Tetanus cijepljenje nakon ozljede: Kada je potrebno?

Tetanus cijepljenje nakon ozljede

Potreba za cjepivom protiv tetanusa nakon posjekotine i ozljede ovisi o težini posjekotine, načinu na koji je dobivena i kada je primljena posljednja nadopuna cjepiva protiv tetanusa.

Ako u ogrebotinama i posjekotinama ima prljavštine ili stranog tijela, a zadnje docjepljenje protiv tetanusa je bilo prije više od pet godina, bilo bi dobro primiti ažurirano cjepivo kako bi se zaštitio organizam.

Tetanus cjepivo nakon ozljede

Tetanus je bolest uzrokovana toksičnom bakterijskom infekcijom koja utječe na živčani sustav ulazeći u tijelo kroz oštećenu kožu. Spore tetanusa žive posvuda u našem okolišu, a najčešće se nalaze u tlu, prašini i gnoju.

Rane uzrokovane kontaminiranim predmetima koji se nalaze u prljavštini, izmetu ili slini obično najviše zabrinjavaju, ali bakterija također može ući u tijelo nakon ugriza psa, opeklina ili ozljeda od prignječenja.

Iako je tetanus rijetko stanje, može biti smrtonosan ako se ne liječi, što čini praćenje cijepnog statusa vrlo važnim.
Tetanus cjepivo nakon ozljede
FOTO: Shutterstock

Kada primiti tetanus cjepivo?

Ako se pitate koliko traje cjepivo protiv tetanusa, uobičajeno je primiti ukupno pet cjepiva protiv tetanusa tijekom djetinjstva i docjepljivanje protiv tetanusa jednom svakih 5 – 10 godina za odrasle. Praćenje vremena kada je primljeno docjepljivanje može biti od velike pomoći u određivanju je li nakon ozljede potrebno novo cijepljenje protiv tetanusa.

Cjepivo protiv tetanusa djeluje tako da stimulira imunološki sustav da stvori imunološki odgovor na bakteriju koja uzrokuje tetanus. Kada se primi toksoid tetanusa u injekciji, imunološki sustav reagira stvaranjem antitijela. Antitijela su proteini u tijelu koji se bore protiv specifičnih bakterija koje uzrokuju bolesti.

Kada se osoba cijepi protiv tetanusa, imunološki sustav je spreman zaštititi organizam ako ikada bude izložen bakteriji Clostridium tetani. Ako bakterije dospiju u organizam, antitijela ih prepoznaju i napadaju tako da se ne razvije bolest.

Cjepivo protiv tetanusa sadrži inaktivirane (umrtvljene) bakterije. Budući da injekcija ne sadrži žive bakterije, ne može izazvati tetanus.

Tetanus cijepljenje nakon ozljede – koliko nakon ozljede treba primiti cjepivo?

Simptomi tetanusa se možda neće početi pojavljivati ni tjedan dana nakon ozljede pa se kao pravilo uzima docjepljivanje protiv tetanusa unutar 48 sati od ozljede (docjepljivanje – tetanus). Ako se tetanus ne liječi, tijelo bi se moglo suočiti s dugoročnim komplikacijama kao što su:

 • opstrukcija dišnih putova
 • zatajenje srca
 • oštećenje mišića 
 • oštećenje mozga.

Možda će dodatno biti potrebno primiti injekciju imunoglobulina koji pružaju trenutnu zaštitu. Ako postoji potreba za imunoglobulin i cjepivo, oni će se dati u isto vrijeme, ali na različitim mjestima.

Tetanus cjepivo – reakcija

Reakcija na tetanus cjepivo obično je blaga i može uključivati bol na mjestu uboda, blagu groznicu, umor ili glavobolju. Ozbiljnije nuspojave su rijetke, ali mogu uključivati alergijske reakcije ili neurološke simptome.

Većina ljudi dobro podnosi cjepivo, a koristi u sprječavanju tetanusa značajno nadmašuju potencijalne rizike od nuspojava.

Simptomi tetanusa
FOTO: Shutterstock

Tetanus cijepljenje nakon ozljede – kada potražiti liječničku pomoć?

Za prosječnu osobu ozljeda ili mala ubodna rana obično nije razlog za brigu. Međutim, postoje slučajevi i scenariji u kojima može biti potrebna medicinska njega. Treba odmah potražiti liječničku pomoć ako posjekotina ili rana:

 • sadrži prljavštinu ili je kontaminirana drugim prljavim tvarima (tlo, izmet, itd.)
 • sadrži strani predmet (čavao, igla, itd.)
 • prilično je velika
 • pokazuje znakove infekcije (crvenilo, bolnost, oteklina, toplina).

Simptomi tetanusa

Budući da je tetanus bolest koja napada živčani sustav, simptomi neće biti toliko vidljivi u odnosu na ozlijeđeno područje, nego općenitiji:

Ako osoba nije primila cjepivo protiv tetanusa u posljednjih pet godina i počne primjećivati ​​bilo koji od gore navedenih simptoma, odmah je potrebna hitna pomoć.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Chatfeld, J. (2024). Do I need a tetanus booster? Sharp.
 2. When To Get a Tetanus Shot After a Cut. (2023). Complete Care.
 3. Tetanus Shot. (2022). Cleveland Clinic.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu