Aloe vera gel – njega kože, konzumiranje i recepti

aloe-vera-gel

Aloe vera je poznata po svojim ljekovitim svojstvima i dobrobitima za organizam. Aloa vera gel pomaže ojačati imunitet, poboljšati probavu, zaliječiti kožu i smanjiti upalna stanja. Zahvaljujući brojnim ljekovitim svojstvima, ova biljka je važna u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

U nastavku pročitajte kako najbolje iskoristiti aloe veru u ljekovite svrhe.

Aloe vera kao lijek

Gel ili sok od aloe vere se prikuplja iz mesnatih listova ljekovite biljke aloe vere. Za razliku od ukrasne aloe, ljekovita pruža iznimna ljekovita svojstva i stoljećima se koristila za liječenje raznih stanja organizma.

Iako u svijetu postoji oko 200 vrsta ove biljke, samo četiri vrste imaju ljekovita svojstva, a to su:

 • Aloe ferro,
 • Aloe saponaria,
 • Aloe perrvi,
 • Aloe arborensis.

Aloe vera sadrži preko 200 hranjivih sastojaka i bogata je vitaminima i mineralima:

 • kalcijem, bakrom i natrijem,
 • magnezijem, kalijem i cinkom,
 • vitaminima C, B i E te folnom kiselinom.

Sok od aloe vere je posebno bogat vitaminom C. Oko 220 mililitara soka od aloe vere sadrži 9 grama vitamina C. On je veoma bitan za opće zdravlje organizma, zdravu funkciju imuniteta te sintezu kolagena. 

Stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today navode da sok od aloe vere:

Gel od aloe vere se koristi za opekotine i ožiljke, ubode komaraca i drugih kukaca što je posebno korisno u ljetnim mjesecima. 

Aloe vera – kako je konzumirati?

Gel ili sok aloe vere možemo konzumirati direktno iz svježih listova biljke ili kupovinom iz provjerenih izvora. Aloa vera podložna je brzom kvarenju, stoga je najbolji način konzumacija iz biljke. Ukoliko to nije moguće, preporučuje se organski sok ili gel.

Kako bismo gel izvadili iz listova, potrebno ih je dobro oprati, a zatim presjeći na pola te izvaditi gel iz unutrašnjosti. Poželjno je ukloniti žućkasti film jer on može uzrokovati negativnu reakciju organizma ili površine kože.

Ako je riječ o kupovnom soku ili gelu, pobrinite se da u sastavu nema drugih štetnih kemikalija te da je proizvod organski.

Preporučuje se konzumacija soka u jutarnjim satima ili 2 – 3 sata prije odlaska na spavanje.

Sok od aloe vere također možete piti 20 – 30 minuta prije jela kako bi organizam mogao iskoristiti sve vitamine i minerale prije konzumiranja hrane. Sok se može uvrstiti kao dodatak prehrani, a uz to na prirodan način pomaže u borbi protiv infekcija i bolesti.

aloe-vera

Foto: Photospin

Aloe vera – doziranje

Kod poteškoća s probavom poželjno je konzumirati do 300 mg aloe dnevno, dok je za upalna stanja probavnog sustava preporučljiva konzumacija 2x dnevno po 100 ml, tijekom četiri tjedna.

Za generalnu konzumaciju soka ili gela, dovoljno je 200-300 mg aloe vere dnevno. Preporučljivo je napraviti pauzu nakon mjesec dana korištenja, u trajanju od 3 do 8 tjedana.

Aloa vera gel za njegu kože i kose

Aloe vera je možda najpoznatija upravo po svome blagotvornom djelovanju na brojna stanja kože. Ona pomaže kod:

Može se nanositi na kožu u čistom obliku ili u sastavu mnogih proizvoda za njegu kože. Više informacija o djelovanju aloe vera gela na kožu lica pročitajte ovdje.

Slijedi nekoliko recepata u kojima se aloe vera često koristi u službi ljepote.

Hidratantna i umirujuća maska

Ova maska za lice idealna je za sve tipove kože, a posebice za osjetljivu, dehidriranu i kožu bez sjaja.

Priprema:

 1. U zdjelicu pomiješajte 2 čajne žličice aloe vera gela, dodajte 1 žličicu ružine vodice i zatim 1 žličicu bademovog ulja.
 2. Pomiješajte sve s pastom od krastavaca (prethodno samljevenih u blenderu) i nanesite na kožu.
 3. Ostavite da djeluje 15 minuta, a zatim isperite.

Rezultati i umirujuće djelovanje su odmah vidljivi.

Aloe vera gel za kosu

Aloe vera također pruža mnoge dobrobiti za njegu kose i pomaže joj vratiti vlagu. Za prekrasnu i meku kosu, pomiješajte aloe vera gel i hladno prešano ulje u istim omjerima.

Preporučljivo je ulje:

Pakung ostavite na kosi sat vremena ili preko noći, a zatim kosu operite kako to i inače činite.

Za zdravo vlasište, u pakung dodajte limunov sok i umasirajte u vlasište pa ostavite da djeluje 20 minuta prije pranja kose.

aloe-vera-za-piti

Foto: Photospin

Aloe vera gel za njegu kože nakon sunca

Uz jogurt i svježe krastavce, aloe vera pomoći će vratiti vlagu i dubinski regenerirati kožu nakon izlaganja suncu, posebice ako je došlo do pojave opeklina.

Priprema:

 1. Pomiješajte aloe veru, prirodni jogurt i svježe mljevene krastavce kako biste dobili pastu.
 2. Zatim je nanesite na dijelove kože kojima je potrebno umirujuće djelovanje.
 3. Ostavite da djeluje do 30 minuta, a zatim isperite i po potrebi nanesite ponovno.

Aloe vera – nuspojave

Iako nema mnogo zabilježenih štetnih nuspojava nakon konzumacije soka od aloe vere, znanstvenici ipak potiču na oprez kad je u pitanju količina dnevne konzumacije.

S obzirom na to da aloe vera sok djeluje detoksikacijski, nije dobro konzumirati više od dvije žlice aloe vera gela na dan. Prekomjerna konzumacija soka od aloe vere bi mogla rezultirati problemima s probavom. 

Također, istraživanje američkog Nacionalnog instituta za zdravlje je pokazalo da konzumacija ekstrakta lišća aloe vere može rezultirati sve češćom pojavom tumora u štakora. Iako takvo istraživanje nije provedeno na ljudima, znanstvenici smatraju da bi antrakinon aloin mogao potencijalno djelovati kancerogeno.

Preporučuje se da prije konzumacije soka od aloe vere provjerite koliku koncentraciju tog spoja sadrži. 

Isto tako, trudnice i dojilje ne bi trebale konzumirati aloe veru, a svi oni koji svakodnevno uzimaju određene lijekove bi se prije konzumacije soka trebali savjetovati s liječnikom.

Aloe vera gel – gdje kupiti i po kojoj cijeni?

Aloa vera gel možete kupiti u biljnim ljekarnama ili prodavaonicama zdrave hrane, a za kvalitetan gel potrebno je izdvojiti nešto više novca.

Cijena aloe vera gela kreće od 60 kn na više, ovisno o porijeklu, čistoći proizvoda te veličini pakiranja.

Možete kupiti i sok od aloe vere. Tako je za sok od aloe vere marke Encian cijena oko 150 kuna za 1 litru, dok aloe vera sok Esi košta oko 120 kuna za istu količinu.

Osim u web trgovinama zdrave prehrane, aloe vera sok možete kupiti u trgovini zdrave hrane bio&bio gdje 750 mililitara košta oko 60 kuna.

DM je također odličan izbor za kupovinu gdje ćete za 0,33 litre trebati izdvojiti malo više od 40 kuna.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Zašto koristiti aloe vera gel na koži? (2019) Encian.
 2. Nall, R., Olsen, N. (2019) What are the health benefits of aloe vera juice? Medical News Today.
 3. Aloe Vera. (2016) National Institute for Health.
 4. Salyer, J., Marengo, K. (2019) 9 Healthy Benefits of Drinking Aloe Vera Juice. Healthline.
 5. Raman, R. (2018) Can You Eat Aloe Vera? Healthline. 

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu