Ožiljci od akni – ima li spasa?

oziljci od akni

Kada je u pitanju liječenje akni, prevencija nastanka ožiljka je u prvom planu. Upravo iz tog razloga mehaničko čišćenje lica najbolje je prepustiti stručnjaku, kako bi se izbjegle neželjene posljedice koje mogu nastati zbog neadekvatnog i preagresivnog čišćenja lica.

Ožiljci od akni mogu biti vrlo različiti, kao i metode kojima se oni mogu tretirati. Ipak, najvažnije je da rješenje postoji, a kako biste pronašli ono koje vama najviše odgovara, preporučujemo da se posavjetujete s dermatologom prije nego što se odlučite za neku od sljedećih metoda.

Kemijski piling lica

Kemijskim pilingom lica uklanjaju se mrtvi slojevi kože zajedno s nepravilnostima koje se na njoj javljaju. Cilj ovog tretmana je poticanje stvaranja nove kože, a samim time i uklanjanje ožiljaka od akni te proizvodnja sastavnica koje koži osiguravaju hidrataciju, čvrstoću i elasticitet.

Razlikujemo tri vrste pilinga: površinski piling, piling srednje dubine i duboki piling lica. U praksi se najčešće koristi površinski piling lica, s obzirom da ne ostavlja dugotrajne posljedice nakon tretmana.

Površinski piling lica

Piling kože
Foto: Unsplash

Površinski piling uklanja površinski sloj kože i dugotrajno stimulira potkožno tkivo, čime potiče kožu na obnavljanje i regeneraciju. Rezultati ovakvih tretmana su vrlo dobri – manji ožiljci mogu se ukloniti u potpunosti, dok se duboki mogu u određenoj mjeri smanjiti.

Za ovu vrstu pilinga obično se koriste voćne, odnosno alfa-hidroksilne kiseline (AHA), kao što su glikolna i mliječna kiselina, te trikloroctena kiselina (TCA) slabije koncentracije, od 10% do 15%. Proizvodi se nanose na temeljito očišćenu kožu, a tijekom tretmana može se osjetiti peckanje. Kiselina se nakon nekoliko minuta ispire ili neutralizira, a na kožu se nanosi krema umirujućeg djelovanja.

Kod pilinga glikolnom kiselinom moguća je pojava prolaznog crvenila, dok površinski piling trikloroctenom kiselinom prati vidljivo ljuštenje kože koje može trajati dva do četiri dana (osušeni komadići kože sami otpadaju i ne smiju se otklanjati rukom). Ovisno o vrsti kiselina, preporučuje se ponavljanje tretmana u razmacima od dva do četiri tjedna kako bi se dobili vidljivi rezultati (ponekad je nakon jednog ciklusa, koji uključuje 4 do 5 tretmana, potrebno ponoviti postupak jednom godišnje ili svaka dva do tri mjeseca).

Srednje duboki piling lica

Srednje duboki piling lica dopire do sredine potkožnog tkiva, a obnavljanje površinskog sloja kože upotpunjeno je njegovom jakom stimulacijom. Ova vrsta pilinga zaglađuje i zateže kožu te uklanja i duboke ožiljke od akni, bore i druge nepravilnosti na koži.

Za srednje duboki piling lica koristi se trikloroctena kiselina (TCA) koncentracije od 15% do 33%, čije nanošenje izaziva intenzivniji osjećaj opekline, koji se može ublažiti lokalnim anestetikom u kremi i uzimanjem sredstava za opuštanje.

Faza ljuštenja kože počinje osmi dan – mrtva koža se skuplja i tamni, nakon čega se počinje ljuštiti, ostavljajući iza sebe novi ružičasti sloj kože (traje i do mjesec dana!). Učinci srednje dubokog pilinga vidljivi su već nakon jednog tretmana, a preporučuje se njegovo ponavljanje svakih 6 do 12 mjeseci ili svake dvije godine.

Duboki piling lica

Dubinske pilinge lica smiju obavljati isključivo liječnici specijalisti, i to pod općom anestezijom. Ova vrsta pilinga dubinski obnavlja kožu i pruža izvrsne rezultate kod uklanjanja dubokih ožiljaka, bora i mrlja, ali je zapravo prava kontrolirana opeklina do dubine potkožnog tkiva.

Posljedice se osjećaju 10-15  dana, a crvenilo je vidljivo iduća tri mjeseca. Za duboke pilinge najčešće se koristi fenol. Učinci dubokog pilinga nakon samo jednog tretmana traju nekoliko godina, ali po cijenu prilično delikatnih posljedica, koje zahtijevaju pomnu njegu.

Mikrodermoabrazija

Mikrodermabrazija
Foto: Photo Secrets

Mikrodermoabrazija je jedan od najpopularnijih načina peelinga, a podrazumijeva odstranjivanje površinskog sloja kože sitnim kristalima pod velikim pritiskom. Na kožu se ručnim aplikatorom projiciraju čestice mikrokristala, koje s kože skidaju odumrle stanice, a one se zajedno s mikrokristalima usisavaju i odvode do posebnog spremnika.

Ovaj postupak je u potpunosti bezbolan i nema neželjenih nuspojava. Međutim, ne preporučuje se osobama koje imaju problema sa suhom kožom, nedijagnosticirana oštećenja kože, herpes, upalne procese, rozaceju, dijabetes ili neku autoimunu bolest. Za vidljive rezultate kod uklanjanja ožiljaka od akni potrebno je 4-8 tretmana.

Mehanička dermoabrazija

Mehanička dermoabrazija je medicinski postupak pomoću kojeg se ispravljaju neravnine na površini kože tako što se uz pomoć dijamantne brusilice odstranjuje njezin površinski sloj, čime se potiče epidermalna regeneracija. Ova tehnika primjenjuje se kod dubokih ožiljaka od akni.

Prvih desetak dana nakon zahvata koža je otečena i umjereno crvena. U periodu od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci koža poprima normalan izgled i boju. Kod primjene ove metode vrlo je bitno da akne više nisu u aktivnom stanju kako bi se izbjegla opasnost od moguće infekcije kože. Dermoabrazija se izvodi isključivo u jesenskim i zimskim mjesecima, s obzirom da nije dozvoljeno izlaganje jakom suncu tri mjeseca nakon tretmana.

Dermalni fileri

Kod uklanjanja ožiljaka od akni mogu se koristiti i različite supstance koje se mogu ubrizgati u kožu kako bi se omogućilo izdizanje ožiljaka, čime se smanjuje njihova vidljivost. Međutim, ova metoda ne daje trajne rezultate i postupak se mora ponavljati jednom do dva puta godišnje.

Kod smanjivanja vidljivosti ožiljaka od akni najčešće se koristi hijaluronska kiselina – prirodna supstanca koja se nalazi u vezivnom tkivu ljudske kože, a čini ju elastičnom i čvrstom, te kolagen. Reakcije na hijaluronsku kiselinu znatno su rjeđe nego u slučaju primjene kolagena, a rezultati traju duže.

Postupak se izvodi pod lokalnom anestezijom, tako da se uz pomoć male igle i injekcije supstanca ubacuje u kožu. U prvih 24 sata moguće su blage otekline ili modrice, koji se povlače u roku od 2 dana. U iznimnim slučajevima mogući su duboki čvorići na mjestu aplikacije koji prolaze spontano za nekoliko mjeseci. Oni se mogu osjetiti, ali obično nisu vidljivi na koži.

Laserski tretmani

Frakcijski laser daje najbolje rezultate kod tretiranja svih vrsta ožiljaka od akni. Tretman je u potpunosti bezbolan uz oporavak od 2 do 7 dana. Rezultati su vidljivi nakon nekoliko dana, no oni se poboljšavaju tijekom idućih 6 do 10 mjeseci (zbog postupnog stvaranja kolagena).

Koriste se 2 vrste frakcijskih lasera: ablativni, gdje se oštećuje površina kože, i neablativni, gdje se ne oštećuje koža. Obje vrste lasera koriste isti princip rada na način da izazivaju mikroskopska oštećenja ispod površine kože, koja se potom zamjenjuju novim tkivom te tako uklanjaju ožiljak.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravlju kože u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.25 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: oziljci od akni, mikrodermoabrazija iskustva, ožiljci od akni forum, rupice od akni, regeneracija koze lica prirodnim putem, kemijski piling za oziljke od akni, mikrodermoabrazija iskustva akne, uklanjanje ožiljaka od akni forum, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu