Stručno odobrava

,

Grčevi kod novorođenčadi – kako ih ublažiti?

grcevi kod beba

Grčevi ili kolike se javljaju u malih beba starih 3 tjedna i obično prestaju oko 3. mjeseca života. Javljaju se povremeno tijekom prva 3 – 4 mjeseca života. Oni su poremećaji u kojem se kod djeteta javljaju razdoblja plača i razdražljivosti koja ukazuje na bol u trbuhu.

Nastaju tijekom prirodnog razvoja crijeva, a s obzirom na to da su crijeva još u razvoju, uzrokuju ih probavne smetnje i vjetrovi. Točan uzrok njihovog nastanka se još ne zna.

Za roditelje posebno neugodan zna biti dječji plač, koji prelazi u vrisak i ponekad ne prestaje bez obzira na to što je dijete nahranjeno, utopljeno, čisto ili u udobnom položaju. Obično se javljaju u isto doba dana – kasno poslijepodne ili navečer.

Neka istraživanja pokazuju da su grčevi ili kolike jako česte kod beba i da se susreću u čak 30% djece. Jednaka je učestalost pojave kod dječaka i djevojčica, kao i kod dojene djece i one hranjene adaptiranim mlijekom.

U 90% slučajeva simptomi grčeva kod novorođenčadi se javljaju prije 6. tjedna starosti, a vrhunac je oko 8. tjedna. U 50% slučajeva simptomi nestaju prije 3. mjeseca starosti, a u pravilu se više uopće ne javljaju nakon navršene godine dana.

Premda za roditelja može biti iznimno frustrirajuće i neugodno jer čuju svoje dijete kako plače ili vrišti, a ne mogu mu pomoći, ipak treba imati na umu da se radi o normalnom razvoju djeteta i da grčevi ne ostavljaju nikakve negativne posljedice.

kolike

Grčevi kod novorođenčadi – simptomi

Simptomi grčeva kod novorođenčadi:

 • snažan i neutješan plač (može trajati do 3 sata),
 • razdražljivost,
 • krutost tijela (dijete u grču),
 • povlačenje noga prema trbuhu (savijanje koljena),
 • napetost trbuha,
 • stisnute šake,
 • naborano čelo,
 • nadutost (trbuh je meteorističan),
 • moguće pojačano štucanje,
 • vjetrovi.

Grčevi kod novorođenčadi – savjeti

Naravno da će svaki roditelj imati instinkt da na bilo koji način pomogne svojoj bebi pa nudimo nekoliko savjeta koji mogu pomoći u ovoj neugodnoj situaciji:

 • Ostanite smireni – bebe mogu osjetiti Vašu napetost. Ako ste dobro informirani i znate da nema razloga za brigu ili paniku, nastojte smiriti bebu tako da je prislonite na prsa te nježno i ritmično ljuljate. Bebe mogu osjetiti vaše otkucaje srca pa možete djelovati umirujuće na bebu ako ste i vi sami mirni. Tjelesni kontakt umiruje dijete.
 • Nastojte održati pravilan ritam spavanja i prehrane Vaše bebe. Tako joj možete pomoći u smanjivanju ili eliminaciji grčeva. Hranite dijete češće kako biste bili sigurni da nije gladno.
 • Bebu možete masirati u smjeru kazaljke na satu, lagano po trbuhu. Ova masaža obično potiče probavu i oslobađa vjetrove. Također nakon dojenja, pogotovo onog koje traje duže, uspravite bebu i pomozite joj da podrigne, čak i više puta ako je potrebno.
 • Bitno je paziti kako dijete siše i drži li dobro bradavicu kako ne bi tijekom obroka gutalo puno zraka. Kod djece hranjene bočicom važno je paziti na položaj i na to da je ispunjena tekućim sadržajem.
 • Neki stručnjaci preporučuju povijanje bebe tako da joj probate podvezati pelenu oko struka. Ono što pokušavate postići je smanjiti nadutost trbuha i postići da se beba osjeća sigurno kao u maternici.
 • Postavite dijete u položaj ležanja na trbuhu kako biste mu olakšali.
 • Pripomažu i topli oblozi na trbuščiću, kao i topla kupka.

Stručnjaci ne preporučuju davanje lijekova ili pripravaka bebi kod koje primijetimo grčeve. Nisu dokazani nikakvi povoljni učinci u tim slučajevima, stoga ne nasjedajte na neprovjerene priče i ne isprobavajte na svojoj bebi razne terapije.

Grčevi kod novorođenčadi – dijagnostika

Jako je teško razlikovati ”normalan” plač od plača uzrokovanog grčevima ili kolikama. Plač uzrokovan kolikama ima tendenciju da prelazi u vrisak.

Liječnici će također nastojati saznati nešto više o načinu na koji dijete plače, koristeći se pravilom broja 3 u dijagnostici:

 • Epizode plača traju najmanje 3 sata.
 • Epizode plača se događaju najmanje 3 puta tjedno.
 • Epizode plača traju najmanje 3 tjedna u komadu.

Postavlja se dijagnoza isključujući druge uzroke plača i razdražljivosti – nedovoljno hranjenje, pretjerani podražaji iz okoline, bolest ili alergija na kravlje mlijeko.

Grčevi kod novorođenčadi – kad posjetiti liječnika?

Ako primijetite na svojoj bebi bilo koji od navedenih simptoma, preporučljivo je odmah kontaktirati liječnika:

Za kraj, plač i vrisak uzrokovan grčevima ili kolikama bi trebao nestati spontano oko 3. mjeseca života beba. Stoga, ako se plač i vrisak nastavi i nakon toga, potrebno je odnijeti bebu na pregled jer bi plač mogao imati neki drugi uzrok.

Što je dobro za grčeve kod beba?

Kao što smo prethodno spomenuli, većina stručnjaka ne preporučuje nikakve lijekove ni preparate u liječenju ovog stanja. Smatraju da je plač zbog grčeva normalan dio djetetovog razvoja i da nije potrebna liječnička intervencija ako plač nije simptom neke teže bolesti.

Također je bitno napomenuti da istraživanja navedenih preparata nisu pokazala da su isti učinkoviti.

Svi savjeti za korištenje navedenih preparata dolaze iz svakodnevnog života:

 • Probiotici – u nekim slučajevima možda mogu smanjiti grčeve u želucu. Probiotici stimuliraju bakterije koje normalno žive u probavnom traktu i tako pomažu sazrijevanje probavnog sustava
 • Gripe water ili vodica protiv grčeva – prirodni biljni preparat za koji također nisu nađeni dokazi da pomaže u suzbijanju grčeva.
 • Majke koje doje trebale bi eliminirati: kofein, koncentrirane sokove s visokim sadržajem šećera, luk, kupus, grah, brokulu, cvjetaču, grašak, začine, češnjak i ostale namirnice za koje primijete da pogoršavaju grčeve kod djeteta.

Bez obzira koji pristup odlučili imati u rješavanju ovog stanja, svakako je preporučljivo kontaktirati liječnika za savjet.

Moglo bi vas zanimati:

Članak objavljen:

Saznajte više o nadutosti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.25 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: grčevi kod beba, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu