Laneno ulje – bogato omega-3 masnim kiselinama, dnevna doza i nuspojave

laneno ulje

Laneno ulje se proizvodi od sjemenki biljke lana (lat. Linum usitatissimum). Sjemenke lana i laneno ulje bogati su alfa-linolenskom kiselinom (ALA), esencijalnom masnom kiselinom koja je vrlo korisna u liječenju bolesti srca. Ona pripada skupini tvari koje zovemo omega-3 masnim kiselinama. 

Pravi omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina u prehrani, praktički diktira uvjete za dobro zdravlje. Idealan omjer je oko 1:2 do 1:4. Upravo zbog toga se preporučuje svakodnevna konzumacija male količine sjemenki lana ili lanenog ulja

Laneno ulje je najbolje uklopiti u uravnoteženu prehranu s drugim uljima koja sadrže više omega-6 masnih kiselina, kao što su sezamovo ulje, suncokretovo ulje i ulje noćurka. Od svih navedenih ulja, laneno ulje je ipak najbogatiji izvor  alfa-linolenske kiseline koja tako dobro djeluje na srce

laneno ulje

Foto: Photospin

Laneno ulje – zdravstvene prednosti 

Laneno ulje snižava razinu lošeg kolesterola, štiti od bolest srca te uravnotežuje visoki krvni tlak. Nekoliko studija pokazuje da laneno ulje može utjecati na snižavanje “lošeg” kolesterola te tako može doprinijeti smanjenju rizika od srčanih bolesti. 

Korisni sastojci lanenog ulja su:

 • masne kiseline kao što su: alfa-linolenska (omega-3-masna kiselina), palmitinska, oleinska i stearinska,
 • ciklolinopeptidi – pokazuju imunosupresivna svojstva i sudjeluju u imunosnom odgovoru organizma,
 • steroli – dominantan je beta-sitosterol,
 • tokoferoli koji su snažni antioksidansi.

Bitno je spomenuti da lanene sjemenke sadrže alfa linolensku kiselinu (ALA), koja se smatra esencijalnom omega – 3 masnom kiselinom. Ona se u organizmu može složenim biokemijskim putevima sintetizirati u dugolančane omega – 3 masne kiseline, eikosapentaenoičnu (EPA) i dokosaheksaenoičnu kiselinu (DHA). 

Da bi alfa linolenska kiselina pružila organizmu prednosti koje pružaju omega – 3 masne kiseline, mora se prevesti u EPA i DHA, ističu stručnjaci s medicinskog portala Harvard Health. Međutim, enzima, koji u organizmu provode te reakcije pretvorbe, nema dovoljno da bi se sva količina alfa linolenske kiseline iz lanenih sjemenki prevela u EPA i DHA.

S tim na umu, treba primijetiti da mnogi izvori navode kako jedna jušna žlica lanenih sjemenki ima oko 2 grama omega – 3 masnih kiselina, što je tehnički točno, ali se u organizmu te količine ne iskoriste u tolikoj količini.

Efektivno, jedna jušna žlica lanenih sjemenki posjeduje oko 700 miligrama EPA i DHA koje će biti iskoristive u tijelu. Riba i plodovi mora su hrana koja je najbogatija s EPA i DHA.

Laneno ulje ima širok spektar ljekovitog djelovanja

Laneno ulje djeluje protuupalno

Omega-3 masne kiseline ublažavaju i ograničavaju nastanak upalne reakcije. Iako su istraživanja još uvijek oprečna, neka od njih pokazuju da bi konzumacija lanenog ulja mogla smanjiti neugodne simptome koji nastaju zbog upala u organizmu. 

Istraživanje provedeno na pretilim ljudima, objavljeno 2016. godine u časopisu Nutrients, pokazalo je da je konzumacija lanenog ulja značajno smanjila koncentraciju C reaktivnog proteina u njihovom organizmu. 

laneno ulje zdravlje

Foto: Photospin

Laneno ulje pomaže kod probavnih problema

Budući da su bogate vlaknima, sjemenke lana su prirodni laksativ te pomažu u slučaju zatvora, hemeroida i bolesti probavnog trakta. 

Kod osoba koje imaju problema s radom metabolizma, može biti korisno laneno ulje za probavu. Laneno ulje će pomoći ubrzati i olakšati proces probavljanja hrane. 

Ako je riječ o upalnim bolestima crijeva, laneno ulje može smiriti upalu i popraviti štetu koja je nastala u probavnom traktu. Osim toga, laneno ulje može spriječiti razvoj žučnih kamenaca, pa i rastopiti postojeće kamence. 

Laneno ulje za kosu i nokte

Laneno ulje se koristi za njegu kose, a pomaže i u održavanju zdravlja noktiju. Omega-3 masne kiseline u lanenom ulju doprinose zdravom rastu kose

Isto tako, esencijalne masne kiseline u ulju će dobro djelovati na suhe i lomljive nokte te će ih zaštiti od pucanja ili listanja. 

Laneno ulje za lice

Laneno ulje se koristi u liječenju:

Esencijalne masne kiseline u lanenom ulju su blagotvorne za kožu. Crvenilo, osip kod ekcema, psorijaze i rozaceje često reagiraju na njihovo antiupalno djelovanje i umirujuća svojstva. Opekline i koža izgorena na sunca brže se liječi kada se pravilno tretira uljem.

laneno ulje koza

Foto: Photospin

Laneno ulje smanjuje rizik od nastanka raka i usporava starenje

Smatra se da lignani u lanenom ulju igraju ulogu u zaštiti od raka dojke, debelog crijeva, prostate, a možda i raka kože.

Neka istraživanja pokazuju da je lan iznimno koristan u borbi protiv raka dojke. Lignani u lanu se u tijelu konvertiraju u enterolaktone i esterodiole, strukturalno slične estrogenu.

Znanstvenici ističu da se takvi spojevi mogu vezati na receptore na stanicama i djelovati na zaustavljanje nekontroliranog rasta tumorskih stanica. 

Također, studije provedene na životinjama pokazuju da alfa linolenska masna kiselina, koja se nalazi u lanu, može suprimirati rast i proliferaciju tumorskih stanica. 

lanene sjemenke

Foto: Photospin

Laneno ulje i ženske bolesti

Laneno ulje se koristi za ublažavanje simptoma menopauze i menstrualnih tegoba, a koristi se i za liječenje ženske neplodnosti i endometrioze.

Ranije spomenuti lignani mogu uravnotežiti omjer estrogena i progesterona u ženskom tijelu te mogu ublažiti simptome menstrualnog ciklusa i osloboditi valunga u menopauzi.

Prema nekim istraživanjima, lan navodno može poboljšati funkciju maternice te tako liječiti probleme vezane uz neplodnost. Zbog utjecaja na hormone, laneno ulje se ne preporučuje trudnicama i dojiljama

Osim toga, esencijalne masne kiseline u lanu dokazano zaustavljaju proizvodnju prostaglandina, tvari nalik na hormone koje, kad se oslobode u velikim količinama za vrijeme menstruacije, mogu uzrokovati teško krvarenje povezano s endometriozom.

Laneno ulje pomaže kod problema s prostatom i impotencijom

Laneno ulje pomaže kod problema s prostatom, neplodnosti u muškaraca i impotencijom. Esencijalne masne kiseline u lanenom ulju mogu spriječiti oticanje prostate, male žlijezde ispod mokraćnog mjehura muškaraca koja se s godinama može i povećati.

Simptomi takvog proširenja, kao što je primjerice potreba za stalnim mokrenjem, mogu se ublažiti lanenim uljem. Esencijalne masne kiseline održavaju spermu zdravom te mogu biti korisne u liječenju muške neplodnosti. 

Osim toga, mogu poboljšati cirkulaciju krvi u penisu, što je blagodat za sve one koji pate od impotencije

Laneno ulje – dnevna doza

S unutarnjom primjenom lanenog ulja treba krenuti polako. Naglo povećanje koncentracije omega-3-masnih kiselina zapravo može imati negativan učinak. Zbog toga treba postići ravnotežu između koncentracije omega-3 i omega-6 masnih kiselina u organizmu.

Prvi tjedan započnite s malim količinama. Uzmite pola žličice ulja ujutro uz doručak i pola prije večere. Ako vaš organizam ne reagira negativno nakon prvog tjedna uzimanja lanenog ulja, drugi tjedan povećajte dozu.

Počnite uzimati punu žličicu dva puta dnevno. Tako ćete treći tjedan moći tolerirati punu jušnu žlicu lanenog ulja dvaput dnevno.

Uzimanje lanenog ulja u kapsulama je jednostavnije jer postoje preporučene doze uzimanja. Ipak, ulje u kapsulama će uvijek imati manju nutritivnu vrijednost nego ono u tekućem obliku.

Laneno ulje – čuvanje

Ulje lana je osjetljivo na svjetlost i temperaturu te sklono oksidaciji. Laneno ulje je potrebno čuvati u hladnjaku, dobro zatvoreno. Isto se odnosi i na laneno ulje u kapsulama. 

laneno ulje prodaja

Foto: Photospin

Laneno ulje – nuspojave kod prekomjerne upotrebe

Ne bi trebali koristiti laneno ulje za kuhanje jer toplina mijenja zdrave masnoće u toksične masti.

Dodavanje lanenog ulja u već skuhanu hranu može poboljšati okus ali i povećati hranjivu vrijednost nekog jela. Ako uključuju laneno ulje, recepti koje pripremate neće nužno biti zdraviji, što se posebno odnosi na pripremanje rafiniranih i inače nezdravih namirnica.

Unatoč svim svojim prednostima, laneno ulje u kombinaciji s određenim lijekovima može dovesti do neugodnih nuspojava kao što su: 

Laneno ulje – cijena i gdje kupiti?

Laneno ulje možete kupiti u specijaliziranim prodavaonicama zdrave prehrane ili možete naručiti putem Web Shopa.

 • Nutrigold – Laneno ulje (250 ml) – organsko, hladno prešano – 19,00 kn.
 • Planet zdravlja – Laneno ulje BIO (250 ml) Nutrimedica – 19,90 kn.
 • BeHealthy – Laneno ulje (250 ml) hladno prešano – 59,00 kn.
 • Encian – Bio Laneno ulje Encian (250 ml) – 33,99 kn.
 • Priroda&Društvo – Natura Organica Bio laneno ulje, hladno prešano (250 ml) – 19,50 kn.
 • Bio&Bio – Hladno prešano laneno ulje (250 ml) – 23,90 kn.

Dok birate laneno ulje, obratite pozornost na:

 • boju – ona bi trebala biti žuta bez zamućenja i nečistoća,
 • miris – laneno ulje je gotovo bez mirisa, a ako je on prisutan ulje bi moglo biti pokvareno,
 • rok trajanja – laneno ulje se brzo raspada, čak i na svjetlu, pa je bitno da je rok trajanja na pakiranju valjan.

Prije kupovine se uvijek raspitajte oko toga s kojim su uljem korisnici bili najzadovoljniji te koje je ulje najkvalitetnije.

Više o lanenom ulju možete doznati u našim člancima: 

Članak objavljen:

Saznajte više o menopauzi u sljedećim tekstovima:

Saznajte više u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: laneno ulje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu