Stručno odobrava

,

Kolike (grčevi) kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

kolike kod djece

Prvi mjeseci djeteta obilježavaju se nizom prilagodbi na vanjski svijet, odnosno okolinu, uspostavljanjem fizioloških funkcija svih organa te odnos roditelja i djeteta koji se tek krenuo stjecati. Jedan od tih izazova mogu biti upravo grčevi (kolike) koji za dijete mogu biti vrlo bolni.

Prvi dani s vašim djetetom mogu biti vrlo tjeskobni i izazovni ako ono ima kolike, kako zbog iznenadnih bolova, tako i zbog neutješnog plača.

Kolike ili grčevi mogu biti uznemirujući za vas, ali najčešće su kratkotrajni.

Jedan su od najčešćih razloga odlaska pedijatru s djetetom, u prva 3 – 4 mjeseca života.

U roku od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci kolike će proći, a jedan od prvih velikih izazova roditeljstva će biti iza vas.

Zašto bebe imaju grčeve (kolike)?

Uzrok kolika ili grčeva je za sada nepoznat.

Znanstvenici su istraživali brojne mogućnosti (uključujući i alergije, netoleranciju na laktozu, nezreli probavni sustav, majčinu anksioznost, razlike u načinu na koji se beba hrani ili tješi). Ipak, još uvijek je nejasno zašto neke bebe imaju grčeve, a druge ne.

Podjednako se javlja kod dojenih beba i onih koja dobivaju mliječnu hranu na bočicu.

Novorođenčad ima nerazvijen i nježan probavni sustav koji nikada nije probavio hranu pa mu treba vremena da sazre i u potpunosti preuzme svoju potpunu funkciju.

Način života, lijekovi i hrana koju konzumirate mogu utjecati na kvalitetu mlijeka pa tako neka jela i napitci (koja i kod odraslih izazivaju stvaranje plinova) mogu iste simptome uzrokovati i kod beba.

Kako prepoznati kolike (grčeve) kod beba?

Nemir i plač su normalni za dojenčad i ne moraju nužno značiti da vaše dijete ima kolike. Potrebno je utvrditi postoji li neki drugi razlog za razdražljivo ponašanje ili plač (npr. upala srednjeg uha ili začepljen nos).

Kada počinju grčevi kod beba?

Bolovi, odnosno razdražljivo ponašanje javlja se svakodnevno, tijekom nekoliko tjedana, između 3. tjedna i 3. mjeseca života.

Do kad traju grčevi kod beba?

Neki imaju samo nekoliko napadaja kolika u prvim mjesecima života, a drugi imaju svakodnevne grčeve sve do 3. mjeseca života, a onda se simptomi spontano smire i nestanu bez posljedica.

Kako izgledaju grčevi kod bebe?

Pod terminom dojenačke kolike podrazumijeva se učestalo, iznenadno javljanje bolova i jakog, neutješnog plača (u inače zdravog dojenčeta).

Također, kolike ćete prepoznati prema predvidljivom plakanju, otprilike u isto vrijeme svaki dan, obično u kasno poslijepodne ili navečer.

Grčevi kod beba – trajanje

Epizode plakanja mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Plač obično počinje iznenada i bez jasnog razloga. Vrlo je intenzivan, a mogu ga popratiti stiskanje šaka, trbušne muskulature ili privlačenje noga trbuhu.

Vaša beba može imati stolicu ili plinove blizu kraja epizode.

Najbolje ćete prepoznati dojenačke kolike po tome ako je dijete zdravo, a nije gladno, žedno ili mokro.

Kolike pogađaju čak 30% djece.

Kolike (grčevi) kod beba – lijek

Kolike će proći same od sebe, najčešće nakon 3. mjeseca starosti djeteta. U međuvremenu pokušajte ugoditi i olakšati vašoj bebi što više možete.

Kako smanjiti grčeve kod beba?

Ako dojite, nastojite iz prehrane izbaciti mliječne proizvode, agrume, začinjenu hranu ili pića koja sadrže kofein.

Ako dijete hranite na bočicu, možete pokušati s novim tipom bočice ili dojenjem.

Neke bebe dobro reagiraju na vibracije pa možete pokušati s vibrirajućim sjedalom za dojenčad.

Maženje, pjevušenje, topla kupka i ljuljuškanje bebe djeluju umirujuće i mogu pomoći smanjiti plač. Također, savjetuje se ritmično njihanje (ne agresivna trešnja), nošenje u uspravnom položaju, masaža trbuha u smjeru kazaljke na satu ili neka druga stimulacija dodirom.

Važno je osigurati optimalne uvjete njege, hranjenja i spavanja za dojenčad te dovoljno odmora roditeljima da su u stanju nositi se s izazovom brige i odgovornosti za dijete.

Topli termofor na djetetovom trbuhu je jedan od načina opuštanja crijeva i olakšavanja oslobađanja plinova iz probavnog trakta.

U iznimno teškim slučajevima koriste se i farmaceutski pripravci – spazmolitik, lijek protiv meteorizma. Prije primjene bilo kojeg preparata protiv grčeva, pedijatar mora potvrditi da se radi o klasičnim kolikama i prepisati iste.

Moglo bi vas zanimati:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kako prepoznati grceve kod beba, kako prepoznati grceve kod bebe, grčevi kod djece, hvatanje grceva kod djece, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu