Kako sniziti povišenu temperaturu kod male djece?

povišena temperatura

Povišena tjelesna temperatura ili vrućica definira se kao tjelesna temperatura iznad normalne razine, a do nje dolazi zbog promjena u termoregulacijskom centru u mozgu, i nastaje djelovanjem specifičnih kemijskih spojeva na taj termoregulacijski centar. 

Zbog relativno nezrelog imunosnog sustava djeci se lakše povisi temperatura i osjetljiva su na razne infekcije. To kod male djece i dojenčadi ne znači nužno da je dijete bolesno. Dapače, povišena tjelesna temperatura zapravo pokazuje da je dijete dovoljno snažno te se vrućicom njihovo tijelo bori protiv infekcija.

povišena temperatura kod djece

Zašto dolazi do povišene tjelesne temperature kod djece?

Povišena temperatura dio je obrambenog mehanizma koji se tim putem suprotstavlja bolesti. Ona je odgovor organizma koji tako sprečava razmnožavanje i aktivnosti uzročnika bolesti. Povišena temperatura oporavlja, potiče i poboljšava funkciju imunosnog sustava. Time poboljšava obrambenu funkciju onih stanica koje se bore s uzročnicima bolesti.

Uzroci mogu biti:

  • virusne infekcije
  • bakterijske infekcije
  • rast zubića

Postupak snižavanja povišene tjelesne temperature kod djece

Prvi korak je razodjenuti dijete, jer utopljavanje podiže temperaturu. Primjetite li da je dijete klonulo i da je umorno, potrebno mu je dati lijek- Paracetamol ili Ibuprofen, pritom se strogo pridržavajući propisanih doza. Ponudite mu prohladnu tekućinu kako bi se dijete hladilo i iznutra.

Pričekajte dvadesetak minuta, te ako je temperatura i dalje visoka, možete ga staviti u kadu. Voda bi trebala biti za stupanj ili dva niža od izmjerene tjelesne temperature. Dijete ne stavljajte odmah nakon davanja lijeka u kadu jer može doći do drhtanja koje će dodatno povećati njegovu temperaturu.

Ako dijete povraća ili ima osip, te ima temperaturu 39 i više,  te se trese, to može biti upozorenje na ozbiljnu infekciju. Kod dojenčadi mlađe od šest mjeseci, potrebno je javiti se liječniku unutar 24 sata, a kod starije djece može se pričekati jer je moguće da povišena temperatura spontano nestane.

Veoma je bitno djetetu davati dovoljno tekućine zbog opasnosti od dehidracije, jer su potrebe za tekućinom 2-3 puta veće, a visoka temperatura može uzrokovati dehidraciju.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu