Lan kao lijek – dobrobiti lana za tijelo

lan kao lijek

Lanene sjemenke se smatraju iznimno ljekovitima iz više razloga. Sadrže omega 3 masne kiseline, vlakna, proteine i brojne druge nutritivne vrijednosti, čime pomažu jačanju imuniteta. Lan također može pomoći u mršavljenju, snižavanju kolesterola i koncentracije šećera u krvi.

Lan je odlična alternativa za osobe koje izbjegavaju gluten u žitaricama, jer ne sadrže gluten. U određenoj mjeri mogu poslužiti i kao zamjenski izvor omega 3 kiselina za osobe koje ne konzumiraju ribu i plodove mora.

U nastavku članka pročitajte više o upotrebi i ljekovitosti lanenih sjemenki.

Laneno sjeme – ljekovitost

Sjemenke lana sadrže mnoge nutrijente i aktivne biljne spojeve koji mogu pomoći kod poboljšavanja probave i prevencije kroničnih bolesti, pa se često lan sjemenke koriste kao lijek.

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline, navode da jedna jušna žlica lanenih sjemenki sadrži:

 • 37 kalorija,
 • 1.3 grama proteina,
 • 1.9 grama dijetalnih vlakana,
 • 3 grama ukupnih masti, od čega 2 grama polinezasićenih masti i 0.5 grama mononezasićenih masti,
 • vitamine B skupine,
 • kalcij, željezo, magnezij, fosfor i kalij.

Bitno je spomenuti da lanene sjemenke sadrže alfa linolensku kiselinu (ALA), koja se smatra esencijalnom omega – 3 masnom kiselinom. Ona se u organizmu može složenim biokemijskim putevima sintetizirati u dugolančane omega – 3 masne kiseline, eikosapentaenoičnu (EPA) i dokosaheksaenoičnu kiselinu (DHA). 

Da bi alfa linolenska kiselina pružila organizmu prednosti koje pružaju omega – 3 masne kiseline, mora se prevesti u EPA i DHA, ističu stručnjaci s medicinskog portala Harvard Health. Međutim, enzima, koji u organizmu provode te reakcije pretvorbe, nema dovoljno da bi se sva količina alfa linolenske kiseline iz lanenih sjemenki prevela u EPA i DHA.

S tim na umu, treba primijetiti da mnogi izvori navode kako jedna jušna žlica lanenih sjemenki ima oko 2 grama omega – 3 masnih kiselina, što je tehnički točno, ali se u organizmu te količine ne iskoriste u tolikoj količini.

Efektivno, jedna jušna žlica lanenih sjemenki posjeduje oko 700 miligrama EPA i DHA koje će biti iskoristive u tijelu. Riba i plodovi mora su hrana koja je najbogatija s EPA i DHA.

Lan kao lijek za poboljšanje probave

Jedna od najvećih prednosti lana je njegovo djelovanje na probavu. On može pomoći u zaštiti probavnog trakta te smanjiti upalu probavnog trakta.

Lanene sjemenke sadrže dijetalna vlakna i mogu riješiti mnoge probavne tegobe poput zatvora i neredovite stolice. Vlakna koja se nalaze u lanenim sjemenkama se u ljudskom tijelu ne mogu razgraditi pa potiču rad crijevnih mišića te reguliraju probavu.

Više o lanenim sjemenkama za probavu možete pročitati ovdje.

Mljeveni lan za želudac možete dodavati u juhe, salate, smoothije ili jogurte. Ako imate problema s viškom kilograma i zatvorom, pročitajte članak ” Lanene sjemenke i jogurt”  – alternativno možete koristiti mljeveni lan i kefir.

lan kao lijek za želudac

Foto: Photospin

Lan za kardiovaskularne bolesti

Studije pokazuju da omega – 3 masne kiseline pomažu kardiovaskularnom sistemu.  

Dijetalna vlakna mogu smanjiti apsorpciju kolesterola i glukoze iz hrane. Mnoga istraživanja su dokazala da i konzumacija lanenih sjemenki tijekom dužeg vremena može pridonijeti sniženju krvnog tlaka. 

Konzumiranjem lanenih sjemenki može pomoći i smanjenju kolesterola u krvi što može prevenirati srčane bolesti, pretilost i dijabetes.

Laneno sjeme za mršavljenje

Lan sadrži zdrave masti i vlakna što pomaže dužem zadržavanju osjećaja sitosti. Duži osjećaj sitosti znači manji unos kalorija, što može potaknuti mršavljenje.

Lanene sjemenke također mogu pomoći ublažiti upalne procese. To je važno za mršavljenje iz razloga što tijelo u upalnom stanju ima tendenciju zadržavanja viška kilograma.

Više o lanenim sjemenkama i probavi možete pročitati ovdje.

Lan za zdravu kožu i kosu

Lanene sjemenke pogoduju koži i kosi jer ih hrane zdravim masnoćama i B vitaminima, čime mogu pomoći smanjenju suhoće i ljuštenju kože

Lan je bogat antioksidansima koji pomažu sprječavanju starenja kože i vraćaju balans hormonima.

Dovoljno je dodati 2 žlice mljevenih lanenih sjemenski u smoothie svaki dan kako biste imali zdraviju kožu i kosu. Također, možete konzumirati i laneno ulje (1 – 2 žlice) za hidrataciju kože i kose.

lan za kosu

Foto: Photospin

Lanene sjemenke u borbi s rakom dojke

Neka istraživanja pokazuju da je lan iznimno koristan u borbi protiv raka dojke. Lignani u lanu se u tijelu konvertiraju u enterolaktone i esterodiole, strukturalno slične estrogenu.

Portugalski znanstvenici, u radu objavljenom 2018. godine u časopisu Frontiers in Nutrition, ističu da se takvi spojevi mogu vezati na receptore na stanicama i djelovati na zaustavljanje nekontroliranog rasta tumorskih stanica

Također, studije provedene na životinjama pokazuju da alfa linolenska masna kiselina, koja se nalazi u lanu, može suprimirati rast i proliferaciju tumorskih stanica. 

Sjemenke lana i menopauza

Lan se pokazao koristan za žene koje prolaze kroz menopauzu. Može se koristiti kao alternativa hormonskoj terapiji jer lignani u lanu sadrže estrogena svojstva. Neke studije pokazuju da mogu upola umanjiti valove vrućine. To svojstvo može pomoći i ženama koje nisu u menopauzi kako bi održale regularan ciklus.

Lanene sjemenke – upotreba

Kako biste iskusili sve dobrobiti lana, potrebno je 1 – 3 jušnih žlica dnevno dodati u hranu. Za doručak možete pomiješati mljeveni lan i kefir ili laneno sjeme i jogurt.

Možete pomiješati i laneno sjeme i med, a za ručak ili večeru ih možete dodati u juhu ili salatu. Ako pečete kolače ili kruh, prije pečenja pospite lanene sjemenke na vrh, a možete koristiti i laneno brašno.

Lanene sjemenke možete koristiti i kao zamjenu za jaje. Dovoljno je pomiješati 1 jušnu žlicu mljevenih lanenih sjemenki s 2½ žlice vode, i pustiti da odstoji 5 minuta. Nakon toga možete ga koristiti u receptima za koje je potrebno jaje za povezivanje (kolači, popečci, itd.). Navedeni omjer zamjena je za jedno jaje.

Preporučuje se konzumiranje mljevenih lanenih sjemenki radi lakše apsorpcije nutrijenata. Najbolje je kupiti cijele lanene sjemenke i prije upotrebe ih samljeti u mlincu.

Možete koristiti i laneno ulje kao dodatak juhama, smoothiejima ili salatama. Nemojte ga koristiti za prženje i pečenje jer gubi nutritivne vrijednosti kada se izlaže toplini.

lan kao lijek

Foto: Photospin

Lan sjemenke – recept

U nastavku se nalazi recept za veganski smoothie s lanenim sjemenkama, odličan za dobar i zdrav početak dana!

Sastojci:

 • 2 čajne žlice mljevenih lanenih sjemenki,
 • 1 srednje velika banana,
 • 150 grama  jagoda,
 • 250 ml biljnog mlijeka po želji.

Sve sastojke izblendajte i popijte odmah.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Calado, A., Neves, P.M., Santos, T., Ravasco, P. (2018) The Effect of Flaxseed in Breast Cancer: A Literature Review. Front Nutr. 2018; 5: 4.
 2. Why not flaxseed oil? (2006) Harvard Health.
 3. Tan, V. (2017) Top 10 Health Benefits of Flax Seeds. Healthline.

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.94 / 5   16

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu