Hijaluronski fileri – dobre i loše strane koje trebate znati

dermalni-fileri

Hijaluronski fileri koriste se za izglađivanje i popunjavanje bora, a baza im je hijaluronska kiselina koju prirodno nalazimo u našem organizmu. Dermalni fileri na bazi hijaluronske kiseline postali su popularni nakon botoksa i silikonskih filera, posebice jer ne uzrokuju toliko negativne posljedice kakve su zabilježene s prethodne dvije vrste, a dobrobiti je mnogo. 

Hijaluronska kiselina nalazi se u našoj koži, uz kolagen i ostale aktivne tvari koje održavaju kožu mladolikom. Njena uloga je da zadržava vodu, sprječava isušivanje kože te pruža volumen i pospješuje zacjeljivanje. Nažalost, tijekom godina razina hijaluronske kiseline opada, a koža postaje opuštena, dehidrirana i gubi na volumenu. 

Uz opadanje hijaluronske kiseline i kolagena, na koži primjećujemo prve bore i fine linije, dok je elastičnost vidno smanjena. Upravo zbog ovih problema starenja kože, na snagu su došli hijaluronski dermalni fileri koji pomažu koži vratiti elastičnost i vlagu te popuniti bore. Zahvati ubrizgavanja hijaluronskih filera su također veoma brzi, a rezultati su gotovo odmah vidljivi.

Dobrobiti hijaluronskih filera za kožu

  • Popunjavaju bore i smanjuju njihovu vidljivost,
  • Vraćaju vlagu i hidratiziraju kožu,
  • Povećavaju elastičnosti kože,
  • Vidno revitaliziraju kožu,
  • Mogu se koristiti za sve zone lica,
  • Vraćaju izgubljeni volumen koži (popunjavanje obraza),
  • Potiču stvaranje novog kolagena,
  • Koriste se za povećanje usana i lifting cijelog lica,
  • Znatno manje nuspojava za razliku od drugih filera.
fileri

Fileri su u zadnje vrijeme izrazito popularni ne samo za revitalizaciju kože već i za korekciju izgleda. Koriste se za popunjavanje usana i obraza, naglašavanje jagodica, korekciju nosa, podočnjaka i brade te za lifting čitavog lica. Popularni su upravo jer omogućuju zadržavanje prirodnog izgleda kontura lica, bez da ugrožavaju mimiku lica.

Hijaluronski fileri uglavnom sadrže hijaluronsku kiselinu uz moguće dodatke drugih aktivnih sastojaka. Koncentracija hijaluronske kiseline ovisi o postupku za koji se odlučimo, a njihovi rezultati traju od nekoliko mjeseci do par godina. 

Postupak ubrizgavanja filera i rezultati

Sam postupak ubrizgavanja ne traje više od sat vremena, od početka do kraja tretmana. Prije ubrizgavanja, poželjno je temeljito očistiti lice i ukloniti svu šminku s područja koje tretiramo. Stručnjak će zatim na lice nanijeti anestetik za ublažavanje boli prilikom uboda igle te ubrizgavanja.

Nakon određenog vremena koje je potrebno da bi anestetik djelovao, kreće aplikacija filera. Samo ubrizgavanje traje svega nekoliko minuta, ovisno o području na koje se ubrizgava hijaluron. Rezultati su vidljivi gotovo odmah, dok oporavak kod većine klijenata nije potreban. 

Moguć je otok i podljev nakon postupka. Obično se povuku kroz nekoliko dana.

Otprilike 7 do 14 dana nakon tretmana vide se najbolji rezultati jer je potrebno neko vrijeme za preraspodjelu filera u koži. Djelovanje filera ovisi o njihovom sastavu i koncentraciji hijaluronske kiseline, no većinom se za revitalizaciju i vraćanje vlage koži govori o najkraćem djelovanju od nekoliko mjeseci. Kada je riječ o korekciji, rezultati mogu trajati do 20 mjeseci ili čak i duže.

hijaluronski-fileri

Nuspojave hijaluronskih filera

Hijaluronski fileri imaju najmanje zabilježenih nuspojava i neželjenih reakcija, za razliku od drugih dermalnih filera. Najčešće nuspojave nakon zahvata su crvenilo koje se povlači u roku nekoliko sati ili podljev/otekline koje mogu trajati do sljedećeg dana. 

Ozbiljnije nuspojave uključuju alergijske reakcije, promjena oblika lica, nekroza tretiranog dijela kože, ožiljci i “rupe” nakon pogrešnog ubrizgavanja. Sve prethodno navedene nuspojave su izrazito rijetke, dok je najteža zabilježena reakcija sljepoća prilikom tretiranja podočnjaka. 

Hijaluronski fileri – cijena

Dermalni fileri s hijaluronskom kiselinom ne mogu biti jeftini, a njihova cijena kreće od 2000 kn na više. Preporučljivo je dobro se raspitati o poliklinici ili salonu u kojem biste obavljali tretman filerima, pobrinuti se da je stručnjak kvalitetno osposobljen te da se koriste kvalitetni preparati. 

Prije zahvata, zatražite stručnjaka da vam pokaže filere iz kutije jer su zabilježene mnoge prijevare upravo zbog korištenja loših filera upitne kvalitete. Nekoliko tečajeva nije dovoljno da bi osoba mogla znati gdje i kako ubrizgati filer, a postoji mnogo prilika za pogrešku i katastrofalne posljedice koje su često nepovratne. 

Stručnjak bi također prilikom ubrizgavanja trebao znati što činiti ako ubrizgavanje filera pođe po zlu. Važno je da znate kako stručnjak kod kojeg ubrizgavate filer posjeduje tretman s protudjelovanjem na filer koji će odmah razgraditi filer ukoliko dođe do krivog ubrizgavanja.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.91 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: antiejdž fileri, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu