Mjehuri od opeklina: Znače da je stanje ozbiljnije! Evo smijete li bušiti mjehuriće i čime mazati opekline

Mjehuri od opeklina

Mjehuri od opeklina su pojava karakteristična za opekline drugog stupnja. Pritom stupnjevi opeklina definiraju oštećenje kože, odnosno sloj kože koji je zahvaćen. U tom smislu postoje četiri stupnja opeklina: 

 • I. stupanj – u kojem je zahvaćen samo površinski sloj kože
 • II. stupanj – u kojem su zahvaćeni dublji slojevi kože
 • III. stupanj – u kojem su zahvaćeni svi dijelovi kože
 • IV. stupanj – u kojem su zahvaćena i potkožna tkiva.

Kod prvog stupnja oštećenja se ne pojavljuju mjehurići od opeklina. Drugim riječima, plik od opekotine se pojavljuje kod drugog i trećeg stupnja oštećenja kože. Baza im je crvena ili bjelkasta te su ispunjeni bistrom, gustom tekućinom. Sama tekućina unutar mjehura sadrži brojne citokine i faktore rasta, pri čemu određeni istraživači smatraju kako potpomažu cijeljenju rana, posebno prisutni angiogenin.

Mjehurići od opeklina
FOTO: Shutterstock

Stručnjaci nisu složni, ali evo što se preporučuje

Općenito govoreći, u stručnim medicinskim krugovima još uvijek nema konsenzusa na koji način tretirati mjehuriće. Preporučuju se uklanjanje, aspiracija ili ostavljanje mjehurića netaknutim, koji prema određenim stručnjacima štite i od infekcije ozlijeđenog dijela kože. U svakom slučaju, definitivno se ne preporučuje uklanjanje ili bušenje mjehurića od strane nestručne osobe ili samog pacijenta s obzirom na komplikacije koje se mogu dogoditi.

Ako dođe do nenamjernog puknuća mjehurića, isti je potrebno isprati vodom te nakon toga nanijeti antibiotsku kremu ili mast. Potom treba nanijeti sterilnu gazu kako ne bi došlo do infekcije ozlijeđenog dijela kože.

Mjehuri od opeklina – kako dolazi do njih i tko mora liječniku?

Opekline mogu nastati kao posljedica toplinskih, kemijskih, radijacijskih čimbenika ili djelovanjem električne struje. Ljetno doba godine najčešće donosi sa sobom brojne opekline od sunca. To su ozljede izazvane prekomjernim izlaganjem ultraljubičastim zrakama. Naime, kod umjerenog izlaganja UV zrakama koža sintetizira zaštitno sredstvo melanin koje štiti jezgru stanice. UVA zrake dovode do fotooksidacije postojećeg melanina, što uočavamo kao tamnjenje kože.

No, neoprezno izlaganje kože suncu može dovesti do pojave opeklina različitog stupnja. Naime, UVA zrake oštećuju stanice. To dovodi do imunološke reakcije pri čemu dolazi do povećanog protoka krvi kroz zahvaćeni dio kože, što konačno dovodi do eritema, odnosno upaljene kože.

Plik od opekotine
FOTO: Shutterstock

Pritom najčešće dolazi do opeklina prvog stupnja. Koža je vruća, crvena, peče, osjetljiva je na dodir te je lagano otečena. Ako su prisutna ozbiljnija oštećenja, prisutni su već spomenuti mjehuri od opeklina te drugi simptomi poput boli, temperature, glavobolje, svrbeži, groznice i umora. Važno je biti oprezan te obratiti pažnju na simptome poput:

Naime, navedeni simptomi ukazuju na sunčanicu koja zahtijeva hitno bolničko liječenje. Za prvu pomoć važno je osobu staviti u hlad te je kupati u hladnoj vodi ili prekriti mokrim ručnicima, dok se ne preporučuju lijekovi za snižavanje temperature.

Opekline I. i II. stupnja uz zahvaćenost kože manje od 30 % su stanja u kojima se može primijeniti samoliječenje. Iznimka su trudnice, dojilje, djeca mlađa od šest godina i osobe starije od 65 godina, kod kojih se preporučuje odlazak liječniku u slučaju opeklina II. stupnja. Naime, takve osobe, posebno djeca i starija populacija, imaju lošiju termoregulaciju, a uz to postoji opasnost i od dehidracije, posebno kod dojenčadi. 

Čime mazati opekline
FOTO: Shutterstock

Čime mazati opekline?

Kada se govori o samoliječenju opeklina, prvi korak je svakako čim ranije započeti s hlađenjem oštećenih dijelova kože. To se može učiniti pomoću obloga i/ili gelova. Kad je u pitanju zacjeljivanje opeklina, danas je mnoštvo preparata prisutno na tržištu te se ne može jednoznačno odrediti najbolja krema za opekline. Međutim, nekoliko je opcija koje bi svakako trebalo uzeti u obzir.

Kod težih opeklina, ako je prisutan svrbež, preporuka je koristiti gel koji sadrži antihistaminik, poput dimentidena. Po svojem mehanizmu djelovanja on sprječava djelovanje histamina te znatno smanjuje kapilarnu permeabilnost. Važno je naglasiti kako prilikom uporabe ovih preparata nije dopušteno izlagati se suncu.

Kod lakših opeklina preporuka je koristiti preparate koji sadrže dekspantenol. Dekspantenol se u stanicama kože pretvara u vitamin B5, koji je važan za normalnu funkciju epitela i metaboličke procese u koži. Također, katalizira stvaranje melanina, što je važno kod pigmentacije kože.

Najbolja krema za opekline
FOTO: Shutterstock

Od ostalih preparata, gel od aloe vere snažno vlaži kožu te u tom smislu može biti od znatne pomoći kod pojave opeklina od sunca. Preporuka je prije nanošenja isti staviti u hladnjak 10 – 20 minuta, kako bi se pospješio učinak hlađenja.

Uz aloe veru, može se koristiti i med zbog svojeg umirujućeg i antiseptičkog učinka. Osim toga, med ubrzava epitelizaciju. Rijetko se koristi zbog praktičnih razloga. Naime, jako se teško nanosi zbog svoje strukture.

Termalne vode mogu olakšati simptome, kao i razne kupke i oblozi od ohlađene vode uz eventualni dodatak eteričnih ulja lavande, kamilice, ekstrakta hamamelisa ili nevena. Također, kupka od zobi (lat. Avena sativa) se koristi od davnina s obzirom na njezino protuupalno djelovanje.

Važno je naglasiti kako navedeni tretmani olakšavaju simptome.

Koža je oštećena i sama oštećenja dugoročno mogu imati teške posljedice, neovisno o tretmanima koji se koriste za olakšavanje simptoma. Iz tog razloga je ključno djelovati preventivno, pretjerano se ne izlagati suncu te koristiti kreme sa zaštitnim faktorom.

Kako liječiti opekline od ulja
FOTO: Shutterstock

Kako liječiti opekline od ulja, vruće tave, pegle ili ostalih kućanskih aparata?

Kako je već spomenuto u ovom članku, osim opeklina od UV zračenja, opekotine mogu nastati i djelovanjem kemijskih, toplinskih i ostalih čimbenika. Kako liječiti opekline od ulja, vruće tave, pegle ili ostalih kućanskih aparata? Ozlijeđeni dio kože se hladi pod mlazom hladne vode (ne ledene) 10 minuta. Naravno, ukoliko je opečen velik dio površine kože, tada se isto ne čini zbog mogućnosti prejakog hlađenja, već se hitno ide liječniku.

Potrebno je nježno ukloniti bilo kakav prsten ili ostale modne dodatke koji mogu stvarati pritisak na opečeni dio kože. Nakon hlađenja na ozlijeđeni dio kože se mogu nanijeti već navedeni preparati sa dekspantenolom, aloe verom, dimetindenom ili određenim kombiniranim sastavima. Opeklina se nježno može prekriti sterilnom gazom ili tkaninom na način da se ne čini pritisak na ozlijeđeni dio kože, a istovremeno da štiti od eventualne infekcije. Po potrebi se mogu uzeti analgetici. U slučaju pojave mjehurića isti se ne buše ni ne uklanjaju.

Kod težih opeklina za prvu pomoć najvažnije je udaljiti ozlijeđenu osobu od uzroka opekline. Potrebno je prekriti opekline sterilnom gazom, na način da se ne vrši pritisak na ozlijeđeni dio kože. Potrebno je nježno ukloniti sav nakit i ostale dodatke s opečenog dijela tijela s obzirom na to da opečeni dio tijela brzo otiče. Svakako je najvažnije odvesti osobu u bolnicu ili pozvati hitnu službu.

Zacjeljivanje opeklina
FOTO: Shutterstock

Zaključno, teže opekline zahtijevaju liječenje i pažljivu njegu pacijenta od strane zdravstvenih djelatnika, kako bi se adekvatno sanirale ozljede te prevenirale moguće komplikacije. S druge strane, lakše opekline spadaju u domenu samoliječenja. Tada je važno djelovati kako bi se olakšali simptomi, ali isto tako i prevenirale moguće infekcije.

U svakom slučaju, idealno bi bilo odmah preventivno djelovati, posebno kada su u pitanju opekline od sunca. Zaštitna odjeća, izbjegavanje izlaganja suncu 11 – 16 sati, kao i more preparata sa zaštitnim faktorom su čimbenici koji nam svakako omogućavaju uživanje u ljetu i godišnjim odmorima bez pojave bolnih opeklina I. ili II. stupnja.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Burns: First aid. (2022). Mayo Clinic.
 2. Sunburn. (2022). Mayo Clinic.
 3. Ro, H. S. i sur. (2018). Effectiveness of aspiration or deroofing for blister management in patients with burns: A prospective randomized controlled trial. Medicine, 97(17).
 4. Grupa autora. (2017). Priručnik za samoliječenje. Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih proizvoda: Zagreb.
 5. Opekline. (2014). Medicinski priručnik za pacijente.
 6. Pan, S. C. i sur. (2012). Angiogenin expression in burn blister fluid: implications for its role in burn wound neovascularization. Wound Repair And Regeneration, 20(5): 731–9.
 7. Ono, I. i sur. (1995). A study of cytokines in burn blister fluid related to wound healing. Burns, 21(5): 352–5.

Ocijenite članak

2.67 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu