Stručno odobrava

,

Upala uha kod beba – kako prepoznati i što napraviti?

upala uha kod beba

Upala uha kod beba je česta pojava, a studije pokazuju da čak 23% beba ima barem jednu upalu uha prije 1. rođendana, dok do 3. godine života upalu uha ima i do 70% djece, a do 7. godine do 90%. Infekcija srednjeg uha je jedna od najčešćih upala kod dojenčadi i male djece.

Ipak, ako se ne prati i ne tretira, upala uha može dovesti do ozbiljnih posljedica. Važno je na vrijeme prepoznati simptome upale kako bi se što brže moglo podvrgnuti bebu određenoj terapiji.

Upala uha kod beba najčešće traje nekoliko dana. Uzrokovana je uglavnom virusima ili bakterijama. Može se javiti kao odgovor na prehladu ili upalu sinusa.

U nastavku pročitajte kako prepoznati i spriječiti upalu uha kod beba.

Više o upali uha kod djece možete pročitati ovdje.

Upala uha kod bebe – simptomi

Najbolji način kako prepoznati da beba ima upalu uha je promatranjem promjene ponašanja.

Neki od najčešćih znakova upale uha kod beba su plakanje (više od uobičajenog), povišena tjelesna temperatura i simptomi prehlade.

Još jedan od čestih i očitih indikatora upale uha je žuti iscjedak iz uha. Gnojna upala uha najčešće je uzrok pojave iscjetka iz uha.

Neki od drugih mogućih znakova upale uha kod beba su:

 • beba vuče i povlači uši, češka se,
 • proljev ili povraćanje (ako je uzrok virus),
 • smanjeni apetit, posebice ako je bolno gutanje prilikom hranjenja,
 • neugodan miris iz uha,
 • problemi sa spavanjem (zbog bolova dijete ne može spavati),
 • slabija prohodnost nosa,
 • mogući problemi sa sluhom,
 • dijete može odbijati sisanje (zbog bolova prilikom istog).

Liječnik uspostavlja dijagnozu temeljem simptoma i pregledom bebinog uha, odnosno bubnjića, koristeći otoskop.

Fizikalnim pregledom pogledat će postojanost crvenila ili tekućine, u unutrašnjosti uha, iza bubnjića. Ako se bubnjić ne pomiče slobodno – znak je da se tekućina može nalaziti u srednjem uhu. Ako je bubnjić promijenio boju ili je izbočen, to upućuje na upalu.

Također, provjerit će je li grlo upaljeno i jesu li krajnici povećani.

Liječnik može otkriti tekućinu u djetetovu srednjem uhu, ali ne postoji način na koji bi mogao biti siguran je li infekcija uzrokovana virusom ili bakterijom.

Ako Vas zanima kolika je temperatura kod upale uha, ona je obično povišena ako je posrijedi virusna ili bakterijska infekcija. Kod tjelesne temperature veće od 38°C potrebno je posjetiti liječnika.

upala uha kod beba

Upala uha kod beba – uzroci

Srednje uho je povezano sa stražnjim dijelom nosa i grlom uskim prolazom koji se zove Eustahijeva cijev. Ona pomaže u izjednačavanju tlaka unutar i izvan uha te otjecanju tekućina iz srednjeg uha.

Bebe češće obolijevaju od upale (srednjeg) uha zato što imaju vodoravne, kratke Eustahijeve cijevi u ušima. Kod odraslih su Eustahijeve cijevi tri puta duže i vertikalnije pa tekućina lakše izlazi iz uha.

Do upale uha najčešće dolazi zbog infekcije uzrokovane bakterijom ili virusom. Većina upala uha počinje s upalom gornjih dišnih putova (npr. prehlada, alergije) koja može dovesti do oticanja i upale sluznice u Eustahijevim cijevima.

Infekcija nastaje kada se tekućina nakupi u bebinom uhu i počinju se razvijati bakterije. To nakupljanje tekućine privremeno može smanjiti djetetov sluh (u manjoj mjeri).

Zbog izgleda Eustahijeve cijevi, ova pojava je češća kod beba jer tekućina ne može brzo otići iz uha. Tekućina je idealan okoliš za bakterije i viruse koji izazivaju upalu.

Inficiranje tekućine i nakupljanje gnoja u srednjem uhu može biti vrlo bolno za dijete; u rijetkim slučajevima pritisak može čak dovesti do puknuća bubnjića.

Tekućina uglavnom sama nestane u roku od nekoliko tjedana, no ponekad može ostati u srednjem uhu mjesecima i smanjiti sluh djeteta u tolikoj mjeri da utječe na razvoj govora.

Upala uha kod beba – liječenje

Ako mislite da vaša beba ima upalu uha, potražite liječničku pomoć.

Liječnik može odlučiti prepisati određene antibiotike za bebu ako upala uha traje duže od nekoliko dana i uzrokovana je bakterijom (7 – 10 dana). Ako se infekcije često javljaju, može se koristiti preventivna mjera uzimanja manjih doza antibiotika, kao i cjevčica za drenažu djetetovih uši. Time se potpomaže istjecanje tekućine i ujednačavanje tlaka između srednjeg uha i vanjskog uha.

Moguće je dobiti neke lijekove za bolove. Bebama starijima od 3 mjeseca može se prepisati i Paracetamol za bol.

Pobrinite se da dijete pije dovoljno mlijeka kako bi dobilo dovoljno nutrijenata.

Također, izbjegavajte pušenje u blizini bebe jer može povećati rizik od upale uha.

Upala uha kod djece i izlazak van

Kada beba ima upalu uha bez prisutnosti povišene tjelesne temperature, najčešće ju nije opasno izvoditi na kratke šetnje, no potrebno je zaštiti bebinu glavu, posebice uši. Prilikom šetnje je poželjno smanjiti kontakt s drugim ljudima i djecom dok ne prođe upala.

Ako dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu, izlasci van se nikako ne preporučuju.  

upala uha kod beba

Upala uha kod beba – prirodno liječenje

Iako je savjetovanje s liječnikom nužno kada beba ima upalu uha, postoji nekoliko stvari koje možete sami napraviti kako biste im smanjili bol i pomogli u smanjenju upale. 

Jedna od mogućnosti prirodnog liječenja je stavljanjem toplog, vlažnog obloga na bebino uho. Oblog može pomoći smanjenju boli, a potrebno ga je ostaviti na bebinom uhu oko 10 – 15 minuta. 

Ako beba nema iscjedak iz uha i nema sumnje u puknuće bubnjića, par kapi toplog ulja može pomoći. Potrebno je nakapati par kapi maslinovog ili sezamovog ulja u zahvaćeno uho. Ulje može biti sobne temperature ili blago ugrijano. 

Ne koristite kapi ili ulja ako djetetu istječe krv i gnoj iz uha!

Kako spriječiti upalu uha kod beba?

Upala uha nije zarazna, no postoje određene preventivne mjere koje možete poduzeti. Neke od važnijih stvari na koje trebate obratiti pozornost su:

 • Pranje ruku – redovito perite ruke kako biste spriječili širenje bakterija.
 • Hranjenje – pobrinite se da beba jede dovoljno. Neki liječnici smatraju da dojenje pomaže smanjivanju rizika od upale uha jer majčino mlijeko prenosi imunološka antitijela. Iz tog razloga preporučuje se dojenje djeteta 6 – 12 mjeseci života. Ako hranite bebu na bočicu, nemojte to činiti dok leži.
 • Pušenje – pobrinite se da ne pušite u blizini bebe. Bebe koje su pasivni pušači imaju čak 50% veće šanse da dobiju upalu uha.
 • Prehlada – nastojte prevenirati dobivanje prehlade kod bebe jer ona može dovesti do upale uha – simptomatsko liječenje. Izbjegavajte izlaganje bebe među osobama koje imaju prehladu.
 • Izaberite mali vrtić ili manje grupe za boravak djeteta (ako je moguće) – djeca koja idu u vrtić imaju veći rizik od upale uha nego djeca koja su kod kuće.

Moglo bi vas zanimati:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.57 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu