Stručno odobrava

,

Kašalj kod djece – uzroci, vrste kašlja i liječenje

kasalj

Kašalj kod djece jedan je od simptoma koji se najčešće javljaju tijekom prvih godina života i školskoj dobi te jedan od najčešćih simptoma s kojima se dijete susreće s pedijatrom.

Kašalj kod djece se javlja kada se tijelo djeteta nastoji osloboditi sluzi ili stranog tijela i predstavlja refleksni odgovor donjeg dišnog sustava na podražaj receptora (živčani završeci u sluznici) za kašalj.

Receptori mogu biti podraženi različitim podražajima, kao što su: mehanički, toplinski, kemijski, bakterijski, virusni.

Često se ignorira, gotovo uvijek zbog pretpostavke da će nestati ili se radi o kratkotrajnoj virozi.

Nerijetko, kašalj postaje kroničan, simptomi sve izraženiji i tada je posve jasno da je uzrok ozbiljniji.

Mogu ga izazvati vanjski podražaji – strana tijela, čestice prašine, plinovi ili nagle promjene u temperaturi. Najčešće se javlja kao posljedica nagomilavanja sekreta u bronhima zbog upalnih ili alergijskih procesa. Kod djece kašalj često može biti uzrokovan astmom.

Prema zvučnoj manifestaciji razlikujemo produktivni i suhi kašalj.

U slučaju infekcija se obično javlja sekrecija iz nosa i povišena tjelesna temperatura. Kašalj nije bolest, već simptom bolesti dišnog sustava – obrambeni mehanizam kojim organizam želi osloboditi dišne putove od stranih čestica i drugih produkata upale.

U nastavku teksta provjerite što najčešće uzrokuje kašalj kod djece, kako ga ublažiti te kada potražiti liječničku pomoć. 

kasalj suhi

Kašalj kod djece – uzroci

Prehlada, gripa i druge infekcije mogu dovesti do dugotrajnog kašlja kod djece. Prehlada obično uzrokuje umjereni kašalj, dok gripa ponekad može dovesti do teškog i učestalog suhog kašlja, grlobolje i teškog disanja. 

Uzroci kašlja ovise o tome jesu li simptomi akutni (ako traju manje od 4 tjedana) ili kronični (dulje od 4 tjedana). Najčešći uzrok akutnog kašlja je virusna infekcija gornjeg dišnog sustava, kronična astma, gastroezofagealni refluks (GERB) ili postnazalni iscjedak.

Lijekovi ne mogu izliječiti gripu ili prehladu, ali kapi ili sirup za kašalj mogu pomoći smanjiti upalu grla.

Kašalj – zašto kašljemo i kako zaustaviti kašalj?

Kašalj se može javiti uz povraćanje, loš okus u ustima i žgaravicu. Tretman za refluks ovisi o dobi djeteta, zdravstvenom stanju ali i drugim pitanjima.

Pokušajte slijediti ova tri savjeta:

 • uklonite iz djetetove prehrane namirnice koje su okidač (najčešće čokolada, bomboni, masna hrana, ljuta hrana, začini, citrusno voće),
 • poslužite djetetu veći broj manjih obroka,
 • posljednji obrok vašeg djeteta trebao bi biti najmanje dva sata prije spavanja.

Kašalj kod djece – astma

Astmu je ponekad teško dijagnosticirati budući da simptomi variraju od djeteta do djeteta. No, teško disanje i kašalj koji se pogoršavaju tijekom noći jedni su od brojnih simptoma astme.

Liječenje astme ovisi o uzroku. Uključuje izbjegavanje uzroka poput zagađenja, dima, prašine ili parfema i sl.

Alergije/sinusitis mogu izazvati dugotrajan kašalj, svrbež u grlu, curenje iz nosa, grlobolju ili osip. Vaš liječnik može utvrditi koji alergen uzrokuje problem i ovisno o uzroku preporučiti vam lijekove za liječenje alergije

kasalj

Kašalj kod djece – hripavac

Hripavac karakterizira snažan napad kašlja koji obično završava dugim, visokotonskim, duboko uvučenim udahom (hripanje). Ostali simptomi mogu uključivati curenje iz nosa, kihanje i nisku temperaturu.

Hripavac je visoko zarazna infekcija koju izaziva bakterija Bordetella pertussis, ali ga je jednostavno spriječiti cjepivom. Obično se tretira antibioticima. 

Bakterija napada sluznicu ždrijela, dušnika i dišnih putova povećavajući izlučivanje sluzi.

Kao prevencija koristi se cjepivo kojim se djeca rutinski cijepe.

Hripavac – uzroci, simptomi i liječenje

Kada posjetiti liječnika?

Liječnika biste trebali posjetiti kada dijete: 

 • otežano diše ili se guši, 
 • hvata nesvjestica, 
 • često povraća
 • ima plavo obojene usnice ili nokte (cijanozu), 
 • ima probleme s gutanjem, 
 • izgleda vrlo bolesno ili umorno, ima strano tijelo u grlu, 
 • osjeća bol ili nelagodu u prsima pri udisaju ili izdisaju, 
 • iskašljava krv, 
 • ima slab imunološki sustav ili nije redovito cijepljeno, 
 • ima visoku tjelesnu temperaturu

Produktivni kašalj kod djece

Produktivni kašalj je svaki kašalj koji za posljedicu ima izlučivanje sekreta zato se još i naziva “vlažni kašalj”.

Počinje kao neproduktivan (“suhi”), a nastaje zbog upalnog podražaja sluznice. Nakon nekoliko dana javlja se produktivni kašalj zbog pojačanog lučenja sluzi.

Dijete do pete godine iskašljani sekret guta, a tek kasnije nauči iskašljani sekret ispljunuti.

Produktivni kašalj većinom rezultira gnojnim, sluzavim sekretom koji je posljedica bakterijske upale bronha ili pluća. Takav sekret je većinom bijel, gust i žilav. 

Dijete sekret može iskašljavati iz gornjih dišnih putova kada je posljedica upale u području sluznice nosa, sinusa, ždrijela ili krajnika.

Produktivni kašalj je većinom tipičan za astmu, bronhitis ali i cističnu fibrozu. U slučaju da dijete iskašljava sekret, svakako biste trebali posjetiti pedijatra koji će odlučiti o daljnjim postupcima liječenja.

Sirup za produktivni kašalj kod djece

U ljekarnama možete pronaći sirupe protiv kašlja: 

 • Sirup za iskašljavanje za djecu (180 ml) – 26,23 kn.
 • Sirup od bijelog sljeza (180 ml) – 26, 23 kn.
 • Sirup od bršljana (180 ml) – 27,64 kn.
 • Sirup islandskog lišaja (180 ml) – 27,04 kn. 
 • Sirup timijana (180 ml) – 31,14 kn. 
 • Sirup trpuca (180 ml) – 26,23 kn.
kasalj suhi

Kašalj kod djece bez povišene tjelesne temperature

U liječenju kašlja bez povišene tjelesne temperature i bez otežanog disanja se većinom koriste sirupi. Liječenje se većinom odvija uz pomoć biljnih preparata. Vjerojatno se radi o kašlju koji je uzrokovan virusom upalom grla i nosa.

Astma, ali i druge alergijske reakcije također mogu uzrokovati kašalj koji nije praćen visokom tjelesnom temperaturom. U slučaju da vaše dijete ima kašalj koji nije praćen visokom tjelesnom temperaturom, a prirodni lijekovi ne pomažu – posjetite liječnika. 

Suhi kašalj kod djece po noći

Snažni napadaj kašlja koji su uzrokovani prehladom ili gripom gotovo se uvijek pogoršavaju tijekom noći. Kašalj po noći je često praćen oticanjem grla i glasnica, glasnim, ubrzanim i isprekidanim disanjem. 

Ako je riječ o bakterijskoj infekciji noćni kašalj se javlja kao jedna od mogućih pojava i nakon što je liječenje završilo, a simptomi se povukli. U respiratornom sustavu često će i dalje ostati sekreta koji ga lako može nadražiti. Kašljanjem će tijelo pokušati u potpunosti izbaciti taj sekret.

Kašalj se noću pogoršava zbog protoka krvi u dišne organe koji se mijenja kada dijete leži. Kašalj i grlobolja pogoršavaju se i kao posljedica suhog zraka u kući ili stanu.

Dugotrajni kašalj kod djece

Dugotrajni kašalj kod djece se većinom javlja tijekom prvih godina boravka u vrtiću i školi zbog susreta s brojnim infektivnim uzročnicima (bakterijama i virusima). Uzrok dugotrajnom kašlju može biti i nos pun sekreta. Kašalj se tijekom prvih godina života javlja često u kraćim ili dužim epizodama.

Međutim, ako kašalj u kontinuitetu bez prestanka traje duže od 2 tjedna, javite se pedijatru. Posebnu pozornost na kašalj obratite u slučaju da netko u obitelji ima astmu.

produktivni kasalj

Kako smiriti suhi kašalj kod djece (suhi kašalj kod djece prirodni lijek)

Jedan od najučinkovitijih lijekova protiv suhog kašlja je med.  Med umiruje nadraženu sluznicu, a zahvaljujući antibakterijskim svojstvima, odličan je izbor za tretiranje bakterijskih infekcija. Međutim, med nemojte davati djeci mlađoj od dvije godine.

Čaj od slatkog korijena je djelotvoran u slučaju upale grla. Odličan je izbor tijekom prvih godina škole, budući da djeluje i preventivno na upalu grla. U slučaju da vi ili dijete imate bilo kakvih problema s bubrezima nemojte konzumirati ovaj čaj.

Sirup od kadulje – slatki napitak za mršavljenje i protiv kašlja

Čaj od đumbira pomaže u pružanju oslobađajućeg efekta kada je riječ o bolovima u grlu i kašljuIspiranje grla slanom vodom vrlo je popularno. Slana voda može pomoći kod nezaustavljivog kašlja. 

Protiv suhog kašlja mogu vam pomoći i sokovi:
 • Sok od mrkve – pomaže u iskašljavanju sluzi. 
 • Sok od bijele repe – djeluje antiseptički i jača imunitet. 
 • Sok od kuhanog poriluka zaslađen medom – ima antiseptičko djelovanje, jača imunitet i smiruje iritaciju. 
 • Sok od luka preliven medom – nasjeckani sirovi luk prelijte medom i ostavite da odstoji preko noći, sljedećeg dana dajte djetetu svakih dva sata po dvije žličice soka od luka.
 • Sok od kupusa – ima sličan učinak kao i navedeni sokovi.

Kako dati djetetu ove sokove koji nisu najboljeg okusa? Neka djeca će bez puno pregovora popiti sok, dok druga to neće učiniti čak ni u slučaju da je nagrada divovska čokolada. Možete pokušati kroz igru doktora. Nabavite u ljekarni jednostavne šprice. Željeni sok uvucite u špricu. Potom dajte djetetu zadatak da mora pomoći svojim igračkama koje su također ”bolesne” ali da prije nego pomogne igračkama mora popiti poseban lijek kako ne bi ”zarazilo” igračke. 🙂

Sirup od lovora – kako iz vlastitog doma pobijediti kašalj i prehladu

Naravno ovo je samo jedna od ideja koje kod neke djece prolaze, kod druge ne. Postoji niz drugih lijekova koji mogu pomoći. Dijete nemojte tjerati da pije sokove ako osjeća averziju prema njima. Tako možete samo dodatno pogoršati stvari, budući da dijete zbog lošeg okusa može povratiti, a tada će grlo postati još nadraženije.

Ako vaše dijete pati od sezonskog kašlja, nabavite ovlaživač zraka. Ovlaživači zraka koji se koriste na radijatorima tijekom noći kada grijanje ne radi nemaju gotovo nikakav učinak. Velik broj djece tijekom noći ima tegobe koje su uzrokovane nemogućnošću gutanja i disanja, a samim time i kašljanjem.

Uz pomoć ovlaživača zraka vaš san će biti mirniji, cijelu noć. Sa ispravnom razinom vlage izbjeći ćete i probleme uzrokovane statičkim elektricitetom.

Domaći sirup protiv kašlja

Za pripremu domaćeg sirupa protiv kašlja potrebni su vam sljedeći sastojci: 

 • 1 limun (sok od limuna), 
 • 1 žlica bijelog sljeza (možete koristiti korijen), 
 • 1 žlica kadulje, 
 • 1 žlica mljevenih sjemenki lana
 • 200 ml vode, 
 • 200 grama šećera. 

Postupak pripreme domaćeg sirupa protiv kašlja: 

 1. Sve sastojke (osim limuna) kuhajte na laganoj vatri otprilike pola sata. 
 2. Nakon toga procijedite. 
 3. Ako želite, smjesi možete dodati nekoliko žlica meda
 4. Potom ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi
 5. Ako vam se čini da se smjesa mlaka, možete je staviti u hladnjak da se potpuno ohladi i zgusne.
 6. Kada se smjesa ohladi u nju možete dodati cijeđeni sok limuna. Limun nemojte dodavati ranije, budući da se na visokim temperaturama vitamin C uništava.  

Dnevno je potrebno uzimati nekoliko žlica ovog sirupa.

domaci sirup za kasalj

Što kada za kašalj kod djece prirodni lijek ne pomaže?

Kašalj se u pravilu liječi otkrivanjem uzroka. Kada znamo što je uzrok kašlju tada ga (u slučaju da nije maligno oboljenje) možemo relativno lako liječiti. Lijekovi protiv kašlja samo smiruju kašalj, ali u pravilu ne liječe uzrok kašlja. 

U liječenju kašlja je važna dobra hidracija oboljele osobe odnosno djeteta. Premda nemaju značajan učinak, kod dugotrajnog kašlja se u liječenju koriste antibiotici.

Kod dugotrajnog kašlja odvedite dijete liječniku koji će odlučiti o tome je li potrebna daljnja dijagnostička obrada te koja je mogućnost liječenja najprihvatljivija s obzirom na djetetovo opće zdravstveno stanje. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.27 / 5   22

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kašalj kod djece, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu