je sve teze i teze neznam di da nadem rjesenje sta se desava dal je to normalno da mi nemozeju pronac sta imam od kud taj zdrak dolazi lep pozdrav

 2. Zelim da napomenem moj slucaj koji se sa ovim ne slaze, mozda nekom bude znacio.. Naime meni ceo zivot pucketa u usima kad god gutam ili zevam.. Jedino mi ne pucketa kada mi se usi zapuse, i onda izludim dok ne pocnu ponovo da pucketaju.. Znaci 99.999% vremena meni usi pucketaju, samo sto uglavnom na to ne obracam paznju, a nekad bas puno… Takodje mogu i sama da pucketam usima, bez gutanja i otvaranja usta, i to radim kad sam nervozna, uhvati me manija da pucketam usima… Evo sad sam bolesna i zapusile mi se usi, pola sata sam pokusavala da zapucketam i mislim da su se konacno otpusile..